Novi Audi Q3 - prodajna uspešnica z novimi aduti

Novi Audi Q3 je družinski SUV z mnogimi lastnostmi multitalenta.

Novi Audi Q3 - prodajna uspešnica z novimi aduti

Moč in prezenca: zunanji dizajn SUV Audi Q3
 

Novi Audi Q3 je znatno bolj športen kot njegov predhodnik. Za to skrbijo markantni osmerokotni okvir mreže hladilnika, ki ga razčlenjujejo navpične prečke, in velike odprtine za dovod zraka, ki zaznamujejo sprednji del vozila, na katerem se odvija intenzivna igra svetlobe in senc. Nizki žarometi se klinasto zožijo proti sredini vozila. Audi ponuja žaromete v treh izvedbah; najbolj izpopolnjeni so žarometi z matrično LED-tehnologijo, pri kateri prilagodljive dolge luči cesto osvetljujejo s pomočjo pametne regulacije.

Stranska silhueta modela Audi Q3 ponazarja ravnovesje zunanjega dizajna in simetrične svetlobne grafike sprednjih žarometov in zadnjih luči. Oblikovno jih povezuje ramenska linija, ki z mišičasto izbočenimi kolesnimi ohišji ustvarja atletsko celostno podobo. Linije pričajo o genetski povezanosti z Audijevimi modeli quattro in zaradi njih se SUV zdi še širši; kontrastna barva obrob kolesnih ohišij poudarja terenski značaj vozila. Skupaj z dolgim strešnim usmernikom zraka, ki tudi ob straneh zaobjema zadnje steklo, in močno nagnjenima D-stebričkoma dajejo linije vtis nezadržne želje po gibanju. (1)


Audi Q3 prepriča s športno osredotočenostjo na voznika
 

Čvrste linije, tridimenzionalno oblikovani elementi – notranjost povzema dizajn zunanjosti in se v mnogočem navezuje na Audi modele višjega razreda. Arhitektura se odlično ujema z novim konceptom upravljanja. Njegov osrednji element je zaslon na dotik MMI touch, ki ga obdaja črna obroba z visokim sijajem v videzu stekla.

 

Zaslon modela Audi Q3 2020 je skupaj s spodaj umeščeno upravljalno enoto klimatske naprave za deset stopinj obrnjen proti vozniku. Vsi prikazi, tipke in regulatorji so razporejeni ergonomsko. Udobni sedeži zagotavljajo športen položaj, volan je v ustrezno pokončnem položaju.
 


Prostorna in prilagodljiva: prostorska zasnova
 

V primerjavi s predhodnikom je novi Audi Q3 večji v skoraj vseh dimenzijah. V dolžino meri 4.485 milimetrov, v širino 1.856 milimetrov in v višino 1.585 milimetrov. Njegova za 77 milimetrov večja medosna razdalja omogoča izjemno zasnovo prostora, ki je tudi zelo prilagodljiv. Zadnjo sedežno klop je mogoče vzdolžno premikati v razponu 150 milimetrov. Klop ima tridelno naslonjalo, ki je deljivo v razmerju 40:20:40 in ima 7-stopenjsko nastavljiv naklon. Glede na položaj zadnje klopi in naslonjal znaša prostornina prtljažnika od 530 do 1.525 litrov. Prtljažno dno je nastavljivo na tri višine, pod njim pa je mogoče shraniti tudi zadnjo polico, kadar je ne uporabljamo. Kot dodatna oprema je na voljo električni pokrov prtljažnika, ki ga je mogoče odpirati in zapirati tudi z zamahom noge.
 


Digitalni svet: upravljalni elementi in prikazi 
 

Koncept prikazov in upravljalnih elementov je v SUV-ju povsem nov – Audi se je poslovil od analognih instrumentov. Tako je že v serijsko opremo vključen digitalni kombinirani instrument z diagonalo 10,25 palca, ki ga voznik upravlja z večfunkcijskega volana. Pri vrhunski izvedbi opreme z MMI navigacijo plus se prikazi izpisujejo na virtualni armaturni plošči (Audi virtual cockpit), ki ponuja še veliko dodatnih funkcij.

Na voljo je tudi 10,1-palčni zaslon na dotik. Voznik se po želji lahko odloči za še večji Audi virtual cockpit plus s tremi različnimi načini prikazov, med katerimi je tudi nov, izrazito športen prikaz. Intuitivni koncept upravljanja dopolnjuje enostavna struktura menijev za naravnoglasovno upravljanje, ki razume tudi poljubne formulacije. Pametni upravljalnik dialoga po potrebi postavi povratna vprašanja, dovoli popravke, ponudi možnosti izbire in sprejme, če mu skočimo v besedo.
 


Inteligentno povezana: infotainment in Audi connect
 

Najboljša izvedba infotainment sistema za Audi Q3 v tehničnem smislu ponuja enake funkcije kot v vozilih višjih segmentov. Njegov modul za prenos podatkov podpira standard LTE Advanced in vključuje dostopno točko za  WLAN, ki jo potniki lahko uporabljajo za svoje mobilne naprave. Navigacija na osnovi prevoženih poti prepozna voznikove preferenčne relacije in mu lahko postreže z ustreznimi predlogi za pot. Vodenje do cilja idealno dopolnjuje nabor storitev Audi connect s spletnimi prometnimi informacijami, iskanjem posebnih ciljev ter podatki o parkiriščih in bencinskih servisih, ki se prikažejo neposredno na navigacijskem zemljevidu. Audi Q3 za napovedovanje prostih parkirišč vzdolž cest ter za informacije o nevarnih mestih in trenutno veljavnih hitrostnih omejitvah uporablja inteligenco rojev, ki jo predstavljajo Audijeva vozila.

 
Po želji sta na voljo storitev Google Earth in hibridni radio, ki samodejno preklaplja med FM, DAB in spletnim pretakanjem, s čimer vedno zagotavlja optimalni sprejem. Glasovno upravljanje odgovore črpa iz informacij, shranjenih v vozilu, kot tudi iz nabora podrobnega znanja, ki je na voljo v oblaku. Še bolj pa je Audi Q3 povezan z aplikacijo myAudi, ki omogoča popolno povezavo med pametnim telefonom in avtomobilom. Tako lahko na primer uporabnik v MMI prenese navigacijske poti in koledar s pametnega telefona ter locira, kje ima parkiran Q3

Ponudbo infotainment sistema dopolnjujejo različni strojni moduli, med njimi predal za telefon Audi phone box, ki lastnikov pametni telefon poveže z avtomobilsko anteno in ga tudi induktivno polni. Vmesnik za pametne telefone Audi smartphone interface vzpostavi kontakt s pametnim telefonom uporabnika (bodisi iOS ali Android) ter njegov zaslon prek tehnologije Apple Car Play oz. Android Auto preslika na zaslon MMI. Za prostorski zvok skrbi avdiosistem Bang & Olufsen Premium z virtualnim 3D-zvokom, ki krmili skupno 15 zvočnikov.
 


Udobje in varnost: asistenčni sistemi
 

Posebnost med asistenčnimi sistemi je prilagodljiva vozna asistenca, ki vključuje funkcije prila-godljive asistence za hitrost, asistence za zastoje in asistence za ohranjanje smeri na voznem pasu. S tem vozniku pomaga pri vzdolžnem in prečnem vodenju vozila, kar še zlasti na dolgih relacijah pomeni znatno več udobja. Za lažje manevriranje je Audi Q3 2020 med drugim opremljen s štirimi kamerami za okolico, ki na velikem zaslonu infotainmenta prikazujejo neposredno okolico SUV-ja.

Tu lahko voznik tudi spremlja manevre parkirne asistence, ki samodejno usmerja vozilo na oz. s parkirnega mesta. Voznik mora le še ustrezno dodajati plin, zavirati in menjavati pre¬stave. Če želi zapeljati vzvratno s tesnega prečnega parkirnega mesta ali z ozkega dovoza, se aktivira asistenca za prečni promet. Radarski senzorji, s katerimi sistem spremlja okolico za zadkom vozila, z informacijami oskrbujejo tudi serijski opozorilnik za menjavo voznega pasu. Če zaznajo vozilo v mrtvem kotu ali vozilo, ki se hitro približuje od zadaj, se v zunanjem ogledalu na ustrezni strani prižge opozorilna svetleča dioda.
 


Živahen na cestah in brezpotjih: pogon in podvozje Audi Q3
 

Audi Q3 cena: Audi bo začel prodajati s štirimi motorji, tremi bencinskimi in enim dizelskim, v kombinaciji s pogonom spredaj ali quattro. Razpon moči motorjev sega od 110 kW (150 KM) do 169 kW (230 KM). Vsi so štirivaljniki in delujejo po sistemu direktnega vbrizgavanja in s turbopolnilnikom. Njihovo delovanje je energično, uglajeno in učinkovito. Za prenos moči skrbi 6-stopenjski ročni menjalnik ali 7-stopenjski S tronic, ki omogoča hitro pretikanje prestav. Stalni štirikolesni pogon z optimalno vlečno silo in suvereno stabilnostjo skrbi za velik užitek v vožnji izven utrjenih cest. Opcijska asistenca za nadzorovani spust, ki jo vključimo s pritiskom na tipko, na strmih klancih vzdržuje vnaprej nastavljeno hitrost.

Glede na vozno situacijo, stanje na cesti ali individualne potrebe lahko voznik s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select prilagaja karakteristike svojega Audija Q3, in sicer s šestimi profili – od izrazito udobnega do posebej učinkovitega in zelo športnega. Sistem krmili tudi na opcijsko podvozje z uravnava¬njem blaženja, pri katerem senzorji merijo gibanje vseh štirih koles in  pospešek v vzdolžni in prečni smeri ter ustrezno prilagajajo blažilnike. Rezultat je izboljšana dinamika ob še večjem udobju. Alternativno je na voljo športno podvozje – serijsko pri paketu zunanje opreme S line – s čvrstejšo nastavitvijo vzmeti in blažilnikov ter progresivnim krmiljenjem. Čim večji je zasuk volana, tem bolj neposreden je prenos krmilne sile, kar v novem Audiju Q3 močno prispeva k občutku poskočnosti.
 


Zaloga Audi Q3 pri Porsche Inter Auto!