SEAT Arona TGI - svetovna premiera novega modela

SEAT razširja ponudbo modelov s pogonom na stisnjen zemeljski plin

SEAT Arona TGI - svetovna premiera novega modela

SEAT Arona TGI - deluje na stisnjen zemeljski plin!
 

SEAT predstavlja prvi SUV na svetu, ki bo deloval na stisnjen zemeljski plin: to je SEAT Arona TGI, ki se bo svetovni javnosti predstavila na pariškem avtomobilskem salonu.

Arona TGI je četrto vozilo v paleti vozil SEAT, ki ga poganja čistejše in cenejše gorivo. V tej paleti so že Leon, Ibiza in Mii. Arona pomeni nadaljevanje SEAT-ovih prizadevanj, da bi povečali uporabo CNG-ja ter s tem zmanjšali emisije CO2 in dušikovih oksidov.

Arona TGI je bila oblikovana in razvita v matični tovarni družbe SEAT v Martorellu, kjer jo bodo tudi proizvajali. Predstavlja korak naprej v programu razvoja vozil, pri čemer se ponaša z najnovejšo tehnologijo in dokazuje, da zmanjšanje vpliva na okolje ne pomeni manjšega užitka v vožnji.

"SEAT aktivno spodbuja uporabo CNG-ja, saj je to gorivo dodatna trajnostna alternativa," je dejal predsednik družbe SEAT Luca de Meo. "Poleg tega je tehnologija združljiva z uporabo obnovljivega biometana zajamčene kakovosti, kar zagotavlja dolgoročno prihodnost CNG-ja kot alternativnega vira za nizkoemisijsko mobilnost".


Preverite tudi vozilo SEAT Arona z bencinskim ali dizelskim pogonom
 


Pod pokrovom
 

Nova SEAT Arona ima 3-valjni 12-ventilni 1,0-litrski motor TGI z močjo 66 kW (90 KM). Ta pogon bo skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom del serijske opreme ter bo prispeval k izboljšanju učinkovitosti in voznih lastnosti. Preverite - SEAT Arona cenik!

Vozniki Arone TGI ne bodo cenili le zaradi ugodnega vpliva na okolje, ampak tudi zaradi stabilne vozne dinamike, saj najvišja hitrost znaša 172 km/h, hitrost 100 km/h pa doseže v 12,8 s.

Arona s pogonom na CNG ima poleg enakih sistemov, kot jih ima bencinska različica z 1,0-litrskim motorjem TSI, vgrajene še komponente, ki omogočajo delovanje na stisnjen zemeljski plin. Arona TGI je tako dodatno opremljena s tremi rezervoarji za CNG, ki so nameščeni pod posebno pločevino pod zadnjim delom dna, s polnilno odprtino, ki je poleg polnilne odprtine za bencin, cevmi za gorivo iz legiranega jekla, senzorji za tlak goriva in elektronskim regulatorjem tlaka, ki učinkovito nadzoruje dovod goriva v motor TGI.

SEAT Arona - zaloga vozil!

SEAT Arona čaka na vas.

1,0-litrski motor je v notranjosti zasnovan tako, da lahko vključuje s kromom in nikljem prevlečene bate z novimi segmenti, ki so prilagojeni za uporabo plina, ojačane ventile, vložke sedežev ventilov, za povečanje odpornosti proti obrabi pa so zapirala na sesalnih in izpušnih ventilih sploščena. Turbopolnilnik je lažji, zato se turbina takoj odzove, kar pomeni, da je delovanje motorja bolj tekoče.

Arona TGI bencin uporablja le kot alternativno gorivo, kadar so rezervoarji za CNG prazni. Ker ima tri rezervoarje za CNG, bi morala količina plina zadoščati večini uporabnikov. SUV-jeva kapaciteta rezervoarjev za plin znaša 14,3 kg, kar zadostuje za 400 km, zaradi samodejnega preklopa na bencin pa se doseg podaljša še za 160 km. Ko je rezervoar za plin prazen, je preklop na bencin tako gladek, da ga voznik ne opazi. Lučka na kombiniranem instrumentu je edini pokazatelj, da vozilo deluje na bencin in ne na stisnjen zemeljski plin.

CNG je veliko cenejši kot bencin, zato je stroškovno ugodnejši kot klasična goriva. Poleg tega na CNG ne vplivajo nepričakovana nihanja cen, ker ne gre za naftni derivat. CNG je učinkovitejši od dizla, bencina in celo LPG-ja: 1 kg CNG-ja ustvari toliko energije kot 2 l LPG-ja, 1,3 l dizla in 1,5 l bencina.


Preverite tudi večji model iz SEAT družine SUV - SEAT Ateca
 




Nič ne manjka - prava SEAT Arona!
 

Novi SEAT Arona TGI ostaja praktičen in prilagodljiv SUV. Na voljo so vsi paketi opreme – Reference, Style, Xcellence in FR, tako da lahko kupci izberejo tisto vozilo, ki najbolj ustreza njihovim potrebam.

SEAT Arona še naprej ostaja ekspresivno vozilo s potezami, značilnimi za križance, z robustno držo, ki je pripravljena za urbano džunglo, in z raznoliko izbiro možnosti za prilagoditev uporabniku, vključno z 68 možnimi barvnimi kombinacijami.

Praktičnost vozila kljub uvedbi pogona na stisnjen zemeljski plin ostaja nespremenjena. Pri 4.138 mm je Arona TGI 79 mm daljša od Ibize in 99 mm višja, ohranja pa velik odmik od tal in visok položaj sedenja. Čeprav ima Arona rezervoarje za plin vgrajene pod dnom prtljažnika, se prtljažnik ponaša z impresivno prostornino, ki znaša 282 l.

SEAT bo z Arono TGI ter že obstoječimi ustreznimi modeli Leon, Ibiza in Mii na trgu prisoten z eno izmed najobsežnejših ponudb vozil s pogonom na CNG. To so vozila, ki ne zmanjšujejo le emisij, vpliva na okolje in obratovalnih stroškov, pač pa združujejo napredne tehnologije, odlično vozno dinamiko ter privlačen trendovski videz.