TEST: SEAT Arona FR 1.0 TSI: očarala me je že po prvem kilometru!

SEAT Arona FR - privlačen športni terenec za vse okuse

AVTO TEST: SEAT Arona FR 1.0 TSI

Z njo sem se zapeljal na pustolovščino!

SEAT Arona TEST: Arona je najbolj privlačni trendovski športni terenec SUV, ki ga boste našli v ponudbi znamke SEAT. V ponudbi sta sicer tudi modela SEAT Ateca in večji SEAT Tarraco s sedmimi sedeži. Odlikujejo jo številne možnosti personalizacije, ergonomska in dovršena prostorna notranjost, presenetila vas bo tudi napredna tehnologija, ime Arona pa izhaja po pokrajini na Tenerifih. SEAT Arono FR z 1.0 TSI turbobencinskim motorjem sem prevzel pri Porsche Verovškova, saj sem želel dodobra preizkusiti, ali vse napisano velja tudi za model SEAT Arona, ki v razred manjših športnih terencev SUV prinaša zapeljivo atraktivnost. Najbolj me je zanimalo, ali bo 1.0 TSI turbobencinski motor s 85 kilovati in 115 konjskimi močmi v povezavi s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom dovolj zmogljiv za tak avtomobil!

Pregled testa SEAT Arona FR 1.0 TSI:

 1. Prvi vtisi - SEAT Arona - nad čim sem bil najprej navdušen?
 2. Motor - ali me je 1.0 TSI bencinski motor s 115 KM prepričal?
 3. Vožnja - kako se med vožnjo obnese povišano podvozje?
 4. Zunanjost - kaj jo loči od ostalih različic?
 5. Notranjost - je športna naravnanost vidna tudi v notranjosti?
 6. Paketi opreme in cena - cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije
 7. Varnost - ali SEAT Arona prepriča tudi glede varnosti?
 8. ZAKLJUČEK - komu jo priporočam?

1. Prvi vtis

SEAT Arona - nad čim sem bil najprej navdušen?

Takoj ko sem jo videl na parkiršču, sem vedel, da se mi obeta zanimiv vikend. SEAT Arona s paketom opreme FR, ki označuje bolj športno opremo je močno izstopala iz množice vozil, a dokončno me je pa očarala po prvih nekaj prevoženih kilometrov. Izstopala je po dvobarvni strehi v magnetno srebrni barvi in znakom X na zadnjem stebričku. Opazil sem, da je vstop v vozilo zaradi oddajenosti od tal kar 19 centimetrov penostavljen. Prvih nekaj kilometrov sem prevozil v mestnem središču, kjer sem nemudoma začutil možnost lahkotne in okretne vožnje. To prispeva k udobni in sproščeni vožnji, a ker je SEAT Arona med drugim tudi športni terenec, me je zanimalo, kako se bo odrezala na ovinkasti cesti do Jezerskega in vožnji po slabše urejenih cestah. (1)

SEAT Arona FR - pravi športni terenec SUV
SEAT Arona FR - pravi športni terenec SUV Avtor: Jan Gregorin

2. Motor

Ali me je 1.0 TSI bencinski motor s 115 KM prepričal?

V ponudbi modela SEAT Arona boste našli motorje, ki bodo prav zagotovo zadostili vašim potrebam. V testirani različici modela SEAT Arona se je vrtel 1.0-litrski TSI turbobencinski motor s 85 kilovati in 115 konjskimi močmi. Ta bencinski motor je zagotovo dobra izbira za večino voznikov, saj je vsestranski - dovolj živahen za vožjo v vseh razmerah. Med testom je povprečno porabil 5,6 litra na sto kilometrov, kar je res zelo varčno! Vozila s tem motorjem sem v preteklosti že vozil in vedno znova sem presenečen nad zmogljivostmi 1.0-litrskega motorja. Seveda zmogljvostim močno prispeva turbina, a vseeno. Pohvalil bi tudi ročni šest-stopenjski menjalnik, ki je izredno mehak in s tem omogoča res prijetno prestavljanje, tako, da avtomatski DSG menjalnik niti ni tako nujen pri nakupu. Bencinski motor 1.0 TSI je sicer na voljo tudi v nekoliko šibkejši različici s 70 kilovati in 95 konjskimi močmi. V kolikor večino kilometrov prevozite na avtocesti, si morda raje izberite 1.6 TDI dizelski motor s prav tako 85 kilovati in 115 konjskimi močmi, ki bo postregel še s kakšnim litrom nižjo porabo.

Za vse tiste, ki si pa želite največ dinamike, ki jo omogoča podvozje SEAT Arone je v ponudbi tudi 1.5 TSI EVO motor s 150 konjskimi močmi. Le-ta bo poskrbel za pravo izkušnjo na cesti. V kombinaciji s tem motorjem in avtomatskim DSG dvosklopčnim menjalnikom vam je na voljo tehnološko izjemno izpopolnjeno vozilo.

Ko smo ravno pri športnosti, kako se je SEAT Arona odrezala pri dinamični vožnji po ovinkih do Jezerskega?

SEAT Arona - bencinski TSI in dizelski TDI motorji, tehnični podatki

Bencinski motorji kW/KM Paketi opreme
SEAT Arona 1.0 TSI 75 kW, 95 KM Reference
SEAT Arona 1.0 TSI 85 kW, 115 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Arona 1.5 TSI 110 kW, 150 KM FR
SEAT Arona 1.0 CNG 70 kW, 95 KM Reference, Style
Dizelski motorji    
SEAT Arona 1.6 TDI 75 kW, 95 KM Reference, Style, Xcellence
SEAT Arona - TEST 1.0 TSI
SEAT Arona - TEST 1.0 TSI Avtor: Jan Gregorin

3. Vožnja

SEAT Arona TEST v vožnji - kako se med vožnjo obnese povišano podvozje?

Po par odpeljanih ovinkih sem ugotovil, da ima SEAT Arona spodobne poteze v zavojih za manjšega športnega terenca SUV, saj kljub opaznemu nagibanju karoserije, vožnja poteka gladko in je prijetna - nenaporna. Se pa opazi dejstvo, da je volanski sklop oziroma občutek na volanu nekoliko prelahek za bolj hitro vožnjo, kar sicer deloma odpravi izbira voznega profila SPORT pri FR opremi (težje krmiljenje in tudi dve nastavitvi blažilnikov). Kakorkoli, to seveda ni avtomobil za najbolj izrazito dinamično vožnjo. Drži pa dejstvo, da je SEAT Arona FR prvotno mestni avtomobil, ki omogoča okretno in s tem sproščujočo in udobno vožnjo. Podovzje je dovolj uglajeno in kljub temu, da je bolj trše naravnano omogoča udobno vožnjo na vseh poteh, luknje in druge nepravilnosti na cesti se razmeroma malo poznajo.

A SEAT Arona lahko pokaže tudi svoj drugi obraz – ko se vam zaželi, se z njo lahko odpravite tudi na dogodivščine po najrazličnejših poteh, saj se tam SEAT Arona solidno obnese, zahvaljujoč višji oddaljenosti od tal. Kljub temu, pa tak mestni športni terenec seveda ni najbolj primeren za kakšne večje podvige.

 • Sposobna hitro odpeljanih ovinkov in vožnje po neutrjenih poteh, vendar se najbolje počuti v mestnih središčih.

Imate več vprašanj? Želite ponudbo po meri?

Izpolnite obrazec in vas kontaktiramo!

4. Zunanjost

SEAT Arona FR – kaj jo loči od ostalih različic?

Avtomobili znamke SEAT so bili vedno bolj športno naravnani in tudi ta SEAT Arona je bila opremljena s paketom opreme FR. Tako zanesljivo zagotavlja športnejši in tudi čustveni del, saj se močno ločuje od svojih tekmecev. Avtomobili na oblikovni ravni veliko pomenijo. Paket opreme SEAT Arona FR predstavlja zmogljivost in vsestranskost, skupaj z najboljšim dizajnom v razredu z različnimi atraktivnimi elementi na zunanjosti, kot so atraktivni odbijači tako spredaj kot zadaj, 17 palčnimi aluminijastimi platišči in dvobarvno streho. Nivo opreme SEAT Arona FR med drugim vključuje možnost izbire voznega profila SEAT. Preverite tudi: SEAT Arona cenik (velja do izdaje novega cenika).

SEAT Arona FR dodatki zunaj:

 • 17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
 • Barva strehe: črna ali siva
 • Zunanje kljuke in ohišji zunanjih ogledal v barvi karoserije ali strehe
 • Kromirani strešni letvi
 • Vidna dvojna izpušna cev
 • Obrobe stekel v kromiranem videzu
 • Atraktivni komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti
SEAT Arona FR - izrazito udobje
SEAT Arona FR - izrazito udobje Avtor: Jan Gregorin

5. Notranjost

Ali je športna naravnanost vidna tudi v notranjosti?

Enostavno sem našel položaj, ki mi je ustrezal za sproščeno in udobno vožnjo, zahvaljujoč številnim nastavitvam sedeža in volana,ki omogoča veliko prilagodljivosti. Zadovoljen sem bil tudi nad vozniškim položajem in preglednostjo. Zagotovim vam lahko, da boste tudi sami enostavno našli položaj, ki vam bo ustrezal za vožnjo. Preglednost izza volana je prav tako zelo dobra, sedeži so odlični. Medtem je armaturna plošča modela SEAT Arona logično urejena, z jasno označenimi tipkami in z osrednjim delom armaturne plošče z velikim 8’’ zaslonom multimedijskega zaslona. Osrednji del je obrnjen proti vam – med vožnjo vam je ves čas hitro na voljo, to vas bo morda spomnilo na notranjost kakšnega športnega avtomobila...

 • Številne nastavitve sedeža in volana, hitro sem našel ustrezni položaj
 • Odličen vozniški položaj in sedeži

 

SEAT Arona - multimedijski sistem
SEAT Arona - multimedijski sistem Avtor: Jan Gregorin

5. Praktičnost

Mere, dimenzije in prtljažni prostor

Da, Arona spada v razred manjših športnih terencev SUV, vendar vas bo morda presenetilo, kako prostorna je v notranjosti, še posebej če upoštevamo dinamično in trendovsko zunanjo zasnovo. Tudi za noge boste imeli na zadnji klopi veliko prostora in v prtljažnik boste zlahka pospravili vso pomembno prtljago. Zadnja klop SEAT Arone se zloži v razmerju 60:40. Dno prtljažnika se lahko prilagodi višini. V svoji najvišji nastavitvi odpravi neravno dno na pri poklopu zadnjih sedežev, kar je izjemno praktično!

 • Za vaše potrebe je na voljo 400 litrov, pri poklopljenih sedežih 823 litrov, priporočamo dodatni shranjevalni paket, ki vključuje sredinski naslon za roko, obročke za prtljago in predale.

SEAT Arona dimenzije, mere, tehnični podatki

 

Mere in dimenzije SEAT Arona
Dolžina 4138 milimetrov
Višina 1552 milimetrov
Širina 1780 milimetrov
Prtljažnik 400 litrov (pri poklopljenih sedežih 823 litrov)
SEAT Arona FR dimenzije, mere - velika okretnost v mestu
SEAT Arona FR dimenzije, mere - velika okretnost v mestu Avtor: Jan Gregorin

5. Notranjost

Športni terenec SUV z veliko napredne tehnologije

Pri modelu SEAT Arona boste opazili tudi digitalni DAB radio, s pomočjo hitrega brezžičnega polnjenja pa boste hitro napolnili vaš pametni telefon. Izjemno uporabni sta tudi tehnologiji Apple CarPlay in Android Auto. Z lahkoto sem vpisali naš cilj v navigacijo zahvaljujoč odzivnemu sistemu in preglednemu meniju multimedijskega sistema. Pravzaprav gre pri modelu SEAT Arona za enega najboljših sistemov v razredu, in dejstvo, da je zaslon na dotik, uporabo še poenostavi in tako boste hitro izbrali vsebine, glasbo, ki vam jo srce poželi. (2)

Napredna tehnologija: 

 • Brezžični polnilnik
 • 8-palčni zaslon s tehnologijo Full Link
 • Sistem zaklepanja in zagona brez ključa KESSY
 • BeatsAudio
 • Senzor za dež in zunanjo svetlobo
 • Vozni profili SEAT (SEAT Drive Profile)
SEAT Arona FR 18-palčna aluminijasta platišča
SEAT Arona FR 18-palčna aluminijasta platišča
SEAT Arona FR - Jezersko
SEAT Arona FR - Jezersko Avtor: Jan Gregorin

6. Paketi opreme in cena

SEAT Arona je lahko vaša že za samo 13.787 €!

Že vstopni model modela SEAT Arona nudi ogromno! Paket opeme SEAT Arona Reference ima serijsko večfunkcijski volanski obroč, Media System Colour 6,5'' zaslon na dotik, Bluetooth, potovalni računalnik Medium, ESC, Front Assist, Asistenco za pomoč pri speljevanju na klancu Hill Hold Control, črne strešne nosilce, klimatsko napravo... Preverite tudi: SEAT Arona cena (velja do izdaje novega cenika).

Naslednji paket opreme SEAT Arona Style pa doda tempomat, samodejno klimatsko napravo Climatronic, samodejne žaromete tehnologije LED, brezžično polnjenje mobilnega telefona in kovinsko barvo z različnimi barvami strehe, parkirni sistem spredaj in zadaj... Tako kot vsi modeli znamke SEAT, je tudi Arona izjemno dobro opremljena. (3)

SEAT Arona FR je verjetno najbolj priljubljena izbira kupcev. Večina dodatkov je trendovske narave - različni sprednji in zadnji odbijači, zatemnjena stekla in podobno - čeprav dobite tudi izrazito udobje vstopa brez ključa, prilagodljivega tempomata, ki bo na avtocesti prišel zelo prav - samodejno bo ohranjal razdaljo pred vami vozečim avtomobilom. Parkirni sistem zadaj, možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, sprednji meglenki, LED-ambientna osvetlitev, paket Driver, tempomat z omejevalnikom hitrosti, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika. Ne manjkajo niti sedežne garniture iz mikrovlaken. Nekatera izmed omenjene opreme je na voljo v sklopu vaših dodatnih želja. SEAT Arona Xcellence doda asistenčne sisteme in poskrbi udobje, tako, da je najbolj namenjena voznikom željnih udobja. 

 • Priporočamo izbiro paketa Style, ki zagotavlja bogato opremo v razmerju z privlačno ceno. SEAT Arona FR je namenjena najbolj dinamičnim voznikom, Xcellence pa tistim, ki si želijo več udobja. 

6. Paketi opreme in cena

SEAT Arona cena, cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije

SEAT Arona FR detajli v notranjosti
SEAT Arona FR detajli v notranjosti Avtor: Jan Gregorin

7. Varnost

Ali SEAT Arona prepriča tudi glede varnosti? 5 zvezdic Euro NCAP

SEAT Arona že v osnovni različici prepriča s samodejnim zaviranjem v sili Front Assist in spremljanjem tlaka v pnevmatikah. Dodatno omogoča tudi opozorilo na vozila v mrtvem kotu in opozorila na prečni promet. Tukaj je tudi prilagodljivi tempomat, ki samodejno ohranja razdaljo med vami in pred vami vozečim avtomobilom - to je še izjemno pomembnega pomeni, v kolikor se velikokrat vozite po avtocesti, saj skrbi za dodatno mero varnosti! 

Arona je pri testiranju Euro NCAP za varnost prejela pet zvezdic, dosegla je odlične ocene za zaščito odraslih in zaščito pešcev. 

Asistenčni sistemi, ki so na voljo pri SEAT Aroni:

 • Asistenca za mrtvi kot
 • ACC - tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje in Front Assist zaviranje
 • Senzor na prečni promet zadaj
 • Funkcija samodejnega zaviranja po trku
 • Zaznavanje utrujenosti voznika
 • Asistenca za speljevanje na klancu
 • Kamera za vzvratno vožnjo
 • Parkirni senzorji
 • Digitalni merilniki

7. Zaključek

Komu priporočam model SEAT Arona?

SEAT Arona bo vsekakor najbolj všeč tistim, ki iščejo kompakten avtomobil z višjim položajem sedenja. Takim bo SEAT Arona izjemno ustrezala, poleg tega pa vas bo zagotovo prepričala tudi z zapeljivo in privlačno zunanjostjo.

Povzetek testa

Ocena: SEAT Arona FR 1.0 TSI TEST - privlačen športni terenec SUV, ki ga priporočamo vsem, ki iščete vozilo z nekoliko višjim položajem sedenja.

Prednosti

 • Zapeljiva zunanjost
 • Uporabna in praktična notranjost
 • Zmogljiv motor z nizko porabo
 • Odlična lega na cesti in udobje
 • Napredna tehnologija varnostnih rešitev

 

Slabosti

 • Manj prostora za potnike na zadnji klopi

 

“Takoj bi jo zapeljala”, je bila prva beseda mimoidoče, ki jo je opazila na cesti. To je stavek, ki ga boste z lastništvom športnega terenca SEAT Arona prav zagotovo slišali večkrat. In verjamem, da vam lahko SEAT Arona s svojo zapeljivostjo polepša vsak dan.

Če iščete dinamičnega in trendovskega športnega terenca SUV, ki med vožnjo zagotavlja sproščeno in udobno počutje, je SEAT Arona pravi avtomobil za vas. Prepričala vas bo v vsem!

Obiščite naše salone SEAT!

 • SEAT CUPRA Porsche Verovškova, Verovškova c. 78, Ljubljana
 • SEAT CUPRA Porsche Ptujska cesta, Ptujska c. 150, Maribor

 

Pokličite nas - osebno se bomo zavzeli za vas!

Porsche Ptujska cesta

Ptujska cesta 150, 2000 Maribor

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana