Volkswagnov 1.0 TSI je najboljši!

Motor leta 2018

Volkswagnov 1.0 TSI je najboljši!

Ekipa mednarodnih avtomobilskih strokovnjakov je za najboljši motor letošnjega leta izbrala Volkswagnov litrski bencinski motor – gre za prisilno polnjen trivaljnik, ki je po šestih letih vladavine s prestola izrinil Fordov 1.0 ecoboost.

Najboljši v svoji kategoriji
Lani je Volkswagnov adut v tem razredu zmagovalcu tesno dihal za ovratnik, letos pa ga je premagal s 16 točkami naskoka in si s tem zagotovil naziv Mednarodni motor leta 2018 v kategoriji motorjev z delovno prostornino, manjšo od enega litra. Po besedah enega izmed članov žirije, ki je ocenil Volkswagnov 1.0 TSI motor, »je ta trivaljnik odličen primer, kako je treba izvesti downsizing«. »Odlično opravljeno, Volkswagen!« ga je pohvalil drugi. Zmagovalni motor sodi v družino motorjev z oznako EA211, ki je bila predstavljena leta 2015, s svojo vsestransko možnostjo vgradnje v številne različne modele pa preprosto prekaša vse druge tekmece. 

Učinkovit in vsestranski
Motor leta 2018 poganja številne različne avtomobile znotraj znamk in vozil skupine Volkswagen – vse od modelov Volkswagen Polo 1.0 TSI in Volkswagen T-roc 1.0 TSI prek SEATa Arone 1.0 TSI in SEATa Atece 1.0 TSI ter Škode Fabie 1.0 TSI in Škode Karoq 1.0 TSI pa do Audijevih modelov A1 1.0 TSI in A3 1.0 TSI.

Kot naročen tudi za golfa
Trivaljnik z delovno prostornino 999 kubičnih centimetrov je zelo prepričljiv tudi v Volkswagnu Golfu 1.0 TSI oziroma njegovi karavanski izvedbi Golf Variant 1.0 TSI, kjer razvije 85 kilovatov (116 KM) največje moči med 5.000 in 5.500 vrtljaji ter največji navor 200 Nm med 2.000 in 3.500 vrtljaji na minuto. Na voljo je bodisi z šeststopenjskim ročnim menjalnikom bodisi samodejnim menjalnikom DSG z dvojno sklopko in sedmimi stopnjami prenosa. Tako motoriziran golf med vožnjo prepriča s prožnostjo, živahnostjo, tihim in mirnim tekom ter zmerno porabo goriva, ki znaša le 4,8 litra na sto prevoženih kilometrov. Kljub izjemni varčnosti ga odlikujejo tudi zelo dobre zmogljivosti, saj dosega hitrosti kar do 196 km/h in do stotice pospeši v zgolj 9,9 sekunde. Zmogljiv in varčen motor 1.0 TSI je na voljo v kombinaciji z opremama trendline in comfortline, že v osnovi pa v golfu med drugim dobite sedem zračnih blazin, funkcijo večnaletnega zaviranja, sistem z zaznavanje utrujenosti voznika, povezavo za prostoročno telefoniranje bluetooth, klimatsko napravo, električni pomik sprednjih in zadnjih stekel, parkirni sistem ParkPilot in še marsikaj drugega.

Volkswagen golf 1.0 TSI, ki ima po mnenju neodvisnih strokovnjakov najboljši motor ta hip, je seveda na voljo pri Porsche Inter Auto.