PREDSEZONSKA AKCIJA & ugodnejše cene: Zimske pnevmatike, Celoletne pnevmatike, kompleti koles!

Pomembno je, da so letne gume primerne letnemu času

Pomembno je, da so letne gume primerne letnemu času

Svet se vrti vedno hitreje in vedno bolj smo nepotrpežljivi, neučakani, vse moramo urediti in dobiti tukaj, zdaj in takoj. A če nekaj drži, potem drži, da zelo težko prehitevamo čas – in vreme. Avtomobilisti bi morali to presneto dobro vedeti. Toliko bolj, ko gre za njihove letne gume.

Potrebujete pomoč pri izbiri letnih gum?

Kontaktirajte nas.

Kdaj je predviden datum menjave za letne pnevmatike?

Zakon je sicer eno, pogled skozi okno včasih nekaj drugega. Ko nas pozno jeseni zakonsko določen datum sili, da moramo letne gume zamenjati z zimskimi, je spomladi ta zadeva malce manj stresna. Sicer je zakonodajalec predpisal, kdaj se lahko ta vsakoletna menjava začne, a narava ne uboga vedno črke na papirju. Pa vendar, slej kot prej velja zamenjati zimske gume z letnimi, če ne drugega to pomeni, da se zima poslavlja, da prihajajo toplejši in svetlejši dnevi.

Letne gume Continental

Podjetje Continental je nastalo že leta 1871 v Hannovru v Nemčiji in je že od samega začetka izdelovalo tudi gume za kočije in kolesa. Leta 1882 je je v njihovem logotipu pojavil še danes znani konj v teku, proizvodnjo klasičnih gum (zračnic)  pa so zagnali 1892, avtomobilske, še brez profila, pa so prišle na vrsto šest let kasneje. Njihovi izdelki so se pojavili tudi leta 1900 v prvem cepelinu LZ1, leto kasneje pa je na dirki med Nico in Salonom zmagal avtomobil s Continentalovimi gumami. Leta 1904 so svetu avtomobilizma kot prvi predstavili avtomobilsko gumo z dezenom.

Poleti so temperature enostavno previsoke za zimske gume.
Poleti so temperature enostavno previsoke za zimske gume. Avtor: Porsche Inter Auto

Poleti so temperature enostavno previsoke za zimske gume. Čarobna meja sedem stopinj Celzija pove veliko saj so zimske zasnovane za nižje temperature in se v toplem vremenu ne obnašajo več zadovoljivo. Še več, njihova obraba je večja, lega avtomobila pa daleč od idealne. Za vse skeptike pa naj velja: tudi če je zima suha in z malo snega, to še ne pomeni, da zimske gume niso »delovale«. Preverite več tudi na povezavi – test letnih pnevmatik. Poleg globljega profila in lamel za boljši oprijem na snegu imajo tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam. In v toplem vremenu so to lastnosti, ki si jih noben skrben voznik ali voznica ne sme želeti. 

Znamka Semperit

Avstrijska gumarska znamka Semperit je v osnovi nastala že leta 1824, ko je Johann Nepomuk Reithoffer začel z izdelavo nepremočljive tkanine na osnovi volne. Leta 1900 so zagnali tudi proizvodnjo avtomobilskih gum, a šele šest let kasneje je ime Semperit, (latinsko semper it pomeni vedno deluje, teče) postalo stalnica v avtomobilski industriji. Leta 1936 so predstavili svojo prvo zimsko gumo, od leta 1985 spadajo pod okrilje Continentala.

Letne gume – AKCIJA na shop.porscheinterauto.net

Pri Porsche Inter Autu ponujamo tri znamke letnih gum, ki so več kot kos zahtevam v toplih mesecih leta. Letne gume Continental, letne gume Semperit in letne gume Barum so znamke, ki so že dolgo uveljavljenje na trgu in so primerne za tako rekoč vsako vozilo v ponudbi. Proizvajalci namreč razvijajo letne gume po več kot 50 kriterijih in vsaka nova generacija prinese nekaj izboljšav glede na preteklo generacijo gum.

Potrebujete pomoč pri izbiri letnih gum?

Kontaktirajte nas.

Avtor: Porsche Inter Auto

Letne gume Barum

Ali ste vedeli,d a je za nastanek te češke znamke gum »kriv« znani mojster čevljarstva Jan Antonin Bata? Ta je skupaj z Mitasom in Rubanom leta 1948 začel pod tem imenom v mestu Zlin izdelovati gumijaste izdelke, tudi podplate za svoje čevlje. A potem se je tovarna vedno bolj osredotočala na avtomobilske gume, ki so postale sinonim za vzdržljivost, zmogljivost in predvsem dosegljivost za čim širši krog kupcev. Leta 1993 pa je tud ta znamka prešla pod okrilje Continentala, a je ohranila svoj osnovni namen, oplemeniten z nemško gumarsko tehnologijo.

Zatorej, ko je konec zime, morajo na avtomobil letne gume in pozno jeseni potem zimske. S tem boste daleč največ privarčevali, da o varnosti na cesti niti ne govorimo.