TEST: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic - atraktivna izbira

Audi Q3 Sportback predstavlja idealno izbiro za vse, ki si želijo atraktivnejšega športnega terenca.

TEST: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic - atraktivna izbira

Ocena: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic TEST - priporočam ga vsem, ki iščejo nekoliko bolj atraktiven dizajn športnega terenca, a vseeno praktično vozilo.

Prednosti

 • Atraktivna in trendovska zunanjost združuje športnega terenca in coupe dizajn
 • Vrhunsko izdelana notranjost
 • Ergonomija notranjosti
 • Prtljažnik je uporabno velik z dvojnim dnom
 • Zadnja klop se lahko vzdolžno pomika
 • Napredna tehnologija multimedijskega vmesnika

Slabosti

 • Vožnja bi bila lahko bolj športno začinjena

AVTO TEST: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic 2.0 TDI 150 KM

Dinamično začinjen Audi Q3 Sportback

Novi Audi Q3 Sportback je dinamično začinjena izvedenka običajnega modela Audi Q3, vendar se lahko kljub nekoliko bolj spuščajoči se strešni liniji vseeno pohvali z izjemno mero praktičnosti, saj je prtljažnik le nekoliko manjši, prostora za glave na zadnji klopi pa je prav tako dovolj. Ko sem Audi Q3 Sportback videl prvič, sem občudoval njegovo dovršeno obliko. Čeprav ni take vrste avtomobil, kot bi si ga sam želel, je moč opaziti skrbno načrtovanje in izrazito natančnost pri dizajnu. Pri Porsche Verovškova, ki je uradni trgovec znamke Audi, so mi na test ponudili Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic z 2.0 litrskim dizelskim motorjem z močjo 110 kilovatov oziroma 150 konjskimi močmi in avtomatskim S tronic menjalnikom. Slednja je tudi najpogostejša izbira pri tem modelu. Želel sem preveriti kako se bo novi Audi Q3 Sportback izkazal na testu.

Pregled testa Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic 2.0 TDI 150 KM:

 1. Prvi vtisi - Audi Q3 Sportback 
 2. Motor - kako varčen je 2.0 TDI 150 KM in kaj pomeni oznaka 35 TDI?
 3. Vožnja - kako se Audi Q3 Sportback izkaže v vožnji?
 4. Zunanjost - S line dodatki zunanjosti
 5. Notranjost - vrhunski materiali in odlični sedeži
 6. Paketi opreme in cena - kateri paket opreme je najbolj primeren zame?
 7. Varnost - kateri so asistenčni sistemi?
 8. ZAKLJUČEK - komu ga priporočam?
Audi Q3 Sportback
Audi Q3 Sportback Avtor: Jan Gregorin
Audi Q3 Sportback
Audi Q3 Sportback Avtor: Jan Gregorin

1. Prvi vtis

Audi Q3 Sportback, ti je lahko všeč na prvi pogled, ali pa se ga moraš navaditi. No, meni je takoj postal všeč!

Ko je napočil dan prevzema testnega modela Audi Q3 Sportback sem se močno veselil prvih vtisov. Ko sem ga videl, sem se spomnil na dovršen zunanji dizajn (ki je sicer podoben običajnemu modelu Audi Q3) in zagotavlja skrbno načrtovanje - vsak detajl zunanjosti je namreč drugačen in prav zaradi tega Audi Q3 Sportback tako izstopa. Ima nekaj posebnih linij opaznih že zunaj, ampak pravo presenečenje me je čakalo, ko sem se vsedel vanj. Tisti, ki ste vajeni ne ravno najnovejših avtomobilov, boste notranjost spoznali kot nekaj najbolj modernega na svetu. Le-ta je namreč že po videzu moderna, kvaliteta izdelave pa se kaže pri uporabljenih kakovostnih materialih in pa tehnologiji - tukaj izstopa predvsem napredni multimedijski sistem in digitalni merilniki poznani kot Virtual Cockpit. A sledilo je hitro spoznanje, da je vse tam, kot mora biti - ergonomija je na visokem nivoju. Po zbranih prvih vtisih sem se odpravil na pot, saj sem najprej želel preveriti zmogljivosti dizelskega TDI motorja.

Vas zanimajo tudi drugi Audi terenski SUV modeli? Preverite našo zalogo!

2. Motor: 35 TDI (2.0 TDI) S line S tronic 150 KM:

Kako varčen je 2.0 TDI 150 KM in kaj pomeni oznaka 35 TDI?

V testnem primerku Audi Q3 Sportback se je vrtel dizelski motor z oznako 35 TDI. Ker verjamem, da vas večina ne ve, kaj pomenijo nove Audi oznake motorjev sem se odločil, da vam predstavim novo poimenovanje motorjev.

Vsak model znamke Audi ima po novem novo numerično oznako, ki nakazuje moč motorja. Doslej so imeli oznako prostornino motorja (recimo 1.0 TFSI, 2.0 TDI). - Sedaj so uvedene spodnje numerične oznake.  

 • 30 TFSI/TDI: med 81 kW in 96 kW (110 do 130 KM)
 • 35 TFSI/TDI: med 110 in 120 kW (med 150 in 163 KM),
 • 40 TFSI/TDI: med 125 in 150 kW (med 170 in 204 KM),
 • 45 TFSI/TDI: med 169 in 185 kW (med 230 in 252 KM), 
 • 50 TFSI/TDI: med 210 in 230 kW (med 285 in 313 KM),
 • 55 TFSI/TDI: med 245 in 275 kW (med 333 in 374 KM),
 • 60 TFSI/TDI: med 320 in 340 kW (med 435 in 462 KM) in
 • 70 TFSI/TDI: za modele nad 400 kW (nad 544 KM).
   

Testni primerek Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic je imel pod pokrovom motorja vgrajen 2.0 TDI turbodizelski motor, ki razvije 110 kilovatov in 150 konjskih moči. Po uradnih podatkih do stotice pospeši v 9.3 sekunde, doseže pa 205 kilometrov končne hitrosti. Kaj sem opazil že takoj na začetku vožnje, kar pa se je v naslednjih dneh moje izkušnje le še stopnjevalo? Audi Q3 Sportback se na cesti počuti suvereno in natančno, predvsem zaradi kompaktnih dimenzij. Kljub temu pa, da imajo vsi Audi Q3 Sportback bolj športno vzmetenje kot običajni Q3, pa sem pričakoval dovršeno in dinamično začinjeno vožnjo - boljši občutek na volanu. To seveda večino voznikov ne bo motilo. Dodatno si lahko izberete tudi prilagodljive blažilnike in pa seveda štrikolesni Quattro pogon. Tako opremljene različice modela Audi Q3 Sportback so zagotovo tudi bolj udobne. Na avtocesti je vožnja tiha in sproščujoča, zdi se kot, da je najbolj namenjen za daljše avtocestne podvige. Med voznimi profili je vozniku na voljo tudi terenski Off-road način, ki doda nadzor nad spuščanjem po hribu, čeprav dvomimo, da se bo kakšen voznik z njim odpravil na teren.

Med testiranjem sem uspel doseči porabo točno 7 litrov na sto kilometrov, kar vsekakor ni veliko glede na zunanjo obliko, ampak ravno nasprotno - prav varčno je!

Preverite tudi zalogo vozil:

Audi Q3 Sportback - sprednji del
Audi Q3 Sportback - sprednji del Avtor: Jan Gregorin

3. Vožnja

Audi Q3 Sportback vožnja: natančna, udobna in sproščujoča

Audi Q3 Sportback je odličen sopotnik pri vsakodnevnih vožnjah, po mojem mnenju se najbolj obnese na daljših avtocestnih poteh. Kljub temu, pa sem pričakoval nekoliko bolj športno in dinamično začinjeno vožnjo in s tem boljši občutek na volanu. Sicer pa so se pri znamki Audi potrudili, da novi Audi Q3 Sportback nudi kar največ tehnologije za dinamično vožnjo. Med slednje tehnologije lahko štejemo progresivno krmiljenje, ki zagotavlja neposredno krmiljenje, npr. na ovinkastih podeželskih cestah ali pri zavijanju, kot sem opazil med vožnjo. Tukaj je tudi dovršen sistem Audi drive select s katerim lahko s šestimi različnimi načini vplivate na lastnosti vozila - tudi ta sistem poleg nastavitev motorja in menjalnika vpliva tudi na krmiljenje. 

 • Audi Q3 Sportback bodo v vožnji vzljubili prav vsi, praktični športni terenec z Coupe oblikovanjem je je vsekakor prepričal, najbolj na avtocestnih poteh, kjer je ambient miren in sproščujoč.

Audi Q3 Sportback dimenzije, mere, tehnični podatki

Mere in dimenzije Audi Q3 Sportback
Dolžina 4500 milimetrov
Višina 1556 milimetrov
Širina 1843 milimetrov
Prtljažnik 530 litrov
Audi Q3 Sportback S line Audi Q3 Sportback

4. Zunanjost: S line dodatki

Audi Q3 Sportback S line paket zunanjosti

Čeprav je Audi Q3 Sportback že v osnovi prava paša za oči, pa se zunanji dizajn s funkcionalnostjo športnega terenskega vozila z dodatnm paketom zunanjosti S line le še nadaljuje.

Audi Q3 Sportback S line paket opreme vključuje:

 • odbijača S line kontrastne barve (manhattan siva),
 • stranske letvice na pragovih S line,
 • zaščitna mreža hladilnika titanovo črne barve,
 • okvir sprednjih stranskih odprtin za dovod zraka matirane platinasto sive barve,
 • letev sprednjega usmernika zraka matirane platinasto sive barve, 
 • sprednji usmernik zraka lakiran v barvi vozila,
 • difuzor matirane platinasto sive barve,
 • mreža difuzorja matirane črne barve s hrapavo površino,
 • vstavki v pragovih matirane platinasto sive barve,
 • letev difuzorja matirane platinasto sive barve,
 • 18" aluminijasta platišča,
 • vstopne letve z aluminijastimi vstavki, spredaj, osvetljene, z napisom S,
 • zaščita spodnjega roba prtljažnika iz legiranega jekla,
 • športno podvozje in
 • emblem S line na zunanji strani blatnikov.

Bi Audi Q3 Sportback tudi vi zapeljali na testno vožnjo?

Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo nazaj!

Vaše osebne podatke bo Porsche Inter Auto d.o.o., Bravničarjeva ulica 5, Ljubljana, 1000 Ljubljana, obdeloval na podlagi vašega zanimanja za sklenitev pogodbe (člen 6(1)b GDPR). To pomeni, da vam bomo pripravili našo neobvezujočo ponudbo in vam jo predstavili. Če nam svojih osebnih podatkov ne bi želeli posredovati, ponudbe žal ne bomo mogli pripraviti. Vaše osebne podatke bomo (v primeru, da se za nakup ne odločite) hranili do izteka ponudbe. Če ste izrazili tudi svojo privolitev za neposredno trženje (člen 6(1)a GDPR), bomo vaše osebne podatke za namen pošiljanja novic in ponudb obdelovali do vašega preklica. Prejemanje e-novic lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete na povezavo v prejetem e-sporočilu. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete na tej povezavi.

Audi Q3 Sportback - notranjost
Audi Q3 Sportback - notranjost Avtor: Jan Gregorin

5. Notranjost

Vrhunski materiali in napredni multimedijski sistemi

V novem modelu Audi Q3 Sportback lahko preizkusite najnovejšo generacijo multimedijskega sistema in digitalnih merilnikov. Osvojili so me že 10,25-palčni digitalni merilniki, saj ponujajo odličen pregled nad podatki o vožnji, so pa tudi del serijske opreme. Opcijsko se lahko odločite tudi za virtualni prikazovalnik Audi plus, ki vključuje 12,3-palčni HD zaslon in animacije prikazuje z izjemno natančnostjo in vozniku obenem posreduje vse pomembne informacije o vožnji in o avtomobilu. Multimedijski in razvedrilni sistem Audi MMI je v najvišji izvedbi MMI navigacija plus z MMI touch na voljo z 10,1-palčnim zaslonom multimedijskega zaslona v sredinski konzoli. Zahvaljujoč različnim vmesnikom in priključkom (v testnem primerku je bil na voljo celo USB-C) sem svoj pametni telefon izjemno enostavno povezal z multimedijskim sistemom!

Med vožnjo so mi bili všeč tudi materiali v notranjosti modela Audi Q3 Sportback in sama kvaliteta izdelave! Tudi v notranjosti so na voljo S line dodatki. Super in zelo mi je všeč tudi to, da je upravljanje s klimatsko napravo ločeno od glavnega multimedijskega zaslona s fizičnimi gumbi - to je namreč trenutno najbolj ergonomska in varna rešitev upravljanja...

Kaj pa Audi Q3 Sportback ponuja bolj zahtevnim v notranjosti?

Izberete si lahko Interieur design selection - le-ta paket obsega športna sprednja sedeža, večbarvni paket notranje ambientne osvetlitve in osvetlitve obrob ter kakovostne dekorativne elemente. Med tem ko opcijska oprema Interieur S line med drugim vključuje športne sedeže z oznako S, večfunkcijski usnjeni volan Audi plus s 3-krakim designom, vklj. z oprijemalnimi deli volanskega obroča in glavo izbirne ročice iz perforiranega usnja, ter pedale in oporo za noge iz legiranega jekla.

Audi Q3 Sportback - digitalni merilniki (Audi Virtual Cockpit)
Audi Q3 Sportback - digitalni merilniki (Audi Virtual Cockpit) Avtor: Jan Gregorin
Audi Q3 Sportback - notranjost Audi Q3 Sportback - notranjost

5. Paketi opreme in cena

Audi Q3 Sportback - cena, cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije

2019/2020 Audi Q3 Sportback cenik - cene, katalog in tehnični podatki:

 

Audi Q3 - vas zanima še več?

O novem modelu Audi Q3 smo pisali že prej, zato si lahko vse informacije preberete tudi v članku novi Audi Q3 že pri nas!, splošne informacije so vam na voljo v članku z naslovom novi Audi Q3 – nova generacija, ki presega pričakovanja.

Novi model Audi Q3 je že preizkusil Avto Magazin. Test si oglejte na tej povezavi: Test: Audi Q3 35 TFSI S line S tronic.

Audi Q3 Sportback - notranjost
Audi Q3 Sportback - notranjost Avtor: Jan Gregorin

7. Varnost

Audi Q3 Sportback - bogat nabor in napredni asistenčni sistemi

Novi Audi Q3 Sportback predstavlja veliko naprednka na področju varnosti, s tem pa voznik še več udobja med vožnjo. Najbolj napredni asistenčni sistemi so:

 • asistenca za prečni in stranski promet zadaj,
 • prilagodljiva asistenca za vožnjo, ki deluje v hitrostnem območju od 0 do 200 km/h,
 • s kamerami za nadzor okolice imate 360° pregled nad dogajanjem,
 • asistenca za zaustavitev vozila v sili pa vam pomaga v kritičnih voznih situacijah.

8. Zaključek

Komu priporočam Audi Q3 Sportback?

Novi Audi Q3 Sportback prav zagotovo priporočam vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo, ki bo na cesti močno izstopalo zaradi samih detajlov in samosvojega dizajna. Prepričala me je tudi natančna vožnja, vrhunska notranjost in sodobni pogonski sistem. 

AUDI RS Q3 - za najbolj zahtevne!

Preverite ceno, cenik, tehnične podatke

Audi RS Q3: v kolikor pa ste bolj zahtevni in si želite večjih zmogljivosti, pa je tukaj za vas tudi Audi RS Q3, ki je na voljo kot Sportback ali kot običajni športni terenec. Takoj opazimo precej bolj dinamičen komplet odbijačev z večjimi odprtinami za zajem zraka, tako zadaj kot spredaj, zelo opazna je pa tudi sprednja maska v obliki satovja in v sijoči se črni barvi. Povsod so vidne oznake RS, blatniki so pa nekoliko razširjeni. Za izjemen športni zvok bo skrbel zmogljiv izušni sistem z dvema velikima zaključkoma cevi. Če imate radi vozila z višjim položajem sedenja, a še vseeno ogromno moči za velik odmerek adrenalina, potem je Audi RS Q3 pravi za vas. Poleg tega pe je tudi praktičen, na zadnjem sedežu lahko udobno sedita dve odrasli osebi, prtljažnik pa sprejme 480 litrov prtljage za izlet med vikendom.

Pod pokrovom motorja je 2,5-litrski turbobencinski petvaljnik, ki proizvede 400 konjskih moči oziroma 294 kilovatov. Audi RS Q3 in tudi Audi RS Q3 Sportback do 100 km/h pospešita v 4,5 sekunde, ter dosežeta hitrost 250 km/h - ob doplačilu tudi 280 km/h. Moč se na vsa kolesa s tehnologijo Audi quattro prenaša preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika S tronic.

Ocena: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic TEST - priporočam ga vsem, ki iščejo nekoliko bolj atraktiven dizajn športnega terenca, a vseeno praktično vozilo.

Prednosti

 • Atraktivna in trendovska zunanjost združuje športnega terenca in coupe dizajn
 • Vrhunsko izdelana notranjost
 • Ergonomija notranjosti
 • Prtljažnik je uporabno velik z dvojnim dnom
 • Zadnja klop se lahko vzdolžno pomika
 • Napredna tehnologija multimedijskega vmesnika

Slabosti

 • Vožnja bi bila lahko bolj športno začinjena
Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic - dodatni tehnični podatki, zmogljivosti, masa
Vozilo in motor: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic motor: 4 valjni , 4 taktni, vrstni turbodizelski motor tehnologije TDI, prostornina 1968 cm3, 110 kW (150 KM) pri 3500-4000 vrtljajev/min, navor 340 Nm pri 1750-3000 vrtljajev/min, pogon na sprednja kolesa, 7- stopenjski avtomatski menjalnik.
Največja hitrost: Audi Q3 Sportback 35 TDI S line S tronic zmogljivosti: Največja hitrost: 205 km/h, pospešek 0–100 km/h: 9,23 s, skupna tovarniška povprečna poraba goriva: 4,7-4.9 l/100 km, izpust: CO2: 123-120 g/km.

Naši prodajni svetovalci so vam na voljo za vsa vprašanja!

Porsche Koper

Ankaranska cesta 10, 6000 Koper

Porsche Ptujska cesta

Ptujska cesta 150, 2000 Maribor

 

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana