Varnost, kot je še ni bilo

Volkswagen polo (Asistenčni sistemi)

Varnost, kot je še ni bilo

Polo z vsako generacijo postaja bolj dovršen, kar pri popolnoma novem modelu velja predvsem za področje varnosti. Na pomoč priskoči v nevarnih situacijah, prijazen pa je tudi pri običajnih nalogah, na primer parkiranju.

Varnost je področje, kjer večina ne želi sklepati kompromisov, zato je v ponudbi novega pola izjemen nabor pripomočkov, ki lahko na cesti prihranijo vsaj nekaj zvite pločevine ali veliko, veliko več. Med ključnimi je prav gotovo sistem za zaznavanje pešcev. V primeru, da pešec nepričakovano stopi na cesto, ga prek kamere zazna in voznika opozori z zvočnim signalom ter prikazom na zaslonu. Če se voznik kljub temu ne odzove pravočasno, avtomobil samodejno zavira v sili. Podobno kot sicer med vožnjo po mestu, kjer sistem Front Assist prav tako samodejno zavira pred spregledano oviro.

Pri menjavi voznega pasu vedno pogledate čez ramo?
Malce morbidno mu pravimo mrtvi kot, gre pa za tisti del cestišča za nami, ki ga izza volana ne moremo dobro videti. Polo to lahko odslej počne namesto vas in s tem še dodatno poskrbi za varnost. Ob vklopu smernika že pri hitrosti 15 km/h postane pozoren na dogajanje in z vklopom lučke v vzvratnem ogledalu na vratih voznika opozori, da menjava pasu ni varna. Na voljo je v kombinaciji s sistemom za varno odparkiranje, ki je v primeru zapustitve parkirnega prostora pozoren na prečni promet. Voznika najprej opozori, če zasluti, da obstaja resna možnost trčenja, pa v dogajanje poseže s samodejnim zaviranjem.

Vaš zasebni angel varuh
Vožnja v strnjenem prometu je lahko za vsakogar utrujajoča, zato je novi polo lahko opremljen s sistemom za avtomatsko uravnavanje razdalje do vozila spredaj. Avtomobil tako samodejno pospešuje in zavira, kar pride še posebej prav v jutranjih in popoldanskih prometnih zgostitvah. Sistem lepo deluje tudi pri višjih hitrostih v kombinaciji s tempomatom, ki omogoča nastavitev najvišje dovoljene hitrosti. Tako se lahko izognete nevarnosti prekoračitve hitrosti v naseljih in na avtocesti.

Tudi parkiral bo namesto vas
Če vam tesna parkirna mesta predstavljajo stres, vas pri novem polu ta ne bo doletel. Parkiranje namreč lahko v celoti prepustite avtomobilu (bočno in prečno) ali si pomagate s kamero in parkirnimi senzorji. Dodatno varnost pri manevriranju zagotavlja popolnoma nova zavorna asistenca, ki deluje do hitrosti 10 km/h in v primeru nevarnosti trčenja s samodejnim zaviranjem v sili prepreči ali vsaj ublaži trk.

Našteli smo le nekaj izmed številnih pripomočkov, ki v novem polu ves čas skrbijo za varnost tistih v in izven avtomobila. Ti še nikoli niso bili tako dosegljivi kot zdaj, saj v naših poslovalnicah v celoti poskrbimo za kar se da ugoden nakup. Hitro in preprosto bomo odkupili vaš stari avtomobil in ponudili dodatne ugodnosti, kot je bon za menjavo staro za novo v višini 500 evrov, prav tako vam v primeru nakupa novega pola pripada 500 evrov bonusa za financiranje in zavarovanje.

Tekst: Gašper Stamač
Foto: Volkswagen