TEST: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI - odlična izbira za vsakogar

SEAT Leon FR - preglejte, v čem najbolj blesti!

TEST: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI - odlična izbira za vsakogar

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI TEST - priporočam ga vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo in si zaželite tudi dinamične vožnje.

Prednosti

 • Drzna zunanjost
 • Kvalitetni materiali v notranjosti
 • Udobje in prostornost
 • Napredna tehnologija
 • LED žarometi

 

Slabosti

 • Veliko opreme na voljo za doplačilo

AVTO TEST: SEAT Leon FR 1.5 TSI 150 KM

Vsestranski dinamični družinski avtomobil!

Tretja generacija modela SEAT Leon ima za znamko večji strateški pomen, saj je v paletni ponudbi znamke pred leti kot prvi vpeljal nov oblikovalski jezik za SEAT. Trenutno generacijo modela SEAT Leon bi lahko opisali kot privlačno, bogato opremljeno, praktično in predvsem bolj tehnološko dovršeno. Tudi motorji vas bodo prepričali z zmogljivostjo in nižjo porabo. SEAT Leon je za marsikoga najboljša izbira iz ponudbe znamke SEAT, saj predstavlja najboljše razmerje med praktičnostjo, prostornostjo in ceno. Obenem je SEAT Leon trenutno prodajni steber znamke – predstavlja največ prodanih primerkov, zvesto mu sledita modela SEAT Arona in nato SEAT Ibiza.

Oglasil sem se pri Porsche Verovškova, kjer so z nasmeškom na obrazu ob prevzemu Leona dodali: “Izvoli ključe in uživaj”. Prijazni zaposleni so mi namreč na test prijazno namenili eno izmed najbolj privlačnih in tudi najpogostejših izbir pri novem modelu -SEAT Leon FR s 1,5 TSI turbobencinskim motorjem s 110 kilovati in 150 konjskimi močmi. Preveril sem, ali je novi SEAT Leon kos vsem tistim, ki iščete vsestransko uporaben družinski avtomobil z izrazitim športnim karakterjem.

Pregled testa SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI:

 1. Prvi vtisi - SEAT Leon - kaj me je presenetilo najprej?
 2. Motor - je 1.5 EcoTSI dovolj tudi za dinamične voznike?
 3. Vožnja - bo SEAT Leon všeč tistim bolj dinamičnim?
 4. Zunanjost - paket opreme FR mu močno pristoji!
 5. Notranjost - opazen je športni pridih
 6. Paketi opreme in cena - kateri paket opreme je najbolj primeren zame?
 7. Varnost - kateri so asistenčni sistemi?
 8. ZAKLJUČEK - komu ga priporočam?
SEAT Leon sprednji LED žarometi
SEAT Leon sprednji LED žarometi Avtor: Jan Gregorin

SEAT Verovškova - uradni trgovec, ki vam je na voljo za vsa vprašanja!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

1. Prvi vtis

SEAT Leon - kaj me je presenetilo najprej?

Tako kot vse ostale, je tudi mene SEAT Leon navdušil s popolnoma na novo zasnovanimi potezami, ki mu zanesljivo podarjajo značilen oster videz. Testni primerek je bil odet v kovinsko magnetno sivo barvo, ki te poteze še dodatno poudari, svoje pa je prispeval tudi športni paket opreme FR. Kljub temu, da je trenutna tretja generacija modela SEAT Leon na trgu že kar nekaj let, se mu leta ne poznajo, saj je Leon še vedno čudovit avtomobil, med najbolj atraktivnimi v svojem razredu.

Po ogledovanju zunanjih zapeljivih potez in luči, ki so me pozdravile ob prihodu, sem pobližje spoznavanje z avtom nadaljeval v notranjosti. Najprej sem opazil najrzličnejše oznake FR, ki voznika spremljajo ob pogledu na vsak del v notranjosti. Notranjost z vsemi oznakami  FR je tako žarela v različnih barvnih odtenkih. Sedeži so me prijetno objeli, všeč pa mi je bil tudi strop in oblazinjenje v črni barvi. Ni kaj, vsak element v vozilu opozarja, da je SEAT Leon, sploh v FR različici namenjen bolj dinamičnim voznikom – po zbranih prvih vtisih sem se z veseljem odpeljal na najbolj zavite ceste, saj sem dobro vedel, da lahko le tako ugotovim, če novi SEAT Leon dovolj dobro pooseblja športni karakter. (1)

2. Motor: novi 1.5 EcoTSI motor s 150 KM!

Bo dovolj tudi za bolj dinamične voznike?

Še najbolj me je zanimal motor, saj se z novim 1.5 EcoTSI motorjem še nisem srečal. Znana ponudba motorjev skupine Volkswagen je na voljo v SEAT Leonu; vsem pa je skupno to, da so podprti s turbopolnilnikom, bodisi kot TSI bencinski motor ali kot TDI dizelski motor. Ponudba motorjev pri modelu SEAT Leon je zelo raznolika in pokriva vse zahteve kupcev, poslovni uporabniki se recimo večkrat odločijo za dizelske TDI motorje, medtem ko se zasebni kupci vse pogosteje odločajo za bencinske TSI motorje. Za vse osnovne voznike z ne preveč zahtevnimi željami je na voljo 1.0 EcoTSI bencinski trivaljnik s 115 konjskimi močmi in je več kot dovolj za vsa mestne in primestne vožnje.

Moč testnega primerka je zagotavljal 1.5-litrski Eco TSI bencinski štirivaljni motor podprt s turbopolnilnikom. Pogonski sklop s tem motorjem razvije 110 kilovatov in 150 konjskih moči ter 250 nevtonmetrov navora. Sicer pa je na voljo tudi v 130 konjski različici. Motor odlikuje kar nekaj zanimive tehnologije. Tukaj je na primer tehnologija, ki v primeru manjših obremenitev motorja izklopi dva valja in s tem pihrani gorivo. Med vožnjo sem delovanje te tehnologije večkrat izkusil, predvsem pri enakomerni vožnji na avtocesti. Zagotovim vam lahko, da ta tehnologija res primore k precej nižji porabi. 

SEAT Leon z 1.5 EcoTSI motorjem do stotice pospeši v 7.8 sekunde in doseže 215 kilometrov na uro. Med vožnjo motor deluje zelo mirno, moč zagotavlja vse od nizkih vrtljajev, obenem pa pri višjih vrtljajih poskrbi za prijeten nizek športni zvok.

Med testiranjem sem uspel doseči porabo 7.8 litra na sto kilometrov, kar je v primerjavi z zmogljivostmi relativno malo. Bi radi imeli še nižjo porabo? Za dizelske moči TDI sta na voljo 1.6 TDI in 2.0 TDI motorja. Prvi ima 110 konjskih moči, drugi pa 150 konjskih moči! Preverite tudi: SEAT Leon cenik (velja do izdaje novega cenika). 

SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon - bencinski TSI in dizelski TDI motorji, tehnični podatki

Bencinski motorji kW/KM Paketi opreme
SEAT Leon 1.0 EcoTSI 85 kW, 115 KM Style
SEAT Leon 1.5 EcoTSI 96 kW, 130 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 1.5 EcoTSI 110 kW, 150 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 1.5 CNG 70 kW, 95 KM Style
Dizelski motorji    
SEAT Leon 1.6 TDI 85 kW, 115 KM Style, Xcellence
SEAT Leon 2.0 TDI 110 kW, 150 KM FR
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi Avtor: Jan Gregorin

3. Vožnja

Bo SEAT Leon všeč tistim bolj dinamičnim?

Končno je napočil čas, ko sem lahko bolj podrobno preizkusil obnašanje novega SEAT Leona med vožnjo. Takoj me je prevzelo krmiljenje, ki je precej direktno in vozniku postreže z izrazitimi povratnimi informacijami – pa to niti ni CUPRA različica! Nato sem bil takoj navdušen nad prepričljivim prestavljanjem ročice šest-stopenjskega ročnega menjalnika (na voljo je tudi DSG avtomatski menjalnik).

Ljubitelji znamke SEAT so vajeni, da je SEAT športna znamka družinskih avtomobilov. Za vozila te znamke se največkrat odločajo tisti, ki iščejo atraktivnost in odlično dinamiko na cesti. Lega na cesti je zahvaljujoč XDS (elektronsko vodenem diferencialu) poglavje zase. Vožnja je tako izpopolnjena v kombinacijami z vrhunskim podvozjem, ki je športno in prefinjeno. Pod kožo je SEAT Leon močno podoben VW Golfu, Audi A3 in Škodi Octavii, saj si z njimi deli platformo imenovano MQB.

Vzmetenje v sodelovanju z blažilniki, ki jih lahko upravljate tudi preko SEAT Drive Profile voznih načinov Eco, Comfort in Sport odlično delujejo na večini površin – morda boste pri športnejših različicah kot je SEAT Leon FR ali SEAT Leon CUPRA pogrešali nekoliko več udobja, kar pa je za pričakovati, saj je le tako SEAT Leon izrazito dobro vodljiv. Vseeno lahko SEAT Leon poskrbi za umirjeno in sproščeno vožnjo.

 • SEAT Leon je vsekakor primeren za dinamične voznike, predvsem s tem motorjem. Dovolj povratnih informacij s cestišča se prenaša na volan in krmiljenje je dovolj izrazito.
SEAT Leon FR - na voljo tudi kot karavan ST
SEAT Leon FR - na voljo tudi kot karavan ST Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon TEST: bi ga zapeljali na testno vožnjo ali si želite dodatnih informacij? Kontaktirajte nas!

Vaše osebne podatke bo Porsche Inter Auto d.o.o., Bravničarjeva ulica 5, Ljubljana, 1000 Ljubljana, obdeloval na podlagi vašega zanimanja za sklenitev pogodbe (člen 6(1)b GDPR). To pomeni, da vam bomo pripravili našo neobvezujočo ponudbo in vam jo predstavili. Če nam svojih osebnih podatkov ne bi želeli posredovati, ponudbe žal ne bomo mogli pripraviti. Vaše osebne podatke bomo (v primeru, da se za nakup ne odločite) hranili do izteka ponudbe. Če ste izrazili tudi svojo privolitev za neposredno trženje (člen 6(1)a GDPR), bomo vaše osebne podatke za namen pošiljanja novic in ponudb obdelovali do vašega preklica. Prejemanje e-novic lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete na povezavo v prejetem e-sporočilu. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete na tej povezavi.

SEAT Leon zadnje LED luči
SEAT Leon zadnje LED luči Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon - bogata izbira vozil!

Nova vozila
od 19.200 € Ponudba (9)
Rabljena vozila
od 11.599 € Ponudba (19)
Službena vozila
od 27.990 € Ponudba (2)

4. Zunanjost

SEAT Leon FR - paket opreme FR mu močno pristoji

Prav noben vam ne bo oporekal dejstva, da je SEAT Leon eden izmed najbolj privlačnih avtomobilov v srednjem kompaktem razredu. Ostro začinjene linije, izraziti sprednji del in zapeljiva bočna silheta so stvari, ki ga naredijo opaznega. FR paket opreme doda športno podobo, ki SEAT Leonu močno pristoji. Tukaj so edinstvena 18-palčna aluminijasta platišča, agresivni odbijači, oznake FR povsod, polne LED luči, kromirani nastavek izpušnega sistema in še mnogo več. Navdušen sem bil nad digitalnimi merilniki SEAT, ki omogočajo več možnosti prikaza. Kot se za paket opreme FR spodobi, je tukaj tudi izboljšano športno vzmetenje, športni sedeži z gretjem, vstop brez ključa, polnjenje brezžičnega telefona, prilagodljivi tempomat in kamera za vzvratno vožnjo.

Bi radi še bolj izstopajočo zunanjost? Ostane vam le še možnost izbire modela SEAT Leon CUPRA.

SEAT Leon FR dodatki zunaj:

 •  17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
 •  Vidna dvojna izpušna cev 
 •  Atraktivni komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti
 •  Možnost izbire voznega profila - SEAT Drive Profile
SEAT Leon prtljažnik - 380 litrov!
SEAT Leon prtljažnik - 380 litrov! Avtor: Jan Gregorin

5. Notranjost

SEAT Leon FR - opazen je športni pridih

V nasprotju z drugimi avtomobili, ki sem jih peljal, sem pri Leonu hitro našel odličen vozniški položaj. Ponovno bi poudaril odlične sedeže, ki jih najdete v paketu opreme FR. Sprednja sedeža potnika prijetno objameta in poskrbita za športni občutek v notranjosti. Notranjost v modelu SEAT Leon ima vrhunski občutek in se lahko po kvaliteti primerja z najboljšimi v razredu. SEAT Leon notranjost vendar je jasno razporejen in izgleda moderno - zlasti z večjim multimedijskim 8-palčnim zaslonom na dotik, ki je bil tudi vgrajen v testni model. Pri tehnologijah najemo tudi brezžični polnilnik mobilnih telefonov, Full Link tehnologijo za povezavo, možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, senzor za dež in zunanjo svetlobo, parkirne senzorje in kamero ter digitalne merilnike. Prostora je tudi spodobno, z dovolj prostora za večino potnikov na sprednjih in zadnjih sedežih, vseskupaj pa zaokroži  380 litrski prtljažnik. 

Napredna tehnologija: 

 •  Brezžični polnilnik,
 •  8-palčni zaslon s tehnologijo Full Link,
 •  Sistem zaklepanja in zagona brez ključa KESSY,
 •  BeatsAudio,
 •  Senzor za dež in zunanjo svetlobo, 
 •  Vozni profili SEAT (SEAT Drive Profile) in
 • Digitalni DAB radio.

SEAT Leon dimenzije, mere, tehnični podatki

 

Mere in dimenzije SEAT Leon
Dolžina 4282 milimetrov
Višina 1459 milimetrov
Širina 1816 milimetrov
Prtljažnik 380 litrov (pri poklopljenih sedežih 1210 litrov)

6. Paketi opreme in cena

Kateri paket opreme je najbolj primeren zame?

Pri novem modelu SEAT Leon so na voljo trije različni paketi opreme - Style, Xcellence in FR. 

Vsem voznikom bo ustrezal paket SEAT Leon Style, ki že serijsko ponuja ogromno bogate opreme, kot so recimo 16'' aluminijasta platišča Design 30/2, samodejna dvopodročnna klimatska naprava s filtrom Air Care, tempomat, digitalni kombinirani instrument, 7 varnostnih blazin, USB, LED dnevne luči, multimedijski sistem in še mnogo več.

Za tiste, ki si želite bolj izrazite sproščene in udobne vožnje, pa je tu SEAT Leon Xcellence. Ta med drugimi udobnimi in praktičnimi rešitvami doda Media System Plus z 8'' barvnim zaslonom na dotik, 17'' aluminijasta platišča Dynamic, LED sprednja žarometa, sprednji meglenki, LED-zadnje luči in še veliko več. Preverite tudi: SEAT Leon cena (velja do izdaje novega cenika). 

Tisti, ki si pa si želite izrazite športnosti, pa je tu paket opreme SEAT Leon FR, ki kot že ime pove, Leonu doda izrazito športnost za dinamične užitke v vožnji. V bogatem spisku opreme najdemo: možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, športne dodatke, oznake FR tako znotraj kot zunaj... Seveda pa je za tiste najbolj športne tukaj SEAT Leon CUPRA. (1)

 

SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi Avtor: Jan Gregorin

6. Paketi opreme in cena

SEAT Leon cena, cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije

7. Varnost

Kateri so asistenčni sistemi? 7 varnostnih blazin serijsko!

SEAT Leon si je zagotovil najvišjo oceno s petimi zvezdicami v varnostnih preskusih Euro NCAP zaradi trde karoserije in dejstva, da imajo zdaj vsi modeli serijsko Front Assist samodejno zaviranje v sili. Sicer pa boste našli veliko napredne tehnologije:

 • Sistem za pomoč pri zastojih Traffic Jam Assist
 • Sistem za zaščito pešcev
 • Asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist
 • Asistenca High Beam Assist za dolge luči
 • Prepoznavanje prometnih znakov Traffic Sign Recognition
 • Pomoč v sili Emergency Assist
 • Zaznavanje utrujenosti voznika
 • Tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC)

8. Zaključek

Komu priporočam model SEAT Leon?

SEAT Leon priporočam vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo in si kdaj pa kdaj zaželite tudi dinamične vožnje - slednjega je SEAT Leon vsekakor zmožen poleg opravljanja svoje prvotne družinske naloge.

 

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI TEST - priporočam ga vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo in si zaželite tudi dinamične vožnje.

Prednosti

 • Drzna zunanjost
 • Kvalitetni materiali v notranjosti
 • Udobje in prostornost
 • Napredna tehnologija
 • LED žarometi

 

Slabosti

 • Veliko opreme na voljo za doplačilo
SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI - dodatni tehnični podatki, zmogljivosti, masa
Vozilo in motor: SEAT Leon motor 1.5 EcoTSI: 4 valjni , 4 taktni, vrstni turbobencinski motor tehnologije TSI, prostornina 1498 cm3, 110 kW (150 KM) pri 5.000–6.000 vrtljajev/min, navor 250 Nm pri 1.500–3.500 vrtljajev/min, pogon na sprednja kolesa, 6- stopenjski ročni menjalnik.
Največja hitrost: SEAT Leon 1.5 EcoTSI zmogljivosti: Največja hitrost: 215 km/h, pospešek 0–100 km/h: 8,2 s, skupna tovarniška povprečna poraba goriva: 5,0-5.3 l/100 km, izpust: CO2: 113-120 g/km.

Pokličite nas - nudimo vam izkušnjo vrhunske mobilnosti!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana