Kako pripraviti avto na brezskrbne počitnice

Kako pripraviti avto na brezskrbne počitnice

Ste med tistimi, ki si letnih počitnic in dopusta ne predstavljajo brez uporabe njihovega avtomobila? Potem verjetno veste, da si poštenih priprav na počitnice in letni dopust ne zaslužite samo vi, deležen naj jih bo tudi vaš avtomobil.

 

Med vožnjo poskrbite zase in svoje zdravje

Začnimo kar pri vozniku, ker je njegovo dobro psihofizično stanje eden izmed predpogojev za uspešen začetek in zaključek potovanja v dopustniške kraje. Večina strokovnjakov je mnenja, da so za začetek počitniških potovanj najbolj primerni dnevi, ko nam ni potrebno obiskati službe. Potrebno pa je paziti tudi na prehranjevalne navade in svoje zdravje, zato pred daljšimi potovanji zaužijte predvsem lahko prebavljivo hrano (sadje, zelenjava, keksi …), poskrbite pa tudi za zadostno količino v avtomobilu shranjene tekočine (voda, ledeni čaj, ipd.), ki naj bo zaradi varnosti shranjena v plastenkah ali steklenicah. Ob tem je pomembna tudi izbira primernega odlagalnega prostora za hranjenje tekočine v avtomobilu, saj si ne želite, da bi se plastenke ali steklenice s tekočino v potniški kabini ob morebitnem trčenju spremenile v nekontrolirane izstrelke z občutno povečano maso.

 

Preglejte avto in ne pozabite na dokumente

Pred odhodom na željeno počitniško destinacijo se pozanimajte o tamkajšnjih lokalnih navadah, stroških cestnine in posebnostih veljavne cestne zakonodaje, ker vas bo njeno nepoznavanje lahko drago stalo. Ob tem ne smete pozabiti na veljavno zeleno karto (mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti), potrebujejo jo vsi vozniki, ki nameravajo potovati v tujino. V vozilu pa naj se za vsak slučaj nahaja tudi vsaj en izvod neizpolnjenega Evropskega poročila o prometni nesreči. Nekaj nasvetov kako pravilno izpolniti Evropsko poročilo si lahko preberete v prispevku Evropsko poročilo - osem nasvetov za pravilno izpolnjevanje.

Ob vožnji na dopust se ne obnašajte kot 'ultramaratonec'. Na vsaki dve uri se ustavite in si privoščite približno pol ure počitka, ki ga lahko izkoristite tudi za potešitev lakote, ker prehranjevanje za volanom avtomobila, ki je v gibanju, ni priporočljivo.

Pred začetkom dopusta in odhodom na pot preverite tudi stanje vašega avtomobila. Ob tem pomislite tudi na servisne intervale, ker se vam v primeru neznanja lahko zgodi, da bo vaš avtomobil zahteval obisk servisa ravno takrat, ko ste na dopustu. Glede možnih posledic ob neupoštevanju predpisanih servisnih intervalov se posvetujte s servisnimi strokovnjaki, ki imajo za takšne priložnosti pripravljene tudi akcije preventivnih pregledov vozil, kjer se posvetijo celotnemu vozilu. Veliko takšnih preventivnih dejavnosti pred dopustniško vožnjo pa lahko opravite sami.

 

Pregled pnevmatik pred dopustom

Ena izmed bolj pomembnih preventivnih dejavnosti je povezana s kontrolo nameščenih pnevmatik, ker so avtomobili ob dopustniških vožnjah po navadi veliko bolj otovorjeni kot ob vsakodnevnih vožnjah. Ob tem morate obvezno upoštevati navodila proizvajalca avtomobila glede višjega zračnega tlaka v pnevmatikah v primeru bolj otovorjenega vozila. Nekateri strokovnjaki ob tem priporočajo še malenkostno višji (+0,2 bara) zračni tlak v vsaki nameščeni pnevmatiki kot ga predvideva proizvajalec avtomobila. Pomembna pa je tudi višina preostalega profila pri vsaki izmed nameščenih pnevmatik. V večini držav imate lahko na vozilu nameščene pnevmatike z najmanj 3 mm profila, medtem ko se pametni ljudje odpovedo pnevmatiki že v primeru, ko ima manj kot 4 mm profila, ker je takrat praktično že neuporabna. To je očitno predvsem v primeru dežja ali pa mokre vozne podlage, ko takšna pnevmatika ne more več uspešno iztisniti vode.

 

 

Pazite na avtomobilske tekočine in vetrobransko steklo

Pred odhodom se je potrebno posvetiti tudi tekočinam, ki zagotavljajo nemoteno delovanje pogonskega sklopa in poskrbijo tudi za dobro preglednost iz vozila. V tem primeru govorimo o kontroli nivoja tekočine za pranje vetrobranskega stekla, preveriti pa je potrebno tudi nivo hladilne motorne tekočine, nivo motornega olja in nivo zavorne tekočine. Pozornost je potrebno nameniti tudi vzmetenju ter električnemu (kontrola akumulatorja in delovanja brisalcev, vseh zunanjih svetil in smerokazov), hladilnemu (iskanje morebitnih poroznih cevi) in zavornemu sistemu (kontrola zavornih cevi in zavornih sposobnosti) avtomobila. Istočasno je potrebno odpraviti tudi kakšne manjše poškodbe vozila, sploh v primerih, ko imate na vozilu nameščeno rahlo poškodovano vetrobransko steklo, ki daljšega in bolj stresnega potovanja v vroče kraje morda sploh ne bo preživelo.

Čeprav je spuščeno bočno steklo najbolj uveljavljen način hlajenja avtomobila, je danes je klimastka naprava v avtomobilih že standard. Da pa nam dobro dela, jo je potrebno redno vzdrževati - redni pregledi in polnjenje klime so za brezskrben (in ohlajen) dopust nuja.

 

Na kaj ne smete pozabiti, ko vozite v tujini

V vozilu, s katerim se odpravljate na dopust, ne sme manjkati še nekaj za varnost zelo pomembnih stvari:

  • paket prve pomoči,
  • varnostni trikotnik,
  • orodje za dvig avtomobila in menjavo pnevmatike
  • opozorilni jopič

Posebno pozornost namenite opozorilnim jopičem, sploh ob obisku Italije in Francije, medtem ko bodo Grki od vas pričakovali tudi to, da v vozilu ob obisku njihove dežele hranite tudi gasilni aparat. Brigo pa velja nameniti tudi rezervnemu kolesu, ker nanj ob kontroli pritiska v pnevmatikah po navadi pozabimo. Strokovnjaki svetujejo tudi menjavo rezervne pnevmatike na vsakih šest let. Pred potjo poskrbite in pomislite na vse. Nesreče v tujini med dopustom si ne želi nihče.

 

Pravilno razporedite in namestite prtljago v vozilu

Tudi počitniško otovarjanje vozila je potrebno izvesti v pravilnem ritualu, ki predvideva, da bodo najtežje stvari vedno shranjene v prtljažniku, po možnosti pred ali pa nad zadnjo osjo avtomobila. Kup naložene prtljage in tovora ob tem iz varnostnih razlogov ne sme presegati višine nameščene zadnje police ali roloja. V nasprotnem primeru si raje omislite predelno mrežo prtljažnika. Podobno velja tudi za pametne telefone in ostale podobne naprave - med vožnjo poskrbite za njihovo hranjenje na primernih prostorih, ki jim bodo v slučaju nenadnega močnega zaviranja ali prometnega trka preprečili prosto gibanje v notranjosti potniškega prostora, saj se lahko drugače spremenijo v nevarne izstrelke. Na splošno velja pravilo, ki pravi, da v vozilo najprej naložimo najtežje stvari in čisto na koncu, preden se odpravimo na pot, dodamo najvrednejše stvari, ker so znani primeri, ko so vlomilci vdrli v vozilo in iz njega odtujili stvari pred samim odhodom na potovanje. 

 

 

Strešni prtljažnik in prevoz prtljage na strehi avtomobila

Veliko ljudi se ob pripravi avtomobila za potovanje odloči tudi za namestitev strešnega kovčka. Tudi v tem primeru je potrebno upoštevati nekaj omejitev. Strešni kovček ni namenjen prevozu težjih stvari, le-te sodijo v avtomobilski prtljažnik, poleg tega vam bo nameščeni strešni kovček občutno poslabšal vozne lastnosti in zmogljivosti ter lahko močno privzdignil povprečno porabo (130 km/h: + 2 litra na 100 prevoženih kilometrov). Strokovnjaki odsvetujejo tudi prevoz koles na strehi. Pri hitrostih, ki so višje od 100 km/h vam bo nameščeno kolo na strehi avtomobila privzdignilo povprečno porabo za približno 40 odstotkov. 

 

Želite ob vožnji na dopust in povratku privarčevati nekaj dodatnega denarja?

Varčna vožnja ni samo modna muha, temveč dobra praksa in navada, katere rezultat je večja varnost na cesti in seveda - prihranek. Pri avtomobilu s 7,4-litrsko povprečno porabo goriva na 100 prevoženih kilometrov se odpovejte vožnji po prehitevalnem pasu s 160 km/h in namesto tega križarite z zakonsko predpisanimi 130 km/h. Na približno 1600 kilometrov dolgi razdalji boste na ta način privarčevali približno 20 litrov pogonskega goriva. Ta nasvet je že pred časom podala nemška agencija DENA (Deutschen Energie-Agentur GmbH) (1).

 

Servis - kontakti

Servis Volkswagen, Audi - Porsche Ljubljana
Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana

Servis Audi, SEAT, Škoda, Volkswagen - Porsche Verovškova
Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

Servis Audi - Porsche Koper
Ankaranska cesta 10, 6000 Koper

Servis Volkswagen, Audi, Škoda - Porsche Maribor
Šentiljska c. 128a, 2000 Maribor


 

Servis Audi - Porsche Ptujska cesta
Ptujska cesta 150, 2000 Maribor

 

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena Menjava olja Ljubljana, Maribor, Koper Servisni intervali - kdaj menjati olje? Oljni filter Menjava olja in filtra ...

VW ID.3 - že mogoča naročila, dodatne ugodnosti le do 31.7.2020!

Naroči novi električni VW ID.3! Naj vas prepriča električna prihodnost. ZAHTEVAJ PONDUBO   Naroči novi električni VW ID.3! Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo nazaj.  Ime ...

Novi Audi A3 Sportback 2020 - vozila že v salonu, vse kar morate vedeti!

Naročite novi Audi A3 med prvimi! Izkoristite 2.600 € bonusa za prednaročila! ZAHTEVAJ PONUDBO   Naročite novi Audi A3 med prvimi! Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo. Ime ...

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.