Pravno obvestilo

SPLETNA STRAN

Veselimo se vašega zanimanja za naše podjetje. Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani www.porscheinterauto.net nam je zelo pomembna. Zato vas bomo v nadaljevanju podrobno seznanili z obdelavo osebnih podatkov. Za varstvo podatkov te spletne strani je odgovorno podjetje Porsche Inter Auto, d. o. o., Podjetje Porsche Inter Auto, d. o. o., se pri uporabi in obdelavi osebnih podatkov strogo drži veljavnih določil glede varstva podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.

Ta izjava o varstvu podatkov velja za spletno stran www.porscheinterauto.net in z njo povezane podstrani, ne pa tudi za spletne strani, ki jih nadzorujejo in upravljajo tretje osebe. Preverite izjave o varstvu podatkov spletnih strani, ki jih nadzorujejo in upravljajo tretje osebe, saj so te spletne strani zunaj našega nadzora in podjetje Porsche Inter Auto, d. o. o., ni odgovorno za njihovo vsebino in ukrepe glede varstva podatkov.

[1.] VARNOST PODATKOV

1.1] Podjetje Porsche Inter Auto d.o.o je za zaščito vaših podatkov sprejelo ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe, ki vaše podatke med drugim ščitijo pred izgubo, zlorabo ali nepooblaščenim dostopom. Sprejeti ukrepi se redno preverjajo in nenehno prilagajajo stanju tehnike. Če pride do kršitve varstva vaših osebnih podatkov, ki predvidoma pomenijo veliko tveganje za vaše pravice in svoboščine, vas bomo o tem nemudoma in po možnosti v 72 urah obvestili.

[1.2] Upoštevajte, da ste sami odgovorni za varno hrambo in varovanje tajnosti svojih uporabniških podatkov ali gesel, ki so vam bila predana ali posredovana.

[2.] UPORABA S STRANI MLADOLETNIH OSEB

[2.1] Treba je opozoriti, da lahko vse obdelave osebnih podatkov uporabljajo izključno osebe, ki so dopolnile 15 let. Uporaba sistemov in orodij in s tem povezana obdelava podatkov uporabnikom pod to starostno mejo nista dovoljeni brez odobritve staršev/skrbnikov. Če bi kljub temu prišlo do takšne obdelave podatkov, jo bomo ustavili takoj, ko izvemo zanjo.

[3.] ZBIRANJE IN OBDELAVA OSEBNIH PODATKOV

3.1] Podatki, ki jih posredujete vi

Osebne podatke obdelujemo samo v skladu z veljavnimi določili glede varstva podatkov. Ko si z nami dopisujete ali na naši spletni strani izpolnite obrazec s podatki, se strinjate, da se podatki, ki jih navedete v posameznem obrazcu, obdelujejo za spodaj opisane namene (glejte točki [5.] in [6.]).

[3.2.] Podatki, ki jih zbiramo

Ko obiščete našo spletno stran, so osebni podatki tehnično samodejno zajeti na podlagi piškotkov. Več informacij o piškotkih, ki se uporabljajo na naši spletni strani, najdete pod točko [7.] ter v naši Smernici za piškotke: Smernice za piškotke.

[4.] PARTNERJI

[4.] PARTNERJI

Podjetje Porsche Inter Auto d.o.o, za spletno stran www.porscheinterauto.net, ne izvaja vseh obdelav osebnih podatkov sama, temveč ob podpori profesionalnih partnerjev, in sicer podjetij Porsche Informatik GmbH s sedežem v Salzburgu, Porsche Slovenija d.o.o., Vivid Planet Software GmbH s sedežem v kraju Henndorf am Wallersee, ki delujejo po naročilu podjetja Porsche Inter Auto d.o.o. Partnerji, ki so bili skrbno izbrani, z ustreznimi tehničnimi in organizacijskimi ukrepi skrbijo za to, da se obdelava vaših podatkov izvaja v skladu z določbami o varstvu podatkov in je zagotovljena zaščita vaših pravic. Partnerji posredovanih osebnih podatkov ne smejo uporabljati za lastne ali reklamne namene ali jih posredovati tretjim osebam.

Poleg tega tudi podjetje Porsche Inter Auto d.o.o podatkov ne posreduje tretjim osebam, npr. podjetjem, ki se ukvarjajo z zbiranjem naslovov, ali podjetjem, ki izvajajo direktno oglaševanje.

[5.] OBDELAVA PODATKOV, ZA KATERO NI POTREBNA PRIVOLITEV

[5.] OBDELAVA PODATKOV, ZA KATERO NI POTREBNA PRIVOLITEV

Podrobne informacije o obdelavi podatkov, za katero je potrebna privolitev, najdete v naslednjem seznamu.

Kontaktni obrazci:

 • kontaktni obrazci (informacijski material o modelih, nakupu vozila, financiranju vozila, poizvedba glede servisnega termina, pridobitev ponudbe za servis vozila, pridobitev ponudbe za nakup vozila, dopolnilna oprema, pohvala in kritika, drugo): Ko oddate posamezni kontaktni obrazec, se obdelajo vaši osebni podatki kategorij (podatki o vozilu, kontaktni in identifikacijski podatki, izbrane storitve, informacije o izbranem trgovcu in besedilo vaše poizvedbe).
 • Namen: odgovor na vašo poizvedbo
 • Utemeljitev: Upravičeno zanimanje za obdelavo in zanesljiv odziv na vaše individualne poizvedbe.
 • Čas hrambe: 36 mesecev

*Natančna podatkovna polja: ime, priimek, e-naslov, telefon, številka šasije, prevoženi kilometri, izbira poslovalnico, dodatno sporočilo stranke), davčna številka (zaradi pridobitve kartice PGC - Porsche Group Card, s katero ima stranka ob koriščenju servisnih paketov Vedno vredno ugodnejši servis svojega vozila), izbrana storitev (popravilo vozila zaradi prometne nesreče/popravilo/servis), želeni termin (datum/čas), tip stranke (stalna stranka, nova stranka).

Opcijska polja nam omogočijo boljše razumevanje vaše poizvedbe in pripravo prilagojenega odziva. Ker se ponudba stalno spreminja vam omogočamo, da ste vedno obveščeni z najnovejšo ponudbo vozila ali akcijske ponudbe.

Testna vožnja

 • Ob ogledu vozila, imate še dodatno možnost, da se dogovorite o testni vožnji. Ko oddate kontaktni obrazec za testno vožnjo, se vaši osebni podatki kategorij* (podatki o vozilu, kontaktni in identifikacijski podatki) obdelajo in posredujejo izbrani poslovalnici.
 • Namen: Priprava in izvedba testne vožnje.
 • Utemeljitev: izvrševanje pogodbe oz. izvedba predpogodbenih ukrepov na vašo zahtevo.
 • Čas hrambe: 60 mesecev

*Natančna podatkovna polja: Model vozila, želeni termin, zanimanje za nakup novega vozila, kontaktna oblika, ime, priimek, telefon, e-pošta, besedilo poizvedbe.

Opcijska polja nam omogočijo boljše razumevanje vaše poizvedbe in pripravo prilagojenega odziva.

Menjava staro za novo ali odkup vozil

 • Ko oddate kontaktni obrazec za menjavo staro za novo ali odkup vašega vozila, se vaši osebni podatki kategorij* (podatki o vozilu, kontaktni in identifikacijski podatki) obdelajo in posredujejo izbrani poslovalnici.
 • Namen: Priprava in izvedba nakupa vozila na zalogi.
 • Utemeljitev: izvrševanje pogodbe oz. izvedba predpogodbenih ukrepov na vašo zahtevo.
 • Čas hrambe: 36 mesecev

*Natančna podatkovna polja: model vozila, oblika vozila, menjalnik, stanje - uvožen ali kupljen v Sloveniji, število lastnikov, zunanja barva, notranja barva, stanje vozila, datum prve registracije, prevoženi kilometri, razlog cenitve, odkup - povezava, če je vozilo objavljeno že na spletu.

Opcijska polja nam omogočijo boljše razumevanje vaše poizvedbe in pripravo prilagojenega odziva.

Storitev spletne rezervacije vozila

 • S storitvijo spletne rezervacije lahko stranke prek spletne strani 24 ur na dan in neodvisno od delovnega časa poslovalnice sami rezervirajo vozilo.
 • Namen: Rezervacija vozila.
 • Utemeljitev: izvrševanje pogodbe oz. izvedba predpogodbenih ukrepov na vašo zahtevo
 • Čas hrambe: 7 let; če se poizvedba ne konča s sklenitvijo kupoprodajne pogodbe, se vaši podatki najpozneje po 36 mesecih izbrišejo.

*Natančna podatkovna polja: Podatki rezervacijo vozila, fizična oseba ali podjetje, ime in priimek, telefon, naslov, poštna št., kraj, e-pošta, država.

Opcijska polja nam omogočijo boljše razumevanje vaše poizvedbe in pripravo ponudbe za servis oz. rezervacije termina na servis.

Izvedba nagradnih iger

Podjetje Porsche Inter Auto prek svojih različnih kanalov (Facebook, spletna stran podjetja, igralne karte) pogosto organizira nagradne igre, ki se jih lahko udeležijo interesenti. Z udeležbo na eni od naših nagradnih iger se bodo vaši osebni podatki kategorije* (kontaktni in identifikacijski podatki) za potrebe obdelave in izvedbe nagradne igre elektronsko obdelali.

 • Namen: Priprava in izvedba nagradne igre.
 • Utemeljitev: Izpolnitev pogodbe oz. izvedba predpogodbenih ukrepov na vaše povpraševanje oz. zakoniti interes.
 • Čas hrambe: Osebni podatki udeležencev bodo izbrisani, ko bo izžreban zmagovalec. Osebni podatki zmagovalca bodo obdelani do izvedbe, vključno s predajo, nato pa bodo izbrisani.

*Posamezna podatkovna polja: Nagovor, ime, priimek, e-pošta, naslov, telefon. Opcijska polja nam omogočijo boljše razumevanje vaše poizvedbe in pripravo prilagojenega odziva.


Spletna trgovina

V spletni trgovini lahko naročite spletne izdelke in dopolnilno opremo. Ko oddate obrazec za naročilo, se obdelajo vaši osebni podatki kategorij* (izbran izdelek/dopolnilna oprema, kontaktni in identifikacijski podatki, informacije o izbranem trgovcu).

 • Namen: Izvedba naročila, prodaje izdelkov in dopolnilne opreme
 • Utemeljitev: izvrševanje pogodbe oz. izvedba predpogodbenih ukrepov na vašo zahtevo
 • Čas hrambe: 10 let

*Natančna podatkovna polja: Posebni naslov dobave, nagovor, naziv, ime, priimek, podjetje, ulica, poštna številka, kraj, e-pošta, izbrani trgovec, delne dobave sprejete

Opcijska polja nam omogočijo boljše razumevanje vaše poizvedbe in pripravo prilagojenega odziva.


Storitev spletne rezervacije servisa

S storitvijo spletne rezervacije lahko stranke prek domače spletne strani 24 ur na dan in neodvisno od delovnega časa poslovalnice sami rezervirajo servisni termin. Obstajata dve možnosti uporabe spletne rezervacije. S povezavo na portal za strank carLOG, s čimer se vaši osnovni podatki kategorije* (kontaktni in identifikacijski podatki) prikličejo neposredno iz carLOG-a. Storitev spletne rezervacije se lahko uporabi s prijavo gosta, s čimer se vaši navedeni podatki kategorije** (izbrane storitve in izdelki, kontaktni in identifikacijski podatki, podatki o vozilu) samodejno obdelajo za pripravo servisnega termina.

 • Namen: Rezervacija in izvedba servisnega termina
 • Utemeljitev: izvrševanje pogodbe oz. izvedba predpogodbenih ukrepov na vašo zahtevo
 • Čas hrambe: 12 mesecev

*Natančna podatkovna polja: Nagovor, naziv, ime, priimek, e-pošta

**Natančna podatkovna polja: Popravila in vzdrževanje, paketi zvestobe, ponudbe in akcije, osebne prošnje popravil, oddaja vozila in izbran termin, nagovor, naziv, ime, priimek, telefon, e-pošta, ulica, poštna številka, kraj, država, znamka, model vozila, številka šasije, registrska oznaka, prva registracija.

 

[6.] OBDELAVE PODATKOV, ZA KATERE JE POTREBNA PRIVOLITEV

PODJETJE PORSCHE INTER AUTO D.O.O OBDELUJE OSEBNE PODATKE, NAVEDENE V TOČKI [3.], ZA NASLEDNJE NAMENE:

Prijava na e-novice

 • Podatki kategorij*, ki se navedejo pri vsaki prijavi (kontaktni in identifikacijski podatki), se uporabijo samo za pošiljanje e-novic. Za pošiljanje e-novic uporabljamo e-poštni naslov, ki ga navedete, in v nadaljevanju potrebujemo vašo potrditev, da se kot lastnik e-poštnega naslova strinjate s prejemanjem (t. i. dvojna privolitev). Prejemanje e-novic lahko kadar koli prekličete prek za to predvidene možnosti odjave v e-novicah ali e-poštnega naslova [email protected].
 • Namen: pošiljanje informacij o izdelkih, storitvah in dogodkih
 • Utemeljitev: privolitev
 • Čas shrambe: dokler se pošiljajo e-novice in ne pride do preklica.

*Natančna podatkovna polja: Nagovor, ime, priimek, e-pošta, izbrano mesto.

[7.] PIŠKOTKI IN VTIČNIKI ZA DRUŽABNA OMREŽJA

[7.1] Podatke zajemamo samodejno z uporabo piškotkov. Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

[7.2] Več informacij o piškotkih, ki se uporabljajo na naši spletni strani, najdete v naših Smernicah o piškotkih: Smernice za piškotke.

[8.] PRAVICE POSAMEZNIKOV

[8.] PRAVICE POSAMEZNIKOV

V zvezi z obdelavo podatkov lahko uveljavljate naslednje pravice, ki vam pripadajo:

[8.1] Pravica do informiranosti: zahtevate lahko potrdilo o tem, ali in v kakšnem obsegu se obdelujejo vaši osebni podatki.

[8.2] Pravica do popravka: če so vaši osebni podatki, ki jih obdelujemo, nepopolni ali nepravilni, lahko kadar koli zahtevate, da jih popravimo oz. dopolnimo.

Če ste ustvarili uporabniški račun, lahko kadar koli dostopate do svojih osebnih podatkov in jih popravite ali dopolnite sami. Poleg tega lahko uporabniški račun tudi kadar koli zaprete.

[8.3] Pravica do izbrisa: izbris svojih osebnih podatkov lahko zahtevate, če je namen, za katerega so bili zajeti, izpolnjen, če je prišlo do nezakonite obdelave, če obdelava nesorazmerno posega v vaše upravičene interese zaščite osebnih podatkov ali če je bila za obdelavo podatkov potrebna privolitev, ki ste jo preklicali. Pri tem je treba upoštevati, da lahko obstajajo razlogi, zaradi katerih takojšen izbris vaših podatkov ni možen, npr. zakonsko določene obveznosti hrambe podatkov, tekoči postopki, uveljavljanje, izvajanje ali obramba pravnih zahtevkov itd.

[8.4] Pravica do omejitve obdelave: omejitev obdelave svojih podatkov

lahko zahtevate, če:

 • dvomite v pravilnost svojih podatkov, in sicer za čas, v katerem lahko pravilnost podatkov preverimo;
 • je obdelava vaših podatkov nezakonita, vendar ne želite izbrisa in namesto tega zahtevate omejitev uporabe podatkov;
 • podatkov za predviden namen ne potrebujemo več, vi pa jih še vedno potrebujete za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov;
 • ste vložili ugovor proti obdelavi podatkov.

[8.5] Pravica do prenosljivosti podatkov: od nas lahko zahtevate, da vam vaše podatke, ki ste nam jih dali na voljo, posredujemo v strukturirani, splošno razširjeni in strojno čitljivi obliki, če podatke obdelujemo na podlagi vaše privolitve ali za namene izvrševanja pogodbe ter obdelava poteka z avtomatiziranimi sredstvi.

[8.6] Pravica do ugovora: če vaše podatke obdelujemo za opravljanje nalog, ki so v javnem interesu, za izvrševanje javne oblasti ali pa se pri obdelavi sklicujemo na nujnost zaščite naših upravičenih interesov, lahko vložite ugovor proti takšni obdelavi podatkov, če obstajajo prevladujoči interesi zaščite vaših podatkov. Pošiljanje oglasov lahko kadar koli prekličete brez navedbe razlogov.

[8.7] Pravica do pritožbe: če menite, da pri obdelavi vaših podatkov nismo upoštevali slovenske ali evropske zakonodaje o varstvu podatkov in smo s tem kršili vaše pravice, vas prosimo, da se obrnete na nas, da lahko razjasnimo morebitna vprašanja. Seveda imate tudi pravico, da se pritožite pri slovenskem pristojnem organu za varstvo podatkov oz. pri evropskem nadzornem organu.

Te pravice lahko uveljavljate neposredno pri podjetju Porsche Inter Auto d.o.o z obvestilom na e-poštni naslov, ki je naveden v kontaktnih podatkih.

Porsche Inter Auto d.o.o. si pridružuje pravico do sprememb ali dopolnitev teh Splošnih informacij za zagotavljanje skladnosti s predpisi s področja varstva osebnih podatkov. Informacije so na voljo na spletni strani in v vseh naših poslovalnicah. Podrobnejše informacije lahko pridobite na zahtevo pri osebi odgovorni za varstvo podatkov na elektronskem naslovu [email protected].

[9.] KONTAKTNI PODATKI

Upravljalec:

Porsche Inter Auto, d. o. o.
Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana
[email protected]

[10.] NAŠA NAČELA

Naša načela

Porsche Holding si je v 60. letih svojega obstoja v preko 20 evropskih državah, na Kitajskem in v Južni Ameriki pridobil odličen ugled. Porsche Inter Auto d.o.o. je hčerinsko podjetje s 5. podružnicami v Sloveniji. Družbena odgovornost in visoke etične zahteve so podjetje pripeljale do tega, kar danes je: Največja maloprodajna veriga v Evropi na področju avtomobilizma. Kot podjetju, ki deluje globalno, Compliance podjetju Porsche Inter Auto pomeni, da njeni sodelavci poleg obstoječih zakonov upoštevajo tudi moralna načela, ki segajo daleč preko njih. Ta načela (Kodeks poslovne etike) so zajeta v podjetju lastnih načelih obnašanja. Seveda veljajo za vse koncernske ravni in vse države, v katerih Porsche Holding deluje.

Brošura - Naša načela - Porsche Holding

 

Porsche ne tolerira kršitev predpisov

Porsche jemlje vsa opozorila o možnih kršitvah predpisov zelo resno. Takšne informacije skrbno preišče in v odgovor na ugotovljene kršitve predpisov ustrezno ukrepa, v skladu z veljavnimi delovnopravnimi predpisi in predpisi o soodločanju.
Managerji, zaposleni, stranke, poslovni partnerji družb Porsche, javni uradniki ali drugi zunanji subjekti lahko prijavijo vsak namig o možni kršitvi predpisov glede družb Porsche sistemu varuhov (ombudsmanov). Žvižgačem ni treba skrbeti zaradi povračilnih ukrepov ali drugih neugodnosti s strani družb Porsche, če prijavijo take kršitve.

Žvižgači lahko stopijo v stik z dvema zunanjima pravnikoma (varuhoma), ki poslujeta ločeno od družb Porsche preko različnih kanalov za prijavo 24 ur na dan brezplačno. Varuha obravnavata vse informacije, ki jih prejmeta, kot zaupne in zagotavljata, da žvižgači ostanejo anonimni.

Vsakdo, ki želi posredovati konkretna opozorila o možnih kršitvah predpisov glede družb Porsche, lahko stopi v stik z varuhoma, kot je navedeno spodaj. Varuha sta na voljo tudi za zaupen oseben pogovor.


Centralni preiskovalni urad

E-pošta: [email protected]
Telefon: +800 444 46300, +49 5361 946300
Spletna stran: http://www.bkms-system.com/vw
Pošta: Box 1717, 38436 Wolfsburg (center), Nemčija

Kontaktni podatki Varuhov

Dr. Rainer Buchert, odvetnik
Naslov: Bleidenstraβe 1, D-60311 Frankfurt am Main
Telefon: +49 (0)69 71033330 ali +49 (0)6105 921355
Fax: +49(0)69 71034444
e-pošta: [email protected]

Thomas Rohrbach, odvetnik
Naslov: Wildgäβchen 4, D-60599 Frankfurt am Main
Telefon: +49 (0)69 65300356
Fax: +49(0)69 65009523
e-pošta: [email protected]


Podrobnosti o tem, kako stopiti v stik z varuhoma, so na voljo v nemškem, kitajskem, angleškem, francoskem, italijanskem, japonskem, portugalskem, ruskem, španskem in češkem jeziku s klicem na +49 (0) 69 65 30 04 90. Pisna sporočila lahko pošljete tudi v slovenskem jeziku na navedene naslove (navadna pošta, fax, elektronska pošta).

[11.] INTEGRITETA

KAJ JE INTEGRITETA?

Integriteta pomeni delati pravilno zaradi osebnega prepričanja – z občutkom odgovornosti do našega podjetja, poslovnih partnerjev in kot član družbe. Integriteta vključuje tudi odločnost, da vztrajamo pri pravih načelih – ne glede na čustvene, gospodarske in družbene pritiske. V Porsche Inter Auto smo zavezani k delovanju v skladu z integriteto. https://www.volkswagenag.com/de/sustainability/integrity.html

INTEGRITETA

V primeru vprašanj v zvezi z integriteto se lahko obrnete na:

 • Kontaktna oseba: Nina Oblak
 • Telefonska številka: +386 1 58 25 375
 • e-mail: [email protected]

[12.] REKLAMACIJE STRANK

Pri Porsche Inter Auto na svoje delo ne gledamo le kot na dobavo in prodajo avtomobila, ki se zaključi, ko stranka svoj novi jekleni konjiček odpelje iz salona, vendar to predstavlja dolgoročni odnos, v katerem je najpomembnejše vaše zadovoljstvo, zadovoljstvo naših strank! Ravno zaradi tega ponujamo celostno storitev pod eno streho, pri tem pa upoštevamo vaše mnenje, ki je vsekakor najpomembnejše za naše delo.

V primeru reklamacij ali pritožb se prosim obrnite direktno na poslovalnico:

[13.] SPLOŠNI POGOJI VZDRŽEVANJA VOZIL

Servis vozil pri Porsche Inter Auto zagotavlja, da bo vaš avto vedno pripravljen na vožnjo in varen prav vsak trenutek vaše poti. Na priloženem dokumentu lahko preberete Splošne pogoje vzdrževanja vozil (PDF dokument).

[14.] SPLOŠNI POGOJI NAKUPA VOZIL

Pri Porsche Inter Auto zagotavljamo vrhunsko storitev ob nakupu vozil. Na priloženem dokumentu lahko preberete Splošne pogoje nakupa vozil (PDF dokument).

[15.] POGOJI PLAČILA IZDELKOV ESHOP

Pri Porsche Inter Auto zagotavljamo odlično storitev ob nakupu izdelkov prek spleta v naši spletni trgovini. Na priloženem dokumentu lahko preberete Pogoje plačila (PDF dokument).

[16.] OKOLJSKA POSLANICA

Skupina Volkswagen je združila vse svoje okoljevarstvene ukrepe v novo okoljsko poslanico "goTOzero", ki zajema štiri področja delovanja: podnebne spremembe, vire, kakovost zraka in okoljsko skladnost. Spodaj si lahko ogledate cilje na teh štirih področjih, ki jih kot koncern želimo doseči do leta 2025 (Together - Strategy 2025+) in s tem postati celovito trajnostno usmerjeno podjetje. V prilogi pa si preberite še uradno izjavo o okoljski politiki. Z okoljsko poslanico »goTOzero« je Volkswagen naredil naslednji pomemben korak v svoji strategiji »TOGETHER – Strategy 2025+«, da postane celovito trajnostno usmerjeno podjetje. Okoljska politika Skupine zajema štiri področja delovanja, in sicer podnebne spremembe, vire, kakovost zraka in okoljsko skladnost, ter daje strateške usmeritve za številne okoljske programe na ravni Skupine in znamk. »goTOzero« predstavlja način poslovanja, ki minimalno obremenjuje okolje in zagotavlja nevtralno bilanco emisij CO2. Te cilje namerava Volkswagen v celotni Skupini doseči do leta 2050.

V okoljski poslanici je navedeno: »Pri vseh naših produktih in mobilnostnih rešitvah si tekom celotnega življenjskega cikla – od pridobivanja surovin do konca življenjske dobe – prizadevamo zmanjšati vplive na okolje in s tem zagotoviti, da bi ekosistemi ostali nedotaknjeni in da bi bil dosežen pozitiven družbeni učinek. Osnovni pogoj za naše delovanje je skladnost z okoljskimi predpisi, standardi in prostovoljnimi zavezami.«

 

Področja delovanja

Skupina Volkswagen se v okoljski poslanici »goTOzero« osredotoča na štiri glavna področja delovanja:

Podnebne spremembe: Volkswagen se je zavezal k izvajanju ciljev Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah Združenih narodov. Cilj je, da bi do leta 2050 postal podjetje z nevtralno bilanco emisij CO2. Do leta 2025 podjetje načrtuje, da bo prek celotnega življenjskega cikla v primerjavi z letom 2015 emisije toplogrednih plinov pri osebnih in lahkih gospodarskih vozilih zmanjšalo za 30 %. Podjetje aktivno prispeva k prehodu na obnovljive vire energije skozi celoten življenjski cikel.

Viri: Volkswagen namerava še izboljšati učinkovito izrabo virov in spodbujati pristope krožnega gospodarstva pri materialih, energiji in vodi. Do leta 2025 podjetje načrtuje, da bo v primerjavi z letom 2010 zmanjšalo negativne okoljske vplive proizvodnje (CO2, energija, voda, odpadki, hlapne organske spojine) za 45 % na vozilo.

Kakovost zraka: Volkswagen za izboljšanje lokalne kakovosti zraka spodbuja e-mobilnost. Do leta 2025 bo delež baterijskih električnih vozil v modelski paleti Skupine znašal med 20 in 25 %. Delež električnih vozil v voznem parku Skupine naj bi se do leta 2030 povečal na vsaj 40 %.

Okoljska skladnost: Volkswagen želi postati zgled za sodobno, transparentno in uspešno podjetje v smislu integritete – to bo doseženo z uvedbo in spremljanjem učinkovitih sistemov upravljanja, ki pokrivajo vpliv mobilnostnih rešitev na okolje v vseh fazah življenjskega cikla.

Okoljska politika

Podjetje je za svoje postopke odločanja, povezane z okoljem, za vodenje projektov in za ravnanje na okoljevarstvenem področju oblikovalo okoljsko politiko, ki opredeljuje zahteve za pet ključnih vprašanj: način vodenja, skladnost, varstvo okolja, sodelovanje deležnikov in nenehna optimizacija.

Dolgoročni in srednjeročni cilji

Do leta 2050 želi celotna skupina Volkswagen imeti nevtralno bilanco emisij CO2. Do leta 2025 podjetje želi zmanjšati ogljični odtis svoje palete vozil prek celotnega življenjskega cikla za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Pri proizvodnji vozil naj bi se količina odpadkov, odpadnih voda, CO2, porabe energije in hlapnih organskih spojin do leta 2025 zmanjšala za 45 % v primerjavi z letom 2010.

Do leta 2023 namerava Skupina investirati približno 30 milijard evrov v električno mobilnost in do leta 2028 na tržišču predstaviti več kot 70 novih električnih modelov. Poleg tega Skupina sodeluje pri postavitvi polnilne infrastrukture in že danes prek svojega podjetja Elli Volkswagen Naturstrom svojim strankam in porabnikom ponuja električno energijo iz obnovljivih virov.