Za volanom Volkswagna nadaljuje družinsko tradicijo

Za volanom Volkswagna nadaljuje družinsko tradicijo

Volkswagwen T-Roc in Peter Prevc

Pod Poncami smo se znova srečali z našim skakalskim asom Petrom Prevcem. Z njim smo spili čaj in se pogovarjali o avtomobilih. Povedal nam je, kaj od avtomobila pričakuje, kaj mu je všeč in kaj bi izbral, če bi izbiral le s srcem. Razkril nam je tudi, kako vidi prihodnost avtomobilizma in kaj si od nje želi. Na koncu je z nami spoznal in si dodobra ogledal najnovejšega Volkswagnovega križanca T-Roc. Ob vsem tem je jasno pokazal, zakaj prisega na nemško znamko.


Vemo, da je urnik vrhunskega športnika zelo natrpan. Veliko ste tudi na cesti. Kako ob tem doživljate avtomobil – kot prevozno sredstvo ali vam pomeni kaj več?

Vse skupaj mora ponujati. Avto mora biti udoben, da te med vožnjo nič ne »žuli«. To je zdaj, ko sem že malo starejši, najbolj pomembno (smeh). Ko sem doma, se vozim s svojim avtom, na tekmah pa večinoma s kombijem, tako da mi tam ni treba toliko voziti. Lahko se udobno namestim na več sedežev in je malo drugače. Doma pa mora biti avto tak, da se na avtocesti lepo pelješ.


Ali avto kdaj doživljate za zabavo?

Trenutno ne. Za zabavo je bilo bolj takrat, ko sem naredil izpit. Takrat je bilo še zanimivo malo dirkati. Smo šli kdaj tudi na Grobnik, kjer smo si izposodili avto in odpeljali kakšen krog, ali na gokarte. Zdaj sem to prerasel. Predvsem mora avto meni služiti, ne jaz njemu.

 

Prijavite se na testno vožnjo s T-Rocom

Spoznajte T-Roca v živo na testni vožnji.

 


Za spust z Velikanke je potrebno kar nekaj poguma. Vsi Slovenci, pa tudi ostali, vemo, da ste pogumni. Kakšni pa ste na cesti?

Na cesti so me policisti kar umirili (smeh). Pred kakšnima dvema letoma sem skoraj vsak mesec dobil kazen zaradi prehitre vožnje. Nato sem ugotovil, da je na koncu le nekaj minut razlike, če se peljem 150 ali 160 km/h, zato je moja vožnja zdaj veliko bolj umirjena.


Torej vozite po pravilih?

Da, jih upoštevam. Ne bom rekel, da je vedno točno po pravilih, ampak jih upoštevam.

 

 


Vaša skakalska kolega Robert Kranjec in Jurij Tepeš sta pokazala strast do hitrih motociklov oziroma avtomobilov. Ste vi kdaj pomislili, da bi si omislili kakšen resnično hiter jekleni konjiček?

V bistvu ne. Ravno zato, ker mislim, da mora avto meni služiti, pa tudi zato, ker imam vedno s seboj opremo. Funkcionalno mi to še ne pride v poštev. Morda kot drugi avto, a zato bi moralo biti res odveč financ. Tudi če bi si kakšen avto izposodil, prav veliko ne bi imel od njega, če bi se podnevi peljal na trening in domov, spet na trening in domov, potem pa bi ga vrnil. Sploh si ne bi utegnil ustvariti vtisa o avtu.


Koliko dopusta imate?

Po sezoni imamo en mesec dopusta. To je aprila. Takrat greš po navadi nekam na dopust in nisi veliko v avtu. Le takrat, ko sem bil v Ameriki, sem v 14 dneh prevozil 4.000 kilometrov. To je ameriška kilometrina. Tam promet poteka čisto drugače, tam niso nič »nervozni«. Vsi se peljejo 100 ali 110 km/h. Takšne so omejitve, a tudi tovornjakarji se vozijo 110.


Že nekaj časa vozite Volkswagnove avtomobile. Pred časom smo skupaj spoznavali karavanskega Passata, ki ste ga nato s pridom uporabljali. Kateri model vozite zdaj?

Res je. Od nekdaj vozim Volkswagne. Do pred kratkim sem imel Passata, zdaj pa imam Arteona.

 


Kakšnega Arteona vozite?

Dizelskega z 240 »konji« in štirikolesnim pogonom.


Je štirikolesni pogon za vas obvezen?

Da. Ne zato, ker bi se toliko vozil po snegu, temveč zaradi udobja, na katerega sem se navadil s pogonom 4Motion. Gume se ne vrtijo v prazno. Hitro lahko speljuješ in v ovinkih, ko stopiš na plin, se mi zdi, da je občutek veliko boljši. Ko se enkrat tega navadiš, nočeš več stran. Enako velja za avtomatski menjalnik.


Kaj je pri avtomobilu za vas najbolj pomembno, kaj mora avto imeti?

Mora imeti avtomatski menjalnik, biti mora udoben in imeti dovolj velik rezervoar, da ni treba na tri dni točiti goriva, pa električne pripomočke ... že čisto osnovne, kot je ESP. Brez tega bi se težko znašel, glede na to, da sem jih vedno imel v avtu in se nisem nikoli učil voziti brez tega. Tudi zvočniki morajo biti v redu. Za tistih nekajkrat, ko si zaželiš dobre glasbe, da ni hreščanja (smeh).


Kaj vam je pri Arteonu najbolj všeč?

Eleganca, videz ... in prostornost na zadnjih sedežih. Nekajkrat sem se peljal zadaj in bi se kar lahko navadil (smeh). Tudi prtljažnik je presenetljiv. Pet vrat reši veliko stvari. Prtljažnik je res ogromen. Zelo imam rad, da ni treba vsega zlagati.
 

Spoznajte T-Roca v živo!

Zapeljite se na testno vožnjo.

 


S čim pa vas je najbolj navdušil Passat?

S prostornostjo in voznimi lastnostmi nasploh. Takrat je bilo veliko novih asistenčnih sistemov. Navdušili so me radarski tempomat, sistem za ohranjanje pasu in samodejni žarometi.

Volkswagnovi modeli ponujajo vse najnovejše varnostne in asistenčne sisteme, veliko od teh serijsko. Arteon, denimo, lahko samodejno pospešuje, zavira in vzdržuje vozilo znotraj voznega pasu. Kako doživljate takšne napredne sisteme? Jih uporabljate?

Vsekakor jih uporabljam. Sistem za ohranjanje smeri mi ni najbolj všeč, če me kdaj popravlja tudi znotraj pasu, a je v redu za vožnjo v počasnejši koloni. Zelo mi je všeč sistem za samodejno prepoznavanje prometnih znakov, ki sicer v Sloveniji ne deluje. Mislim, da zakonsko ni dovoljeno ali ne vem, zakaj, ampak v tujini to odlično deluje, tako da ni treba vedno znova nastavljati tempomata. Zelo koristno se mi zdi opozarjanje na zastoje v sklopu navigacije. Zelo dober je sistem za opozarjanje na prečni promet, ko greš s parkirišča. Odlična stvar je tudi pod Volkswagnovim znakom skrita kamera za vzvratno vožnjo, ki je vedno čista.

Katere Volkswagne ste imeli do zdaj?

Ko sem naredil izpit, sem kupil Passata, potem pa še Passata alltrack. Odkar me je pod okrilje vzelo podjetje Porsche Inter Auto, sem imel Golfa, Passata in Arteona. Vozil sem tudi veliko drugih modelov. Med drugim sem preizkusil Tiguana, ki si ga je nato kupil moj oče. Peljal sem še Pola, Up-a in električnega Golfa.


Torej ste kar malo Volkswagnova družina?

Da, že od nekdaj. Oče je imel Sharana s turbodizelskim motorjem, ki je bil praktično neuničljiv. Z njim je prevozil več kot 300 tisoč kilometrov, od tega veliko po ne ravno prijaznem terenu (smeh).

Avtomobili so v zadnjih letih močno napredovali, postali so bolj varni in pametni. Eden od naslednjih korakov je avtonomna vožnja. Kako gledate na prihodnost, v kateri bodo avtomobili vozili sami? Si tega želite ali mislite, da bi pogrešali vožnjo?

Mislim, da tudi takrat, ko se bo avtonomna vožnja uveljavila, avtomobili ne bodo narejeni samo za avtonomno vožnjo in bomo lahko še vedno prevzeli nadzor. Se mi pa zdi, da bi se lahko čas za spanje podaljšal za čas, ki ga potrebuješ za pot v službo, ker bi lahko med tem ritual, ki ga opraviš doma, opravil v avtu. Po tej strani bi bil to pravi luksuz. Služba bi se lahko začela že, ko bi se usedli v avto.

 


Še pred avtonomno vožnjo se nam, sodeč po napovedih, obeta elektrifikacija. Se veselite električnih avtomobilov?

Elektrifikacijo pozdravljam, čeprav se ta tehnologija za zdaj zdi precej draga. Poleg tega bi se moral navaditi, da vsakič, ko prideš domov, priključiš avtomobil. Ko se bodo dosegi povečali, bo to to. Všeč mi je tudi, da ima električni motor ves čas popoln izkoristek.

Torej bi ob cenovni sprejemljivosti in večjih dosegih uporabljali električni avtomobil?

Da, zagotovo.

 

Med prvimi v Sloveniji ste preizkusili Volkswanovega najnovejšega križanca T-roc. Kakšni so prvi vtisi?

Všeč mi je, ker je kompakten, igriv in zelo vodljiv. Pa tudi štirikolesni pogon ima.

 

Skupaj smo si T-roca tudi dodobra ogledali. Kaj vam je najbolj padlo v oči »na prvo žogo«?

Na prvi pogled se mi zdi igriv, kot da sporoča, da je pripravljen za skakanje sem in tja.

 

 

Vas je zamikalo, da bi si omislili kakšnega križanca?

V bistvu me je že Tiguan zelo navdušil, a sem sklenil, da bom takšen avtomobil imel, ko bom starejši. Dokler me hrbet ne boli, bom imel malo nižje avte. (smeh).

 

Če bi se za avtomobil lahko odločali le na podlagi čustev, kaj bi izbrali – športnika, luksuzno limuzino ali avanturističnega terenca? Kaj ima Peter Prevc najraje?

Uf, to je pa težko. Po mojem terenca. V bistvu ne, izbral bi limuzinsko eleganco.

 

Borut Fakin
Foto: Jernej Prelac

Podobni članki

Menjava olja - Volkswagen, Audi, Škoda, Seat, Porsche

Menjava olja - Kaj se zgodi, če menjave ne opravljamo redno? Menjava olja: motorno olje je življenjska tekočina vsakega motorja in je del, ki se obrablja. Premalo olja, prestaro olja ...

VELIKA AKCIJA: VW e-Golf in e-up! po izjemni ceni!

  VW e-Golf že za 19.949 €*! Na voljo samo zelo omejena zaloga vozil. Z novim modelom VW e-Golf se boste radi pokazali. Naj vsakdo vidi, da vozite Golf, ki je nekaj posebnega. Svojstven ...

Novi Volkswagen Passat že od 28.233 € - vabljeni na ogled!

Že v salonu: novi Volkswagen Passat in Passat Variant (2020) Prenovljeni VW Passat skladno nadaljuje z najnovejšimi oblikovalskimi smernicami znamke, a hkrati ne pozablja na ...

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.