Evropsko poročilo - osem nasvetov za pravilno izpolnjevanje

Evropsko poročilo - osem nasvetov za pravilno izpolnjevanje

Na dom vam brezplačno pošljemo prazen obrazec za Evropsko poročilo.

Evropsko poročilo vam pošljemo na dom

Če ste ostali brez obrazca, nas kontaktirajte in vam ga bomo skupaj z letakom o Prijavi škode brezplačno poslali na vaš dom!

Evropsko poročilo - kaj in zakaj?

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec z vsemi ključnimi podatki, ki se nanašajo na prometno nezgodo. Obrazec prejmete ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti skupaj z vašo zavarovalno polico. Priporočljivo ga je imeti vedno pri roki, najbolje pa je, da ga imate shranjenega kar v vašem vozilu. Obrazec se izpolni v primeru nezgode z manjšo premoženjsko škodo, ko nihče ni bil telesno poškodovan in so se udeleženci uspeli sporazumeti o krivdi. V primeru telesnih poškodb je nujno potrebno poklicati policijo. Evropsko poročilo o prometni nesreči namreč ne zadostuje za prijavo telesnih poškodb.

Pomembno je, da na Evropskem poročilu izpolnite vse rubrike in navedete vse okoliščine nezgode iz katerih je razviden potek nastanka nezgode ter takrat ugotovljena škoda. Dokument morajo podpisati vsi udeleženci nezgode. V rubriki pod št. 14 je mogoče vpisati mnenje posameznega udeleženca.

Cenilci pogosto prejmejo napačno ali delno izpolnjena evropska poročila o prometni nesreči. Posledično se postopki ugotavljanja okoliščin nesreče zavlečejo, s tem pa je potrebno dlje časa čakati na izplačilo škode. V skrajnem primeru vam izplačilo škode lahko celo zavrnejo, tega pa si kot oškodovanec ne bi želeli. 

Evropsko poročilo - vsebina

Obrazec vsebuje tri stolpce, ki jih je potrebno ob nastanku nesreče izpolniti in prostor za skico prometne nesreče. Izpolnjevanje obrazca je olajšano, ker ima Evropsko poročilo poenoteno in oštevilčeno vsebino (kraj in ura nesreče, udeleženci, udeležena vozila, specifike gibanj, podatki o zavarovalnici, itd.). Predvsem je močno olajšano v prometnih nesrečah s tujim voznikom, ko vsak udeleženec vzame izvod poročila v svojem jeziku in sledi zapisom.

V primeru nestrinjanja udeleženecev glede odgovornosti za prometno nesrečo, pokličite policijo, ki naredi beležke o ugotovitvah in izda poročilo. Vsekakor tudi v tem primeru izpolnite Evropsko poročilo, v njem pa navedite tudi ime policijske postaje (polje številka 14).

Osem nasvetov za izpolnjevanje Evropskega poročila

Evropsko poročilo je za zavarovalnice izredno pomembno, saj je pomemben vir informacij o nesreči. Izognite se napakam pri izpolnjevanju Evropskega poročila in upoštevajte naše nasvete za pravilno izpolnjevanje poročila. Tako boste imeli čim manj težav z zavarovalnico in hitro izveden postopek.

 1. PIŠITE ČITLJIVO
  Pri pisanju evropskega poročila uporabite kemični svinčnik in pišite krepko, da bo kopija čitljiva.
   
 2. NE IZPOLNJUJTE VEČ POROČIL (v primeru dveh udeležencev)
  Večkrat se namreč zgodi, da udeleženca izpolneta vsak svojo verzijo poročila. Ni potrebno. Po podpisu en izvod poročila obdržite vi, drugega pa dobi soudeleženec. V primeru treh udeleženih vozil, se izpolnita 2 kompleta poročil. Povzročitelj izpolni poročilo z vsakim izmed oškodovancev.
   
 3. IZPOLNITE VSE RUBRIKE 
  Rubrik ne puščajte praznih. V primeru, da se ne nanašajo na vaš primer,  jih lahko označite »Ne pride v poštev«. Poskušajte zapisati čim več informacij, posebej pri točki 14 (moje pripombe). V to rubriko sodita tudi priznanje krivde in opis prometne nesreče. V kolikor ni prišlo do soglasja o krivdni odgovornosti, je natančen opis nesreče še pomembnejši. Povzročitelj nesreče mora pod rubriko moje pripombe napisati »Priznam krivdo«.
   
 4. NATANČNO PREPIŠITE PODATKE IZ URADNIH DOKUMENTOV 
  Dosledni bodite pri navajanju podatkov o vozniškem in prometnem dovoljenju, številki šasije vozila in registrski številki.
   
 5. ČIM BOLJŠE SKICIRAJTE PROMETNO NESREČO 
  Bolj kot je jasna slika, ki nakazuje potek prometne nesreče, boljše je! Uporabite puščice, ki kažejo smer gibanja vsakega vozila. Skica naj vsebuje tudi prometne znake in semaforje. Prav tako fotografirajte kraj dogodka. Pri tem bodite pozorni na celotno vozilo, da kasneje ne bi prišlo do težav zaradi obsega škode, ki je nastala v nesreči.
   
 6. PODPIŠITE SE (vsi udeleženci)
  Podpis povzema dejstva, ki so pomembna za hitrejšo rešitev škodnega primera. Evropsko poročilo o prometni nesreči je brez obeh podpisov nično.
   
 7. K PODPISU DODAJTE ŠTEVILKO OSEBNEGA DOKUMENTA
  Poleg podpisa je priporočljivo, da dopišete številko osebnega dokumenta podpisnika. Razlog za to je, da kasneje ne prihaja do zanikanja udeležencev, da je na poročilu njihov podpis.
   
 8. NE IZOGIBAJTE SE IZPOLNJEVANJU EVROPSKEGA POROČILA
  Izredno pomembno je, da poskrbite, da ne prihaja do izogibanja izpolnitve evropskega poročila. Največkrat so razlogi odsotnost evropskega poročila pri enem ali obeh voznikih. Zato imejte v vozilu več obrazcev za izpolnitev in s tem preprečite morebitne težave pri naknadnem popravilu škode na vašem vozilu.

Če Evropskega poročila iz katerega koli razloga nimate, nas kontaktirajte in vam bomo brezplačno poslali izvod letaka Prijava škode skupaj s kopijo Evropskega poročila!

Prijava škode Triglav, Sava, Porsche

V primeru nezgode ali škode na vozilu morate v najkasneje treh dneh prijaviti škodo. 

Prijava škode je pri nas možna za Porsche Versicherungs AG podružnico v Sloveniji, Zavarovalnico Triglav in Zavarovalnico Sava. Smo njihov pogodbeni servis in partner, zato lahko pri nas opravite tudi direktno cenitev škode in popravilo vozila - vse na enem mestu.

PRIJAVA ŠKODE LJUBLJANA, KOPER, MARIBOR
Izpolnite spodnji obrazec in vam takoj rezerviramo termin ali pokličite sodelavce:

PORSCHE LJUBLJANA
> 01 582 53 70, 01 582 53 95
PORSCHE VEROVŠKOVA
> 01 530 36 10, 01 530 35 48, 01 530 35 24
PORSCHE MARIBOR:
> 02 654 03 51, 02 654 03 27
PORSCHE PTUJSKA CESTA:
> 02 450 26 63
PORSCHE KOPER:
> 05 611 65 66, 05 611 65 81

Direktna prijava škode

Rezervirali vam bomo termin

Asistenca Porsche Slovenija

Asistenca Porsche Slovenija je tu za vas v primeru nezgode ali okvare na cesti. Pokličite našo brezplačno številko in vam bomo v najkrajšem času priskočili na pomoč: 

Pomoč lahko koristitie 365 dni na leto, 24/7. Pomagali vam bodo naši strokovnjaki v klicnem centru in na terenu, ki imajo na voljo najsodobnejšo opremo.

Prijava škode kontakti

Prijava škode Ljubljana - Porsche Ljubljana
Bravničarjeva 5
1000 Ljubljana


 

Prijava škode Ljubljana - Porsche Verovškova
Verovškova 78
1000 Ljubljana


 

Prijava škode Maribor - Porsche Maribor
Šentiljska c. 128a
2000 Maribor


 

Prijava škode Koper - Porsche Koper
Ankaranska cesta 10

6000 Koper

 

Prijava škode Maribor - Porsche Ptujska Cesta
Ptujska cesta 150
2000 Maribor

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena ...

Malo rabljena vozila Audi Q2 35 TFSI Sport S Tronic po izjemni ceni!

Izkoristite akcijo Audi Q2! Zagotovite si vrhunski avtomobil po odlični ceni. ...

Akcija SEAT staro za novo: izberi svojega do -6.000 € ugodneje!

Izkoristite priložnost SEAT! Doživite popolnoma nova vozila SEAT. ZAHTEVAJ PONUDBO ...

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.