TEST: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI - odlična izbira za vsakogar

TEST: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI - odlična izbira za vsakogar

SEAT Leon FR - preglejte, v čem najbolj blesti!

Avtor: Jan Gregorin

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI TEST - priporočam ga vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo in si zaželite tudi dinamične vožnje.

Prednosti

 • Drzna zunanjost
 • Kvalitetni materiali v notranjosti
 • Udobje in prostornost
 • Napredna tehnologija
 • LED žarometi

 

Slabosti

 • Veliko opreme na voljo za doplačilo

AVTO TEST: SEAT Leon FR 1.5 TSI 150 KM

Vsestranski dinamični družinski avtomobil!

Tretja generacija modela SEAT Leon ima za znamko večji strateški pomen, saj je v paletni ponudbi znamke pred leti kot prvi vpeljal nov oblikovalski jezik za SEAT. Trenutno generacijo modela SEAT Leon bi lahko opisali kot privlačno, bogato opremljeno, praktično in predvsem bolj tehnološko dovršeno. Tudi motorji vas bodo prepričali z zmogljivostjo in nižjo porabo. SEAT Leon je za marsikoga najboljša izbira iz ponudbe znamke SEAT, saj predstavlja najboljše razmerje med praktičnostjo, prostornostjo in ceno. Obenem je SEAT Leon trenutno prodajni steber znamke – predstavlja največ prodanih primerkov, zvesto mu sledita modela SEAT Arona in nato SEAT Ibiza.

Oglasil sem se pri Porsche Verovškova, kjer so z nasmeškom na obrazu ob prevzemu Leona dodali: “Izvoli ključe in uživaj”. Prijazni zaposleni so mi namreč na test prijazno namenili eno izmed najbolj privlačnih in tudi najpogostejših izbir pri novem modelu -SEAT Leon FR s 1,5 TSI turbobencinskim motorjem s 110 kilovati in 150 konjskimi močmi. Preveril sem, ali je novi SEAT Leon kos vsem tistim, ki iščete vsestransko uporaben družinski avtomobil z izrazitim športnim karakterjem.

Pregled testa SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI:

 1. Prvi vtisi - SEAT Leon - kaj me je presenetilo najprej?
 2. Motor - je 1.5 EcoTSI dovolj tudi za dinamične voznike?
 3. Vožnja - bo SEAT Leon všeč tistim bolj dinamičnim?
 4. Zunanjost - paket opreme FR mu močno pristoji!
 5. Notranjost - opazen je športni pridih
 6. Paketi opreme in cena - kateri paket opreme je najbolj primeren zame?
 7. Varnost - kateri so asistenčni sistemi?
 8. ZAKLJUČEK - komu ga priporočam?
SEAT Leon sprednji LED žarometi
SEAT Leon sprednji LED žarometi Avtor: Jan Gregorin

SEAT Verovškova - uradni trgovec, ki vam je na voljo za vsa vprašanja!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

1. Prvi vtis

SEAT Leon - kaj me je presenetilo najprej?

Tako kot vse ostale, je tudi mene SEAT Leon navdušil s popolnoma na novo zasnovanimi potezami, ki mu zanesljivo podarjajo značilen oster videz. Testni primerek je bil odet v kovinsko magnetno sivo barvo, ki te poteze še dodatno poudari, svoje pa je prispeval tudi športni paket opreme FR. Kljub temu, da je trenutna tretja generacija modela SEAT Leon na trgu že kar nekaj let, se mu leta ne poznajo, saj je Leon še vedno čudovit avtomobil, med najbolj atraktivnimi v svojem razredu.

Po ogledovanju zunanjih zapeljivih potez in luči, ki so me pozdravile ob prihodu, sem pobližje spoznavanje z avtom nadaljeval v notranjosti. Najprej sem opazil najrzličnejše oznake FR, ki voznika spremljajo ob pogledu na vsak del v notranjosti. Notranjost z vsemi oznakami  FR je tako žarela v različnih barvnih odtenkih. Sedeži so me prijetno objeli, všeč pa mi je bil tudi strop in oblazinjenje v črni barvi. Ni kaj, vsak element v vozilu opozarja, da je SEAT Leon, sploh v FR različici namenjen bolj dinamičnim voznikom – po zbranih prvih vtisih sem se z veseljem odpeljal na najbolj zavite ceste, saj sem dobro vedel, da lahko le tako ugotovim, če novi SEAT Leon dovolj dobro pooseblja športni karakter. (1)

2. Motor: novi 1.5 EcoTSI motor s 150 KM!

Bo dovolj tudi za bolj dinamične voznike?

Še najbolj me je zanimal motor, saj se z novim 1.5 EcoTSI motorjem še nisem srečal. Znana ponudba motorjev skupine Volkswagen je na voljo v SEAT Leonu; vsem pa je skupno to, da so podprti s turbopolnilnikom, bodisi kot TSI bencinski motor ali kot TDI dizelski motor. Ponudba motorjev pri modelu SEAT Leon je zelo raznolika in pokriva vse zahteve kupcev, poslovni uporabniki se recimo večkrat odločijo za dizelske TDI motorje, medtem ko se zasebni kupci vse pogosteje odločajo za bencinske TSI motorje. Za vse osnovne voznike z ne preveč zahtevnimi željami je na voljo 1.0 EcoTSI bencinski trivaljnik s 115 konjskimi močmi in je več kot dovolj za vsa mestne in primestne vožnje.

Moč testnega primerka je zagotavljal 1.5-litrski Eco TSI bencinski štirivaljni motor podprt s turbopolnilnikom. Pogonski sklop s tem motorjem razvije 110 kilovatov in 150 konjskih moči ter 250 nevtonmetrov navora. Sicer pa je na voljo tudi v 130 konjski različici. Motor odlikuje kar nekaj zanimive tehnologije. Tukaj je na primer tehnologija, ki v primeru manjših obremenitev motorja izklopi dva valja in s tem pihrani gorivo. Med vožnjo sem delovanje te tehnologije večkrat izkusil, predvsem pri enakomerni vožnji na avtocesti. Zagotovim vam lahko, da ta tehnologija res primore k precej nižji porabi. 

SEAT Leon z 1.5 EcoTSI motorjem do stotice pospeši v 7.8 sekunde in doseže 215 kilometrov na uro. Med vožnjo motor deluje zelo mirno, moč zagotavlja vse od nizkih vrtljajev, obenem pa pri višjih vrtljajih poskrbi za prijeten nizek športni zvok.

Med testiranjem sem uspel doseči porabo 7.8 litra na sto kilometrov, kar je v primerjavi z zmogljivostmi relativno malo. Bi radi imeli še nižjo porabo? Za dizelske moči TDI sta na voljo 1.6 TDI in 2.0 TDI motorja. Prvi ima 110 konjskih moči, drugi pa 150 konjskih moči! Preverite tudi: SEAT Leon cenik (velja do izdaje novega cenika). 

SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon - bencinski TSI in dizelski TDI motorji, tehnični podatki

Bencinski motorji kW/KM Paketi opreme
SEAT Leon 1.0 EcoTSI 85 kW, 115 KM Style
SEAT Leon 1.5 EcoTSI 96 kW, 130 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 1.5 EcoTSI 110 kW, 150 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 1.5 CNG 70 kW, 95 KM Style
Dizelski motorji    
SEAT Leon 1.6 TDI 85 kW, 115 KM Style, Xcellence
SEAT Leon 2.0 TDI 110 kW, 150 KM FR
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi Avtor: Jan Gregorin

3. Vožnja

Bo SEAT Leon všeč tistim bolj dinamičnim?

Končno je napočil čas, ko sem lahko bolj podrobno preizkusil obnašanje novega SEAT Leona med vožnjo. Takoj me je prevzelo krmiljenje, ki je precej direktno in vozniku postreže z izrazitimi povratnimi informacijami – pa to niti ni CUPRA različica! Nato sem bil takoj navdušen nad prepričljivim prestavljanjem ročice šest-stopenjskega ročnega menjalnika (na voljo je tudi DSG avtomatski menjalnik).

Ljubitelji znamke SEAT so vajeni, da je SEAT športna znamka družinskih avtomobilov. Za vozila te znamke se največkrat odločajo tisti, ki iščejo atraktivnost in odlično dinamiko na cesti. Lega na cesti je zahvaljujoč XDS (elektronsko vodenem diferencialu) poglavje zase. Vožnja je tako izpopolnjena v kombinacijami z vrhunskim podvozjem, ki je športno in prefinjeno. Pod kožo je SEAT Leon močno podoben VW Golfu, Audi A3 in Škodi Octavii, saj si z njimi deli platformo imenovano MQB.

Vzmetenje v sodelovanju z blažilniki, ki jih lahko upravljate tudi preko SEAT Drive Profile voznih načinov Eco, Comfort in Sport odlično delujejo na večini površin – morda boste pri športnejših različicah kot je SEAT Leon FR ali SEAT Leon CUPRA pogrešali nekoliko več udobja, kar pa je za pričakovati, saj je le tako SEAT Leon izrazito dobro vodljiv. Vseeno lahko SEAT Leon poskrbi za umirjeno in sproščeno vožnjo.

 • SEAT Leon je vsekakor primeren za dinamične voznike, predvsem s tem motorjem. Dovolj povratnih informacij s cestišča se prenaša na volan in krmiljenje je dovolj izrazito.
SEAT Leon FR - na voljo tudi kot karavan ST
SEAT Leon FR - na voljo tudi kot karavan ST Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon TEST: bi ga zapeljali na testno vožnjo ali si želite dodatnih informacij? Kontaktirajte nas!

SEAT Leon zadnje LED luči
SEAT Leon zadnje LED luči Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon - bogata izbira vozil!

Nova vozila
Nova vozilaod 21.248,00 €
Na zalogi5
Rabljena vozila
Rabljena vozilaod 9.580,00 €
Na zalogi8
Službena vozila
Službena vozilaod 16.190,00 €
Na zalogi5

4. Zunanjost

SEAT Leon FR - paket opreme FR mu močno pristoji

Prav noben vam ne bo oporekal dejstva, da je SEAT Leon eden izmed najbolj privlačnih avtomobilov v srednjem kompaktem razredu. Ostro začinjene linije, izraziti sprednji del in zapeljiva bočna silheta so stvari, ki ga naredijo opaznega. FR paket opreme doda športno podobo, ki SEAT Leonu močno pristoji. Tukaj so edinstvena 18-palčna aluminijasta platišča, agresivni odbijači, oznake FR povsod, polne LED luči, kromirani nastavek izpušnega sistema in še mnogo več. Navdušen sem bil nad digitalnimi merilniki SEAT, ki omogočajo več možnosti prikaza. Kot se za paket opreme FR spodobi, je tukaj tudi izboljšano športno vzmetenje, športni sedeži z gretjem, vstop brez ključa, polnjenje brezžičnega telefona, prilagodljivi tempomat in kamera za vzvratno vožnjo.

Bi radi še bolj izstopajočo zunanjost? Ostane vam le še možnost izbire modela SEAT Leon CUPRA.

SEAT Leon FR dodatki zunaj:

 •  17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
 •  Vidna dvojna izpušna cev 
 •  Atraktivni komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti
 •  Možnost izbire voznega profila - SEAT Drive Profile
SEAT Leon prtljažnik - 380 litrov!
SEAT Leon prtljažnik - 380 litrov! Avtor: Jan Gregorin

5. Notranjost

SEAT Leon FR - opazen je športni pridih

V nasprotju z drugimi avtomobili, ki sem jih peljal, sem pri Leonu hitro našel odličen vozniški položaj. Ponovno bi poudaril odlične sedeže, ki jih najdete v paketu opreme FR. Sprednja sedeža potnika prijetno objameta in poskrbita za športni občutek v notranjosti. Notranjost v modelu SEAT Leon ima vrhunski občutek in se lahko po kvaliteti primerja z najboljšimi v razredu. SEAT Leon notranjost vendar je jasno razporejen in izgleda moderno - zlasti z večjim multimedijskim 8-palčnim zaslonom na dotik, ki je bil tudi vgrajen v testni model. Pri tehnologijah najemo tudi brezžični polnilnik mobilnih telefonov, Full Link tehnologijo za povezavo, možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, senzor za dež in zunanjo svetlobo, parkirne senzorje in kamero ter digitalne merilnike. Prostora je tudi spodobno, z dovolj prostora za večino potnikov na sprednjih in zadnjih sedežih, vseskupaj pa zaokroži  380 litrski prtljažnik. 

Napredna tehnologija: 

 •  Brezžični polnilnik,
 •  8-palčni zaslon s tehnologijo Full Link,
 •  Sistem zaklepanja in zagona brez ključa KESSY,
 •  BeatsAudio,
 •  Senzor za dež in zunanjo svetlobo, 
 •  Vozni profili SEAT (SEAT Drive Profile) in
 • Digitalni DAB radio.

SEAT Leon dimenzije, mere, tehnični podatki

 

Mere in dimenzije SEAT Leon
Dolžina 4282 milimetrov
Višina 1459 milimetrov
Širina 1816 milimetrov
Prtljažnik 380 litrov (pri poklopljenih sedežih 1210 litrov)

6. Paketi opreme in cena

Kateri paket opreme je najbolj primeren zame?

Pri novem modelu SEAT Leon so na voljo trije različni paketi opreme - Style, Xcellence in FR. 

Vsem voznikom bo ustrezal paket SEAT Leon Style, ki že serijsko ponuja ogromno bogate opreme, kot so recimo 16'' aluminijasta platišča Design 30/2, samodejna dvopodročnna klimatska naprava s filtrom Air Care, tempomat, digitalni kombinirani instrument, 7 varnostnih blazin, USB, LED dnevne luči, multimedijski sistem in še mnogo več.

Za tiste, ki si želite bolj izrazite sproščene in udobne vožnje, pa je tu SEAT Leon Xcellence. Ta med drugimi udobnimi in praktičnimi rešitvami doda Media System Plus z 8'' barvnim zaslonom na dotik, 17'' aluminijasta platišča Dynamic, LED sprednja žarometa, sprednji meglenki, LED-zadnje luči in še veliko več. Preverite tudi: SEAT Leon cena (velja do izdaje novega cenika). 

Tisti, ki si pa si želite izrazite športnosti, pa je tu paket opreme SEAT Leon FR, ki kot že ime pove, Leonu doda izrazito športnost za dinamične užitke v vožnji. V bogatem spisku opreme najdemo: možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, športne dodatke, oznake FR tako znotraj kot zunaj... Seveda pa je za tiste najbolj športne tukaj SEAT Leon CUPRA. (1)

 

SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi
SEAT Leon FR v magnetno sivi barvi Avtor: Jan Gregorin

6. Paketi opreme in cena

SEAT Leon cena, cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije

7. Varnost

Kateri so asistenčni sistemi? 7 varnostnih blazin serijsko!

SEAT Leon si je zagotovil najvišjo oceno s petimi zvezdicami v varnostnih preskusih Euro NCAP zaradi trde karoserije in dejstva, da imajo zdaj vsi modeli serijsko Front Assist samodejno zaviranje v sili. Sicer pa boste našli veliko napredne tehnologije:

 • Sistem za pomoč pri zastojih Traffic Jam Assist
 • Sistem za zaščito pešcev
 • Asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist
 • Asistenca High Beam Assist za dolge luči
 • Prepoznavanje prometnih znakov Traffic Sign Recognition
 • Pomoč v sili Emergency Assist
 • Zaznavanje utrujenosti voznika
 • Tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC)

8. Zaključek

Komu priporočam model SEAT Leon?

SEAT Leon priporočam vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo in si kdaj pa kdaj zaželite tudi dinamične vožnje - slednjega je SEAT Leon vsekakor zmožen poleg opravljanja svoje prvotne družinske naloge.

 

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI TEST - priporočam ga vsem, ki iščete vsestransko uporabno vozilo in si zaželite tudi dinamične vožnje.

Prednosti

 • Drzna zunanjost
 • Kvalitetni materiali v notranjosti
 • Udobje in prostornost
 • Napredna tehnologija
 • LED žarometi

 

Slabosti

 • Veliko opreme na voljo za doplačilo
SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI - dodatni tehnični podatki, zmogljivosti, masa
Vozilo in motor: SEAT Leon motor 1.5 EcoTSI: 4 valjni , 4 taktni, vrstni turbobencinski motor tehnologije TSI, prostornina 1498 cm3, 110 kW (150 KM) pri 5.000–6.000 vrtljajev/min, navor 250 Nm pri 1.500–3.500 vrtljajev/min, pogon na sprednja kolesa, 6- stopenjski ročni menjalnik.
Največja hitrost: SEAT Leon 1.5 EcoTSI zmogljivosti: Največja hitrost: 215 km/h, pospešek 0–100 km/h: 8,2 s, skupna tovarniška povprečna poraba goriva: 5,0-5.3 l/100 km, izpust: CO2: 113-120 g/km.

Pokličite nas - nudimo vam izkušnjo vrhunske mobilnosti!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena Menjava olja Ljubljana, Maribor, Koper Servisni intervali - kdaj menjati olje? Oljni filter Menjava olja in filtra ...

Nova SEAT Ateca 2020 - pomembna osvežitev

Želim več informacij o novi Ateci Vpišite podatke in kontaktirali vas bomo. IZPOLNI OBRAZEC   Želim več informacij o novi Ateci Vpišite podatke in kontaktirali vas bomo. Ime Priimek ...

TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI (110 kW, 150 KM) - tehnološko in stilsko dovršen avto!

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 eTSI 110 kW (150 KM) TEST - izstopali boste z najnovejšo tehnoogijo in atraktivnim zunanjim videzom. Prednosti Atraktivna zunanjost  Povsem digitalna zasnova ...

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.