TEST: SEAT Arona FR 1.0 TSI: očarala me je že po prvem kilometru!

TEST: SEAT Arona FR 1.0 TSI: očarala me je že po prvem kilometru!

SEAT Arona FR - privlačen športni terenec za vse okuse

Avtor: Jan Gregorin

Ocena: SEAT Arona FR 1.0 TSI TEST - privlačen športni terenec SUV, ki ga priporočamo vsem, ki iščete vozilo z nekoliko višjim položajem sedenja.

Prednosti

 •  Zapeljiva zunanjost
 •  Uporabna in praktična notranjost
 •  Zmogljiv motor z nizko porabo
 •  Odlična lega na cesti in udobje 
 •  Napredna tehnologija varnostnih rešitev

Slabosti

 • Manj prostora za potnike na zadnji klopi

 

AVTO TEST: SEAT Arona FR 1.0 TSI 115 KM

Z njo sem se zapeljal na pustolovščino!

SEAT Arona TEST: Arona je najbolj privlačni trendovski športni terenec SUV, ki ga boste našli v ponudbi znamke SEAT. V ponudbi sta sicer tudi modela SEAT Ateca in večji SEAT Tarraco s sedmimi sedeži. Odlikujejo jo številne možnosti personalizacije, ergonomska in dovršena prostorna notranjost, presenetila vas bo tudi napredna tehnologija, ime Arona pa izhaja po pokrajini na Tenerifih. SEAT Arono FR z 1.0 TSI turbobencinskim motorjem sem prevzel pri Porsche Verovškova, saj sem želel dodobra preizkusiti, ali vse napisano velja tudi za model SEAT Arona, ki v razred manjših športnih terencev SUV prinaša zapeljivo atraktivnost. Najbolj me je zanimalo, ali bo 1.0 TSI turbobencinski motor s 85 kilovati in 115 konjskimi močmi v povezavi s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom dovolj zmogljiv za tak avtomobil!
 

Pregled testa SEAT Arona FR 1.0 TSI:

 1. Prvi vtisi - SEAT Arona - nad čim sem bil najprej navdušen?
 2. Motor - ali me je 1.0 TSI bencinski motor s 115 KM prepričal?
 3. Vožnja - kako se med vožnjo obnese povišano podvozje?
 4. Zunanjost - kaj jo loči od ostalih različic?
 5. Notranjost - je športna naravnanost vidna tudi v notranjosti?
 6. Paketi opreme in cena - cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije
 7. Varnost - ali SEAT Arona prepriča tudi glede varnosti?
 8. ZAKLJUČEK - komu jo priporočam?

 

SEAT Arona FR - pravi športni terenec SUV
SEAT Arona FR - pravi športni terenec SUV Avtor: Jan Gregorin

 

SEAT Verovškova - uradni trgovec, ki vam je na voljo za vsa vprašanja!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

 

VSA ZALOGA
 

 

1. Prvi vtis

SEAT Arona - nad čim sem bil najprej navdušen?

Takoj ko sem jo videl na parkiršču, sem vedel, da se mi obeta zanimiv vikend. SEAT Arona s paketom opreme FR, ki označuje bolj športno opremo je močno izstopala iz množice vozil, a dokončno me je pa očarala po prvih nekaj prevoženih kilometrov. Izstopala je po dvobarvni strehi v magnetno srebrni barvi in znakom X na zadnjem stebričku. Opazil sem, da je vstop v vozilo zaradi oddajenosti od tal kar 19 centimetrov penostavljen. Prvih nekaj kilometrov sem prevozil v mestnem središču, kjer sem nemudoma začutil možnost lahkotne in okretne vožnje. To prispeva k udobni in sproščeni vožnji, a ker je SEAT Arona med drugim tudi športni terenec, me je zanimalo, kako se bo odrezala na ovinkasti cesti do Jezerskega in vožnji po slabše urejenih cestah. (1)

 

 

2. Motor

Ali me je 1.0 TSI bencinski motor s 115 KM prepričal?

V ponudbi modela SEAT Arona boste našli motorje, ki bodo prav zagotovo zadostili vašim potrebam. V testirani različici modela SEAT Arona se je vrtel 1.0-litrski TSI turbobencinski motor s 85 kilovati in 115 konjskimi močmi. Ta bencinski motor je zagotovo dobra izbira za večino voznikov, saj je vsestranski - dovolj živahen za vožjo v vseh razmerah. Med testom je povprečno porabil 5,6 litra na sto kilometrov, kar je res zelo varčno! Vozila s tem motorjem sem v preteklosti že vozil in vedno znova sem presenečen nad zmogljivostmi 1.0-litrskega motorja. Seveda zmogljvostim močno prispeva turbina, a vseeno. Pohvalil bi tudi ročni šest-stopenjski menjalnik, ki je izredno mehak in s tem omogoča res prijetno prestavljanje, tako, da avtomatski DSG menjalnik niti ni tako nujen pri nakupu. Bencinski motor 1.0 TSI je sicer na voljo tudi v nekoliko šibkejši različici s 70 kilovati in 95 konjskimi močmi. V kolikor večino kilometrov prevozite na avtocesti, si morda raje izberite 1.6 TDI dizelski motor s prav tako 85 kilovati in 115 konjskimi močmi, ki bo postregel še s kakšnim litrom nižjo porabo.

Za vse tiste, ki si pa želite največ dinamike, ki jo omogoča podvozje SEAT Arone je v ponudbi tudi 1.5 TSI EVO motor s 150 konjskimi močmi. Le-ta bo poskrbel za pravo izkušnjo na cesti. V kombinaciji s tem motorjem in avtomatskim DSG dvosklopčnim menjalnikom vam je na voljo tehnološko izjemno izpopolnjeno vozilo. 

Ko smo ravno pri športnosti, kako se je SEAT Arona odrezala pri dinamični vožnji po ovinkih do Jezerskega?

 

SEAT Arona - bencinski TSI in dizelski TDI motorji, tehnični podatki

Bencinski motorji kW/KM Paketi opreme
SEAT Arona 1.0 TSI 75 kW, 95 KM Reference
SEAT Arona 1.0 TSI 85 kW, 115 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Arona 1.5 TSI 110 kW, 150 KM FR
SEAT Arona 1.0 CNG 70 kW, 95 KM Reference, Style
Dizelski motorji    
SEAT Arona 1.6 TDI 75 kW, 95 KM Reference, Style, Xcellence

 

SEAT Arona - TEST 1.0 TSI
SEAT Arona - TEST 1.0 TSI Avtor: Jan Gregorin

 

SEAT Arona TEST: bi jo zapeljali na testno vožnjo ali si želite dodatnih informacij? Kontaktirajte nas!

 

3. Vožnja

SEAT Arona TEST v vožnji - kako se med vožnjo obnese povišano podvozje?

Po par odpeljanih ovinkih sem ugotovil, da ima SEAT Arona spodobne poteze v zavojih za manjšega športnega terenca SUV, saj kljub opaznemu nagibanju karoserije, vožnja poteka gladko in je prijetna - nenaporna. Se pa opazi dejstvo, da je volanski sklop oziroma občutek na volanu nekoliko prelahek za bolj hitro vožnjo, kar sicer deloma odpravi izbira voznega profila SPORT pri FR opremi (težje krmiljenje in tudi dve nastavitvi blažilnikov). Kakorkoli, to seveda ni avtomobil za najbolj izrazito dinamično vožnjo. Drži pa dejstvo, da je SEAT Arona FR prvotno mestni avtomobil, ki omogoča okretno in s tem sproščujočo in udobno vožnjo. Podovzje je dovolj uglajeno in kljub temu, da je bolj trše naravnano omogoča udobno vožnjo na vseh poteh, luknje in druge nepravilnosti na cesti se razmeroma malo poznajo. 

A SEAT Arona lahko pokaže tudi svoj drugi obraz – ko se vam zaželi, se z njo lahko odpravite tudi na dogodivščine po najrazličnejših poteh, saj se tam SEAT Arona solidno obnese, zahvaljujoč višji oddaljenosti od tal. Kljub temu, pa tak mestni športni terenec seveda ni najbolj primeren za kakšne večje podvige. 

 • Sposobna hitro odpeljanih ovinkov in vožnje po neutrjenih poteh, vendar se najbolje počuti v mestnih središčih.

 

 

SEAT Arona notranjost
SEAT Arona notranjost Avtor: Jan Gregorin

 

4. Zunanjost

SEAT Arona FR – kaj jo loči od ostalih različic?

Avtomobili znamke SEAT so bili vedno bolj športno naravnani in tudi ta SEAT Arona je bila opremljena s paketom opreme FR. Tako zanesljivo zagotavlja športnejši in tudi čustveni del, saj se močno ločuje od svojih tekmecev. Avtomobili na oblikovni ravni veliko pomenijo. Paket opreme SEAT Arona FR predstavlja zmogljivost in vsestranskost, skupaj z najboljšim dizajnom v razredu z različnimi atraktivnimi elementi na zunanjosti, kot so atraktivni odbijači tako spredaj kot zadaj, 17 palčnimi aluminijastimi platišči in dvobarvno streho. Nivo opreme SEAT Arona FR med drugim vključuje možnost izbire voznega profila SEAT. Preverite tudi: SEAT Arona cenik (velja do izdaje novega cenika).

SEAT Arona FR dodatki zunaj:
 

 • 17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
 • Barva strehe: črna ali siva 
 • Zunanje kljuke in ohišji zunanjih ogledal v barvi karoserije ali strehe
 • Kromirani strešni letvi 
 • Vidna dvojna izpušna cev 
 • Obrobe stekel v kromiranem videzu
 • Atraktivni komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti

 

SEAT Arona FR - izrazito udobje
SEAT Arona FR - izrazito udobje Avtor: Jan Gregorin

 

5. Notranjost

Ali je športna naravnanost vidna tudi v notranjosti?

Enostavno sem našel položaj, ki mi je ustrezal za sproščeno in udobno vožnjo, zahvaljujoč številnim nastavitvam sedeža in volana,ki omogoča veliko prilagodljivosti. Zadovoljen sem bil tudi nad vozniškim položajem in preglednostjo. Zagotovim vam lahko, da boste tudi sami enostavno našli položaj, ki vam bo ustrezal za vožnjo. Preglednost izza volana je prav tako zelo dobra, sedeži so odlični. Medtem je armaturna plošča modela SEAT Arona logično urejena, z jasno označenimi tipkami in z osrednjim delom armaturne plošče z velikim 8’’ zaslonom multimedijskega zaslona. Osrednji del je obrnjen proti vam – med vožnjo vam je ves čas hitro na voljo, to vas bo morda spomnilo na notranjost kakšnega športnega avtomobila...

 • Številne nastavitve sedeža in volana, hitro sem našel ustrezni položaj
 • Odličen vozniški položaj in sedeži

 

 

SEAT Arona - multimedijski sistem
SEAT Arona - multimedijski sistem Avtor: Jan Gregorin

 

5. Notranjost

Mere, dimenzije in prtljažni prostor

Da, Arona spada v razred manjših športnih terencev SUV, vendar vas bo morda presenetilo, kako prostorna je v notranjosti, še posebej če upoštevamo dinamično in trendovsko zunanjo zasnovo. Tudi za noge boste imeli na zadnji klopi veliko prostora in v prtljažnik boste zlahka pospravili vso pomembno prtljago. Zadnja klop SEAT Arone se zloži v razmerju 60:40. Dno prtljažnika se lahko prilagodi višini. V svoji najvišji nastavitvi odpravi neravno dno na pri poklopu zadnjih sedežev, kar je izjemno praktično!

 • Za vaše potrebe je na voljo 400 litrov, pri poklopljenih sedežih 823 litrov, priporočamo dodatni shranjevalni paket, ki vključuje sredinski naslon za roko, obročke za prtljago in predale.

 

SEAT Arona dimenzije, mere, tehnični podatki

 

Mere in dimenzije SEAT Arona
Dolžina 4138 milimetrov
Višina 1552 milimetrov
Širina 1780 milimetrov
Prtljažnik 400 litrov (pri poklopljenih sedežih 823 litrov)

 

 

SEAT Arona FR dimenzije, mere - velika okretnost v mestu
SEAT Arona FR dimenzije, mere - velika okretnost v mestu Avtor: Jan Gregorin

 

5. Notranjost

Športni terenec SUV z veliko napredne tehnologije

Pri modelu SEAT Arona boste opazili tudi digitalni DAB radio, s pomočjo hitrega brezžičnega polnjenja pa boste hitro napolnili vaš pametni telefon. Izjemno uporabni sta tudi tehnologiji Apple CarPlay in Android Auto. Z lahkoto sem vpisali naš cilj v navigacijo zahvaljujoč odzivnemu sistemu in preglednemu meniju multimedijskega sistema. Pravzaprav gre pri modelu SEAT Arona za enega najboljših sistemov v razredu, in dejstvo, da je zaslon na dotik, uporabo še poenostavi in tako boste hitro izbrali vsebine, glasbo, ki vam jo srce poželi. (2)

Napredna tehnologija: 

 • Brezžični polnilnik
 • 8-palčni zaslon s tehnologijo Full Link
 • Sistem zaklepanja in zagona brez ključa KESSY
 • BeatsAudio
 • Senzor za dež in zunanjo svetlobo
 • Vozni profili SEAT (SEAT Drive Profile)

 

 

SEAT Arona FR 18-palčna aluminijasta platišča
SEAT Arona FR 18-palčna aluminijasta platišča

 

Takoj bi zapeljala...

“Takoj bi jo zapeljala”, je bila prva beseda mimoidoče, ki jo je opazila na cesti. To je stavek, ki ga boste z lastništvom športnega terenca SEAT Arona prav zagotovo slišali večkrat. In verjamem, da vam lahko SEAT Arona s svojo zapeljivostjo polepša vsak dan. 

Če iščete dinamičnega in trendovskega športnega terenca SUV, ki med vožnjo zagotavlja sproščeno in udobno počutje, je SEAT Arona pravi avtomobil za vas. Prepričala vas bo v vsem!

 

 

SEAT Arona FR - Jezersko
SEAT Arona FR - Jezersko Avtor: Jan Gregorin

 

6. Paketi opreme in cena

SEAT Arona je lahko vaša že za samo 13.787 €!

Že vstopni model modela SEAT Arona nudi ogromno! Paket opeme SEAT Arona Reference ima serijsko večfunkcijski volanski obroč, Media System Colour 6,5'' zaslon na dotik, Bluetooth, potovalni računalnik Medium, ESC, Front Assist, Asistenco za pomoč pri speljevanju na klancu Hill Hold Control, črne strešne nosilce, klimatsko napravo... Preverite tudi: SEAT Arona cena (velja do izdaje novega cenika).

Naslednji paket opreme SEAT Arona Style pa doda tempomat, samodejno klimatsko napravo Climatronic, samodejne žaromete tehnologije LED, brezžično polnjenje mobilnega telefona in kovinsko barvo z različnimi barvami strehe, parkirni sistem spredaj in zadaj... Tako kot vsi modeli znamke SEAT, je tudi Arona izjemno dobro opremljena. (3)

SEAT Arona FR je verjetno najbolj priljubljena izbira kupcev. Večina dodatkov je trendovske narave - različni sprednji in zadnji odbijači, zatemnjena stekla in podobno - čeprav dobite tudi izrazito udobje vstopa brez ključa, prilagodljivega tempomata, ki bo na avtocesti prišel zelo prav - samodejno bo ohranjal razdaljo pred vami vozečim avtomobilom. Parkirni sistem zadaj, možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, sprednji meglenki, LED-ambientna osvetlitev, paket Driver, tempomat z omejevalnikom hitrosti, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika. Ne manjkajo niti sedežne garniture iz mikrovlaken. Nekatera izmed omenjene opreme je na voljo v sklopu vaših dodatnih želja. SEAT Arona Xcellence doda asistenčne sisteme in poskrbi udobje, tako, da je najbolj namenjena voznikom željnih udobja. 

 • Priporočamo izbiro paketa Style, ki zagotavlja bogato opremo v razmerju z privlačno ceno. SEAT Arona FR je namenjena najbolj dinamičnim voznikom, Xcellence pa tistim, ki si želijo več udobja. 

 

6. Paketi opreme in cena

SEAT Arona cena, cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije

 

SEAT Arona FR detajli v notranjosti
SEAT Arona FR detajli v notranjosti Avtor: Jan Gregorin

 

7. Varnost

Ali SEAT Arona prepriča tudi glede varnosti? 5 zvezdic Euro NCAP

SEAT Arona že v osnovni različici prepriča s samodejnim zaviranjem v sili Front Assist in spremljanjem tlaka v pnevmatikah. Dodatno omogoča tudi opozorilo na vozila v mrtvem kotu in opozorila na prečni promet. Tukaj je tudi prilagodljivi tempomat, ki samodejno ohranja razdaljo med vami in pred vami vozečim avtomobilom - to je še izjemno pomembnega pomeni, v kolikor se velikokrat vozite po avtocesti, saj skrbi za dodatno mero varnosti! 

Arona je pri testiranju Euro NCAP za varnost prejela pet zvezdic, dosegla je odlične ocene za zaščito odraslih in zaščito pešcev. 

Asistenčni sistemi, ki so na voljo pri SEAT Aroni:

 • Asistenca za mrtvi kot
 • ACC - tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje in Front Assist zaviranje
 • Senzor na prečni promet zadaj
 • Funkcija samodejnega zaviranja po trku
 • Zaznavanje utrujenosti voznika
 • Asistenca za speljevanje na klancu
 • Kamera za vzvratno vožnjo
 • Parkirni senzorji
 • Digitalni merilniki

 

7. Zaključek

Komu priporočam model SEAT Arona?

SEAT Arona bo vsekakor najbolj všeč tistim, ki iščejo kompakten avtomobil z višjim položajem sedenja. Takim bo SEAT Arona izjemno ustrezala, poleg tega pa vas bo zagotovo prepričala tudi z zapeljivo in privlačno zunanjostjo.

 

Ocena: SEAT Arona FR 1.0 TSI TEST - privlačen športni terenec SUV, ki ga priporočamo vsem, ki iščete vozilo z nekoliko višjim položajem sedenja.

Prednosti

 •  Zapeljiva zunanjost
 •  Uporabna in praktična notranjost
 •  Zmogljiv motor z nizko porabo
 •  Odlična lega na cesti in udobje 
 •  Napredna tehnologija varnostnih rešitev

Slabosti

 • Manj prostora za potnike na zadnji klopi

 

SEAT Arona FR 1.0 TSI - dodatni tehnični podatki, zmogljivosti, masa
Vozilo in motor: SEAT Arona motor 1.0 TSI: 3 valjni, 4 taktni, vrstni turbobencinski tehnologije TSI, prostornina 999 cm3, 85 kW (115 KM) pri 5.000–5.500 vrtljajev/min, navor 200 Nm pri 2.000–3.500 vrtljajev/min, pogon na sprednja kolesa, 6- stopenjski ročni menjalnik.
Največja hitrost: SEAT Arona 1.0 TSI zmogljivosti: Največja hitrost: 182 km/h, pospešek 0–100 km/h: 9,8 s, skupna tovarniška povprečna poraba goriva: 4,9 l/100 km, izpust: CO2: 113 g/km.

 

SEAT Arona FR
SEAT Arona FR Avtor: Jan Gregorin

 

Pokličite nas - osebno se bomo zavzeli za vas!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

 

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

MENJAVA OLJA V MOTORJU - ugodno pri Porsche Inter Auto! Zagotovite si brezhibno in strokovno vzdrževano vozilo. MENJAVA OLJA v avtu spada v redno vzdrževanje avtomobila in menjava ...

Novi SEAT Leon 2020 - že v Sloveniji pri Porsche Verovškova!

Zapelji se z novim SEAT Leonom! Novi SEAT Leon čaka, da vas navduši! PREIZKUSI ZDAJ   Zapelji se z novim SEAT Leonom! Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo nazaj! Ime Priimek   ...

Novi SEAT Leon 2020 - PREDNAROČILA odprta!

Novi SEAT Leon 2020 - že v Sloveniji pri Porsche Verovškova! Nova generacija predstavlja ogromno novosti, ki jih ne smete zamuditi. Bonus - 1.000 € v predprodaji! Preberite tudi članek ...

Želite več informacij?
Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-16.ure

DA

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.