Novi Porsche Taycan 2020 - IAA Frankfurt 2019

Novi Porsche Taycan 2020 - IAA Frankfurt 2019

Že možna naročila! V Slovenijo prihod prvih modelov takoj v začetku leta 2020!

Avtor: Jan Gregorin, Porsche Inter Auto

Porsche Taycan 2019: popolnoma električni športni Porsche

Porsche Taycan 2020 (1): na avtosalonu v Frankfurtu smo lahko končno videli popolnoma novi, v celoti električni model Porsche Taycan, ki je bil nedavno predstavljen. Prvi električni avto z imenom Taycan s svojim tehnološkim napredkom predstavlja novo poglavje v svetu prestižnih električnih vozil, kot tudi superiornega konkurenta Teslinemu Modelu S. 

Porsche Taycan je estetsko zelo zanimiv avtomobil in zelo podoben modelu Porsche Panamera, le tu ali tam ga spremlja kakšna nova linija z okusom po prihodnosti. Od modela Porsche Panamera je tudi nižji in postavnejši, glavni noviteti pa sta nov stil prednjih luči, ter očitna odsotnost izpušnih cevi. 

Porsche Taycan 2019: Cene in naročila v Sloveniji

V Slovenijo prihaja Porsche Taycan v začetku prihodnjega leta 2020, cene se bodo gibale med 158.800 € (Porsche Taycan Turbo) in 192.200 € (Porsche Taycan Turbo S). V Porsche Centru Ljubljana je novi model že možno naročiti, prvi kupci pa ga bodo lahko odpeljali iz salona že takoj v pričetku drugega leta 2020! 

Porsche Taycan 2019
Porsche Taycan 2019 Avtor: Jan Gregorin

 

Novi Porsche Taycan konfigurator

Sestavite si svojega v Porsche konfiguratorju!

 

Porsche Taycan 2019
Porsche Taycan 2019 Avtor: Jan Gregorin

Cena v Sloveniji - Porsche Taycan Turbo in Taycan Turbo S

Že možna naročila v Sloveniji!

Štirivratna športna limuzina predstavlja edinstven paket, ki ga zaznamujejo značilna porschejevska zmogljivost, povezljivost in celovita funkcionalnost za vsakodnevne potrebe. Tudi najsodobnejše proizvodne metode in produktna substanca Taycana na področju trajnosti in digitalizacije postavljajo nova merila. "Za ero električne mobilnosti smo obljubili pravi Porsche – vznemirljiv športni avto, ki ne bo prepričal le s tehnologijami in vozno dinamiko, temveč bo ljudi z vsega sveta navduševal tako kot njegovi legendarni predhodniki. Tukaj je zdaj naš izdelek," je poudaril Michael Steiner, član uprave družbe Porsche AG in direktor za raziskave in razvoj.

Na slovenske ceste bo Porsche Taycan zapeljal v začetku prihodnjega leta 2020, cene se bodo gibale med 158.800 € (Porsche Taycan Turbo) in 192.200 € (Porsche Taycan Turbo S), s tem denarjem pa si bodo kupci zagotovili vstop v popolnoma nov svet vozniške izkušnje brez visokih računov za gorivo.

Novi Porsche Taycan konfigurator

Sestavite si svojega v Porsche konfiguratorju!

Kljub prihodnosti ohranja tradicijo, to je Porsche Taycan!

Porsche kljub elektrifikaciji modelov ostaja zvest tradiciji, saj bosta tudi pri modelu Porsche Taycan najmočnejša in trenutno edina modela krasili oznaki Turbo in Turbo S.

Ta bosta premogla 680 konjskih moči oziroma 500 kilovatov v Porsche Turbo in kar 761 konjskih moči oziroma kilovatov v Porsche Taycan Turbo S izvedbi, rezultat te moči ter štirikolesnega pogona pa bo pospešek od 0 do 100 v 3,2 sekundah (Porsche Taycan Turbo) ali pa vratolomnih 2,8 sekunde (Porsche Taycan Turbo S). Porsche Taycan pa svojih zmogljivosti ne bo pokazal le v ravni črti, saj bo z nizkim težiščem, uporabo lahkih materialov ter Porschejevo inženirsko nadarjenostjo zagotovo prepričal tudi najbolj zahtevne ljubitelje rezanja ovinkov. 

Porsche Taycan 2019
Porsche Taycan 2019 Avtor: Jan Gregorin

 

Porsche Taycan moč motorjev

Sinteza zmogljivosti in učinkovitosti

Taycan v vrhunski izvedbi Turbo S s funkcijo overboost in skupaj s programom Launch Control razvije do 560 kW (761 KM), Taycan Turbo pa do 500 kW (680 KM). Za pospešek iz mirovanja do 100 km/h porabi Taycan Turbo S 2,8 sekunde, Taycan Turbo pa 3,2 sekunde. Doseg vozila znaša do 412 kilometrov pri izvedbi Turbo S in do 450 kilometrov pri izvedbi Turbo (oboje po kriterijih WLTP). Najvišja hitrost je pri obeh štirikolesno gnanih modelih 260 km/h.

Taycan je prvo serijsko vozilo, ki se ponaša s sistemsko napetostjo 800 voltov namesto 400 voltov, kot je običajno pri električnih avtomobilih. To voznikom koristi še posebej na poti: v dobrih petih minutah je Taycan z istosmernim tokom (DC) na hitri polnilnici napolnjen z dovolj energije za naslednjih 100 kilometrov vožnje (po kriterijih WLTP). Čas polnjenja za pet do 80 odstotkov SoC (State of Charge/napolnjenost baterije) znaša v idealnih pogojih 22,5 minute, maksimalna moč polnjenja (peak) pa znaša 270 kW. Celotna kapaciteta baterije performance plus znaša 93,4 kWh. Vozniki Taycana lahko doma svoj avto polnijo z izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kW. 

Porsche Taycan 2019
Porsche Taycan 2019 Avtor: Jan Gregorin

 

Dizajn novega Porsche Taycan

Purističen zunanji dizajn s Porschejevimi geni

Taycan s svojim izčiščenim, purističnim dizajnom sporoča, da je nastopilo novo obdobje. Obenem pa njegova oblika odraža značilne Porschejeve gene. Od spredaj deluje še posebej širok in nizek, z močno usločenimi blatniki. Stransko silhueto določa športna strešna linija, ki se spušča proti zadku. Zelo značilen je tudi stranski del z močno izoblikovanimi potezami. Vitka kabina, vpotegnjeni C-stebriček in izraziti zgornji del blatnikov v slogu znamke močno poudarjajo zadek. Potem so tu še inovativni elementi, kot je napis Porsche v videzu stekla, ki je integriran v svetlobni pas na zadku. Aerodinamično optimizirana osnovna oblika s količkom zračnega upora (cx) 0,22 odločilno prispeva k majhni porabi energije in s tem k velikemu dosegu.

Edinstven notranji dizajn s širokim zaslonskim pasom
Voznikova kabina s prečiščeno strukturo in popolnoma novo arhitekturo predstavlja začetek nove ere. Prostostoječi in upognjeni kombinirani instrument predstavlja najvišjo točko na armaturni plošči, s čimer je jasno poudarjena usmerjenost proti vozniku. Osrednji 10,9-palčni zaslon infotainmenta in še dodaten, opcijski zaslon za sovoznika sta oblikovno združena v steklen pas v črnem visokosijajnem videzu. Vse upravljalne površine so bile za Taycana zasnovane popolnoma na novo. V glavnem je bilo bistveno zmanjšano število klasičnih mehanskih upravljalnih elementov, kot so stikala in gumbi. Namesto tega upravljanje poteka pametno in intuitivno – z upravljanjem na dotik ali z glasovnim upravljanjem, ki se odziva na ukaz 'Hej Porsche'. 

Porsche v Taycanu prvič ponuja možnost notranjega oblazinjenja, ki ne vključuje usnja. Notranja oprema iz inovativnega reciklažnega materiala priča o trajnostni zasnovi električnega športnega vozila. "Garaži za noge" – vdolbini v bateriji v prostoru za noge zadaj – zagotavljata udobno sedenje na zadnjih sedežih in omogočata nizko višino vozila, kakršna je značilna za športne avtomobile. Na voljo sta dva prtljažnika: v sprednjem je prostora 81 litrov, v zadnjem pa 366 litrov.

Porsche Center Ljubljana Team
Porsche Center Ljubljana Team Avtor: Porsche Inter Auto

Imate dodatna vprašanja? V Porsche Centru Ljubljana smo vam na voljo!

Porsche Ljubljana

Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana

Porsche Taycan 2019
Porsche Taycan 2019 Avtor: Jan Gregorin

 

Porsche Taycan predstavlja najbolj napredno tehnologijo

Porsche Taycan je tudi prvi električni avtomobil, ki uporablja izjemno napredno 800-voltno arhitekturo, kar omogoča tanjše kable v napeljavi (in posledično nižjo težo), veliko bolj vzdržljivo zmogljivost elektromotorjev, predvsem pa bliskovito hitro polnjenje. Znamka Porsche celo trdi, da je model Porsche Taycan moč napolniti od 0 do 80 odstotkov v vsega 22 minutah. 

 

Inovativni pogonski agregati in dvostopenjski menjalnik

Taycan Turbo S in Taycan Turbo imata vgrajena dva izjemno učinkovita elektro-motorja, na sprednji in zadnji premi, torej imata pogon na vsa štiri kolesa. Visoka učinkovitost sinhronskih motorjev s stalnim vzbujanjem je v prid tako dosegu kot tudi trajni moči pogonskega sistema. Elektromotor, gonilo in pulzni pretvornik so na obeh premah združeni v kompakten pogonski modul. Oba modula odlikuje najvišja energijska gostota moči (kW na liter gibne prostornine) izmed vseh električnih pogonov, ki so danes v ponudbi na trgu. Posebnost elektromotorjev je t. i. hairpin navitje tuljav statorja. Ta tehnologija omogoča, da je v statorju več bakra, zaradi česar se ob enaki prostornini povečata moč in navor.

Dvostopenjski menjalnik, ki je vgrajen na zadnji premi, je inovacija, ki jo je razvil Porsche. S prvo prestavo lahko Taycan še močneje pospeši iz mirovanja, druga prestava z daljšim prestavnim razmerjem pa zagotavlja visoko učinkovitost in velike rezerve moči. To velja tudi pri zelo visokih hitrostih.

Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo S Avtor: Jan Gregorin
Porsche Turbo S aluminijasta platišča
Porsche Turbo S aluminijasta platišča Avtor: Jan Gregorin

 

Vrhunska naprednost notanjosti v modelu Porsche Taycan

Porsche Taycan ne prinaša inovacij le na tehnološki fronti, saj vidno obrača nov list tudi v poglavju notranjosti znamke Porsche, temu pričajo neverjetno futuristična digitalna instrumentalna plošča ter množica kristalno čistih ekranov, obdanih v vrhunsko usnje. Gre za vsekakor prvorazredno in veliko bolj kakovostno notranjost. Še en vrhunski primer izjemne naprednosti je vozniški položaj, kateri je navkljub vsem baterijam lahko enako nizek tistemu v Porscheju 911.  

 

Novi centralni sistem podvozja - Porsche Taycan

Centralno povezani sistemi podvozja

Porsche za podvozje Taycana uporablja centralno povezan krmilni sistem. Integrirani sistem uravnavanja podvozja Porsche 4D-Chassis Control v realnem času analizira in sinhronizira vse sisteme podvozja. Med inovativne sisteme podvozja spadata prilagodljivo zračno vzmetenje s 3-prekatno tehnologijo, vključno z elektronskim uravnavanjem blažilnikov PASM (Porsche Active Suspension Management), in elektromehanski sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) s sistemom Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Edinstvena sta regulacija štirikolesnega pogona z dvema elektromotorjema in rekuperacijski sistem. Možna moč rekuperacije je z do 265 kW bistveno višja kot pri konkurenci. Med poskusnimi vožnjami se je pokazalo, da se okrog 90 odstotkov zaviranj v vsakodnevnih situacijah odvija prek elektromotorjev – brez dodatnega aktiviranja hidravličnih zavor na kolesih.


Profil različnih voznih programov praviloma sledi enaki filozofiji kot pri drugih Porschejevih serijah. Potem pa so tu še posebne nastavitve, ki omogočajo optimalno izrabo izključno električnega pogona. Izbirati je mogoče med štirimi voznimi režimi: Range, Normal, Sport in Sport Plus. V režimu Individual pa je poleg tega mogoče po meri konfigurirati posamezne sisteme. 

Porsche Taycan
Porsche Taycan Avtor: Jan Gregorin

 

Porsche Center Ljubljana
Porsche Center Ljubljana Avtor: Porsche Inter Auto

Imate dodatna vprašanja o novem Taycanu? Naši prodajni svetovalci so vam na voljo!

Porsche Ljubljana

Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana

 

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena ...

Porsche Panamera 2021 - izrazita dinamika in maksimalno udobje!

Porsche Panamera - odprta naročila Novo Panamero naročite med prvimi. ZAHTEVAJ PONUDBO ...

Porsche Taycan - že pri Porsche Center Ljubljana!

Porsche Taycan označuje začetek nove dobe! Porsche Taycan: štirivratna športna limuzina, ki ...

Oznake:

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.