Evropsko poročilo - osem nasvetov za pravilno izpolnjevanje

Na dom vam brezplačno pošljemo prazen obrazec za Evropsko poročilo.

Evropsko poročilo - osem nasvetov za pravilno izpolnjevanje

Evropsko poročilo vam pošljemo na dom

Če ste ostali brez obrazca, nas kontaktirajte in vam ga bomo skupaj z letakom o Prijavi škode brezplačno poslali na vaš dom!

Evropsko poročilo - kaj in zakaj?

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec z vsemi ključnimi podatki, ki se nanašajo na prometno nezgodo. Obrazec prejmete ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti skupaj z vašo zavarovalno polico. Priporočljivo ga je imeti vedno pri roki, najbolje pa je, da ga imate shranjenega kar v vašem vozilu. Obrazec se izpolni v primeru nezgode z manjšo premoženjsko škodo, ko nihče ni bil telesno poškodovan in so se udeleženci uspeli sporazumeti o krivdi. V primeru telesnih poškodb je nujno potrebno poklicati policijo. Evropsko poročilo o prometni nesreči namreč ne zadostuje za prijavo telesnih poškodb.

Pomembno je, da na Evropskem poročilu izpolnite vse rubrike in navedete vse okoliščine nezgode iz katerih je razviden potek nastanka nezgode ter takrat ugotovljena škoda. Dokument morajo podpisati vsi udeleženci nezgode. V rubriki pod št. 14 je mogoče vpisati mnenje posameznega udeleženca.

Cenilci pogosto prejmejo napačno ali delno izpolnjena evropska poročila o prometni nesreči. Posledično se postopki ugotavljanja okoliščin nesreče zavlečejo, s tem pa je potrebno dlje časa čakati na izplačilo škode. V skrajnem primeru vam izplačilo škode lahko celo zavrnejo, tega pa si kot oškodovanec ne bi želeli. 

Evropsko poročilo - vsebina

Obrazec vsebuje tri stolpce, ki jih je potrebno ob nastanku nesreče izpolniti in prostor za skico prometne nesreče. Izpolnjevanje obrazca je olajšano, ker ima Evropsko poročilo poenoteno in oštevilčeno vsebino (kraj in ura nesreče, udeleženci, udeležena vozila, specifike gibanj, podatki o zavarovalnici, itd.). Predvsem je močno olajšano v prometnih nesrečah s tujim voznikom, ko vsak udeleženec vzame izvod poročila v svojem jeziku in sledi zapisom.

V primeru nestrinjanja udeleženecev glede odgovornosti za prometno nesrečo, pokličite policijo, ki naredi beležke o ugotovitvah in izda poročilo. Vsekakor tudi v tem primeru izpolnite Evropsko poročilo, v njem pa navedite tudi ime policijske postaje (polje številka 14).

Osem nasvetov za izpolnjevanje Evropskega poročila

Evropsko poročilo je za zavarovalnice izredno pomembno, saj je pomemben vir informacij o nesreči. Izognite se napakam pri izpolnjevanju Evropskega poročila in upoštevajte naše nasvete za pravilno izpolnjevanje poročila. Tako boste imeli čim manj težav z zavarovalnico in hitro izveden postopek.

  1. PIŠITE ČITLJIVO
    Pri pisanju evropskega poročila uporabite kemični svinčnik in pišite krepko, da bo kopija čitljiva.
     
  2. NE IZPOLNJUJTE VEČ POROČIL (v primeru dveh udeležencev)
    Večkrat se namreč zgodi, da udeleženca izpolneta vsak svojo verzijo poročila. Ni potrebno. Po podpisu en izvod poročila obdržite vi, drugega pa dobi soudeleženec. V primeru treh udeleženih vozil, se izpolnita 2 kompleta poročil. Povzročitelj izpolni poročilo z vsakim izmed oškodovancev.
     
  3. IZPOLNITE VSE RUBRIKE 
    Rubrik ne puščajte praznih. V primeru, da se ne nanašajo na vaš primer,  jih lahko označite »Ne pride v poštev«. Poskušajte zapisati čim več informacij, posebej pri točki 14 (moje pripombe). V to rubriko sodita tudi priznanje krivde in opis prometne nesreče. V kolikor ni prišlo do soglasja o krivdni odgovornosti, je natančen opis nesreče še pomembnejši. Povzročitelj nesreče mora pod rubriko moje pripombe napisati »Priznam krivdo«.
     
  4. NATANČNO PREPIŠITE PODATKE IZ URADNIH DOKUMENTOV 
    Dosledni bodite pri navajanju podatkov o vozniškem in prometnem dovoljenju, številki šasije vozila in registrski številki.
     
  5. ČIM BOLJŠE SKICIRAJTE PROMETNO NESREČO 
    Bolj kot je jasna slika, ki nakazuje potek prometne nesreče, boljše je! Uporabite puščice, ki kažejo smer gibanja vsakega vozila. Skica naj vsebuje tudi prometne znake in semaforje. Prav tako fotografirajte kraj dogodka. Pri tem bodite pozorni na celotno vozilo, da kasneje ne bi prišlo do težav zaradi obsega škode, ki je nastala v nesreči.
     
  6. PODPIŠITE SE (vsi udeleženci)
    Podpis povzema dejstva, ki so pomembna za hitrejšo rešitev škodnega primera. Evropsko poročilo o prometni nesreči je brez obeh podpisov nično.
     
  7. K PODPISU DODAJTE ŠTEVILKO OSEBNEGA DOKUMENTA
    Poleg podpisa je priporočljivo, da dopišete številko osebnega dokumenta podpisnika. Razlog za to je, da kasneje ne prihaja do zanikanja udeležencev, da je na poročilu njihov podpis.
     
  8. NE IZOGIBAJTE SE IZPOLNJEVANJU EVROPSKEGA POROČILA
    Izredno pomembno je, da poskrbite, da ne prihaja do izogibanja izpolnitve evropskega poročila. Največkrat so razlogi odsotnost evropskega poročila pri enem ali obeh voznikih. Zato imejte v vozilu več obrazcev za izpolnitev in s tem preprečite morebitne težave pri naknadnem popravilu škode na vašem vozilu.

Če Evropskega poročila iz katerega koli razloga nimate, nas kontaktirajte in vam bomo brezplačno poslali izvod letaka Prijava škode skupaj s kopijo Evropskega poročila!

Prijava škode Triglav, Sava, Porsche, Generali, Allianz

V primeru nezgode ali škode na vozilu morate v najkasneje treh dneh prijaviti škodo. 

Prijava škode je pri nas možna za Porsche Versicherungs AG podružnico v Sloveniji, Zavarovalnico Triglav, Allianz, Generali in Zavarovalnico Sava. Smo njihov pogodbeni servis in partner, zato lahko pri nas opravite tudi direktno cenitev škode in popravilo vozila - vse na enem mestu.

PRIJAVA ŠKODE LJUBLJANA, KOPER, MARIBOR
Izpolnite spodnji obrazec in vam takoj rezerviramo termin ali pokličite sodelavce:

PORSCHE LJUBLJANA
> 01 582 53 70, 01 582 53 95
PORSCHE VEROVŠKOVA
> 01 530 36 10, 01 530 35 48, 01 530 35 24
PORSCHE MARIBOR:
> 02 654 03 51, 02 654 03 27
PORSCHE PTUJSKA CESTA:
> 02 450 26 63
PORSCHE KOPER:
> 05 611 65 66, 05 611 65 81

Direktna prijava škode

Rezervirali vam bomo termin

Asistenca Porsche Slovenija

Asistenca Porsche Slovenija je tu za vas v primeru nezgode ali okvare na cesti. Pokličite našo brezplačno številko in vam bomo v najkrajšem času priskočili na pomoč: 

Pomoč lahko koristitie 365 dni na leto, 24/7. Pomagali vam bodo naši strokovnjaki v klicnem centru in na terenu, ki imajo na voljo najsodobnejšo opremo.

Prijava škode kontakti

Prijava škode Ljubljana - Porsche Ljubljana
Bravničarjeva 5
1000 Ljubljana


 

Prijava škode Ljubljana - Porsche Verovškova
Verovškova 78
1000 Ljubljana


 

Prijava škode Maribor - Porsche Maribor
Šentiljska c. 128a
2000 Maribor


 

Prijava škode Koper - Porsche Koper
Ankaranska cesta 10

6000 Koper

 

Prijava škode Maribor - Porsche Ptujska Cesta
Ptujska cesta 150
2000 Maribor