Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!
Vsak dan od 8-17.ure

TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI (110 kW, 150 KM) – tehnološko in stilsko dovršen avto!

SEAT Leon FR 1.5 eTSI 2020 – s čim vas bo prepričal?

TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI (110 kW, 150 KM) – tehnološko in stilsko dovršen avto!

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 eTSI z močjo 110 kW (150 KM) TEST – izstopali boste z najnovejšo tehnologijo in privlačno zunanjostjo.

Prednosti

 • Privlačna zunanjost 
 • Povsem digitalna zasnova notranjosti (SEAT Digital Cockpit)
 • Udobje in prostornost
 • Veliko več prostora za potnike na zadnjih sedežih
 • Serijski LED-žarometi
 • SEAT Connect: povezljivost s pametnimi napravami

 

Slabosti

 • Trše vzmetenje ne bo všeč vsakomur
 • SEAT Digital Cockpit zahteva nekaj privajanja

AVTO TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI z močjo 110 kW (150 KM)

Novi SEAT Leon: privlačen dizajn in več prostora.

Sedaj že četrta generacija modela SEAT Leon nas je že ob svetovni premieri popolnoma navdušila s svojim privlačnim zunanjim videzom. Že zaradi tega sem se testne vožnje tako zelo veselil, želel pa sem preizkusiti tudi najbolj očitno spremembo, ki jo prinaša nova generacija – popolnoma digitalni kombinirani instrument, imenovan SEAT Digital Cockpit. Ob prvem pogledu na notranjost kljub zanimivi zasnovi nisem bil najbolj navdušen nad odsotnostjo vseh tipk za nastavljanje multimedijskega zaslona in klimatske naprave (slednja je sedaj celo 3-conska) ter upravljanjem preko zaslona multimedijskega sistema.

Po dogovoru za testni termin sem komaj čakal dan, ko mi bodo pri Porsche Verovškova predali ključe novega Leona. Na dan prevzema sem že pred salonom zagledal novo generacijo modela SEAT Leon poželjivo rdeče barve s še privlačnejšo opremo za izvedbo FR. Takoj sem vedel, da se mi obeta nadvse zanimiv vikend. Hitro sem ugotovil, ali nova generacija predstavlja velik napredek v primerjavi s prejšnjo.

Pregled testa SEAT Leon FR 1.5 eTSI:

 1. Prvi vtisi. SEAT Leon – kaj me je presenetilo najprej?
 2. Motor. Ali je 1.5 eTSI dovolj tudi za dinamične voznike?
 3. Vožnja. Ali bo SEAT Leon všeč zahtevnejšim voznikom?
 4. Zunanjost. Paket opreme FR mu močno pristoji
 5. Notranjost. Opazen je športni pridih
 6. Paketi opreme in cena. Kateri paket opreme je najprimernejši zame?
 7. Varnost. Kateri asistenčni sistemi so na voljo?
 8. ZAKLJUČEK. Komu ga priporočam?
SEAT Leon FR 2020
SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

SEAT Verovškova – uradni trgovec, ki vam je na voljo za vsa vprašanja!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

Zapeljite se z novim SEAT Leonom!

1. Prvi vtis

Novi SEAT Leon – nad čim sem bil navdušen najprej?

Dizajn nove generacije Leona se močno razlikuje od prejšnje, vendar ostaja prepoznaven. Ima popolnoma spremenjen sprednji del, daljša medosna razdalja pa poskrbi, da Leon optično izgleda precej daljši. Prav tako ima nova generacija izrazitejša "ramena". Zadaj je tudi opazno drugačen, zahvaljujoč svetlobnemu pasu čez celotno širino zadka. Ko sem prvič odklenil avto, sem bil presenečen nad animacijo svetlobnega pasu.

Po tem, ko sem bil očaran nad zapeljivostjo novih linij karoserije, sem spoznavanje z novo generacijo modela nadaljeval v notranjosti. Poleg vseh oznak FR, ki v notranjosti močno izstopajo, sem se prepustil še izkušnji digitalnega kombiniranega instrumenta. Kaj kmalu sem ugotovil, da je Leon nove generacije močno napredoval v sami kakovosti. Natančen 10-palčni zaslon multimedijskega sistema, velik zaslon digitalnih merilnikov, privlačni materiali in ambientna osvetlitev pomenijo, da bo Leonova notranjost marsikomu veliko bolj všeč kot prejšnja – zagotovo je tudi bolj športno naravnana kot prej. Po prvih občutkih sem bil prepričan, da novi SEAT Leon, sploh v izvedbi FR, nagovarja bolj dinamične voznike po srcu (vseeno vas bo prepričal tudi s praktičnostjo in prostornostjo). Naslednji del mojega testa je vseboval zbiranje vtisov s prve vožnje, saj sem želel ugotoviti, ali me bo novi SEAT Leon prepričal v vožnji. (1)

2. Motor: novi motor 1.5 eTSI z močjo 110 kW oz. 150 KM

Trenutno najmočnejša izbira

Pri vožnji me je najbolj zanimalo, kako se bo v novi generaciji modela Leon obnesel izpopolnjen motor 1.5 eTSI, ki sem ga nekaj časa nazaj že preizkusil v prejšnji generaciji.

Seveda je tudi sedaj na voljo izbor varčnih in zmogljivih motorjev skupine Volkswagen (bencinski TSI in dizelski TDI) – motorna paleta pokriva vse zahteve kupcev. Tisti, ki prevozijo večje število kilometrov, se odločijo za dizelske TDI-motorje, medtem ko tisti, ki na leto prevozijo manj kilometrov, raje posežejo po bencinskih TSI-motorjih.

V Leonu, ki sem ga imel priložnost voziti, je bil vgrajen trenutno najzmogljivejši 1,5-litrski bencinski motor eTSI z močjo 110 kW oz. 150 KM in navorom 250 Nm. Motor je v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom DSG še bolj privlačna izbira in Leonu zagotavlja nadpovprečne zmogljivosti. Zahvaljujoč napredni turbinski tehnologiji moč zagotavlja vse od majhnega števila vrtljajev in med vožnjo deluje umirjeno. Več se zgodi pri večjem številu vrtljajev, ko motor pokaže ves svoj potencial. Po tovarniških podatkih naj bi SEAT Leon s tem motorjem do stotice pospešil v 8,4 sekunde, dosegel pa največjo hitrost 221 km/h. Oznaka eTSI predstavlja oznako za blagi hibrid!

Kaj pa poraba goriva? Na testu sem imel povprečno porabo manj kot 7 litrov, tudi zahvaljujoč tehnologiji, ki v primeru manjših obremenitev motorja izključi dva valja in s tem prihrani gorivo. Ker sem se med vožnjo lahko pogosto posluževal te tehnologije (npr. pri enakomerni vožnji po avtocesti), sem ugotovil, da res pripomore k precej nižji porabi goriva. 

Kot novost pri motorjih je z novo generacijo na voljo tudi blagi hibridni bencinski motor eTSI. Ta uporablja zmogljivejši motor TSI in 48-voltni električni motor, kar prispeva k večji učinkovitosti, zagonu in pospeševanju. Pričakuje se, da bo priključna hibridna različica na voljo pozneje in bo znana kot eHybrid. Za priključni hibrid je značilno, da je baterijo mogoče polniti na polnilni postaji.

Preverite vozila SEAT Leon na zalogi:

SEAT Leon FR 2020
SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon 2020 – bencinski TSI- in dizelski TDI-motorji, tehnični podatki

Bencinski motorji kW/KM Paketi opreme
SEAT Leon 1.0 TSI 66 kW, 90 KM Reference
SEAT Leon 1.0 TSI 81 kW, 110 KM Reference, Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 1.5 TSI 96 kW, 130 KM Reference, Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 1.5 TSI 110 kW, 150 KM Reference, Style, Xcellence, FR
Dizelski motorji    
SEAT Leon 2.0 TDI 85 kW, 110 KM Reference, Style, Xcellence, FR
SEAT Leon 2.0 TDI 110 kW, 150 KM Style, Xcellence, FR
SEAT Leon FR - zadnje luči čez celotno širino
SEAT Leon FR - zadnje luči čez celotno širino Avtor: Jan Gregorin

3. Vožnja

Ali se pelje bolje kot prejšnji?

Ker vem, da odličen motor brez prav tako odličnega podvozja ni dovolj za dinamično vožnjo, sem se veselil trenutka, ko sem lahko med vožnjo podrobneje preizkusil novi SEAT Leon.

Športno vzmetenje, ki je v paketu opreme FR serijsko, Leonu resnično pomaga zasijati na zavitih cestah. Iskreno povedano, izjemno sem bil navdušen nad tem, da novi SEAT Leon popolnoma umirjeno in z minimalnim nagibanjem karoserije zapelje v ovinek. Zaradi veliko oprijema sem lahko v ovinke pripeljal s presenetljivo hitrostjo (pri tem pomaga tudi sistem XDS). Navdušen sem bil tudi nad volanskim sklopom, ki zagotavlja veliko povratnih informacij s ceste, kar mi je zagotavljalo samozavest pri hitri vožnji (kadar je to seveda primerno). Težo krmiljenja in trdoto sem lahko prilagajal s pomočjo multimedijskega zaslona na dotik in voznih načinov SEAT Drive Profile (Eco, Comfort in Sport) – če želite krmiljenje z manj napora, na primer pri parkiranju. V kolikor pa si želite vozila z višjim položajem sedenja, pa lahko preverite ponudbo športnih terencev znamke SEAT: SEAT Arona, SEAT Ateca in največjega športnega terenca, imenovanega SEAT Tarraco.

 • SEAT Leon vas bo na cesti vsekakor prepričal, morda pa boste nekateri opazili, da je vzmetenje nekoliko trše pri paketu opreme FR.
seat leon seat leon

Zapeljite se z novim SEAT Leonom!

SEAT Leon FR 2020
SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon - bogata izbira vozil!

Nova vozila
od 26.071,00 € Ponudba (2)
Rabljena vozila
od 7.999,00 € Ponudba (15)
Službena vozila
od 21.290,00 € Ponudba (1)

4. Zunanjost

Če želite izstopati na cesti, je paket FR prava izbira za vas!

Ali želite izstopati na cesti? Potem je SEAT Leon prava izbira za vas. Še toliko bolj, če boste izbrali paket opreme FR, s katerim je bilo opremljeno moje testno vozilo. Če je bil že prej eden izmed najprivlačnejših avtomobilov v svojem razredu, je v novi generaciji še veliko zapeljivejši. Paket opreme FR ponuja veliko dodatkov, a najbolj izrazita sta zagotovo sprednji in zadnji odbijač, večja aluminijasta platišča in drugi dodatki, kot so denimo dekorativni elementi in oznake FR v notranjosti. (2)

SEAT Leon FR – zunanjost:

 • 17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
 • ambientna osvetlitev LED Wraparound
 • digitalni kombinirani instrument SEAT Digital Cockpit
 • privlačen komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti
 • možnost izbire voznega profila – SEAT Drive Profile
 • paket Safe&Driving, Light Assist
 • zunanji ogledali kozmično sive barve
 • zadek z neprekinjenim pasom luči coast-to-coast
SEAT Leon FR - notranjost
SEAT Leon FR - notranjost Avtor: Jan Gregorin

5. Notranjost

SEAT Leon 2020 – notranjost pred svojim časom

Pri tej generaciji je veliko večji poudarek na digitalni tehnologiji, največja sprememba pa je digitalni kombinirani instrument SEAT Digital Cockpit z 10,25-palčnim zaslonom in pregledno grafiko. Velika novost je tudi ambientna osvetlitev, ki ponoči v notranjosti poskrbi za drugačen ambient, obenem pa nudi tudi vizualne namige – utripa pri zaviranju v sili ali opozori na vozilo, ki se mu približujemo.

Čeprav sem bil sprva povsem neprepričan nad odsotnostjo tipk za uravnavanje temperature in ostalih nastavitev, sem se hitro privadil upravljanja preko drsne ploščice, a še vedno menim, da odprava tipk ni bila najbolj smiselna odločitev. Velikokrat je potrebno odvrniti pogled s ceste in želeno nastavitev najti v meniju multimedijskega sistema. Ta sprejema tudi glasovne ukaze!

Sicer pa so materiali v notranjosti precej kakovostni, tudi izdelava je na zelo visoki ravni. Prostornina prljažnika ostaja 380 litrov, kar je v povprečju tega razreda avtomobilov.

Kar zadeva sedeže, je enostavno najti udoben položaj z veliko prilagoditve in dobro bočno podporo v modelih FR. Leon ne trpi več zaradi stopalk, pri katerih se je zdelo, da so nekoliko preblizu pri višjih voznikih. K temu je deloma prispevalo tudi dejstvo, da je volan že zdaj dovolj daleč in je sedež mogoče pomakniti malo naprej.

Napredna tehnologija: 

 • sodobna funkcionalnost 
 • brezžični polnilnik mobilnih naprav
 • 10-palčni zaslon s tehnologijo Full Link
 • sistem zaklepanja in zagona brez ključa KESSY
 • BeatsAudio,
 • parkirna krmilna asistenca Park Assist
 • vozni profili SEAT (SEAT Drive Profile)
 • digitalni radio DAB
 • ogrevanje mirujočega vozila
SEAT Leon FR - armaturna plošča
SEAT Leon FR - armaturna plošča Avtor: Jan Gregorin

SEAT Leon dimenzije, mere, tehnični podatki

 

Mere in dimenzije SEAT Leon
Dolžina 4368 milimetrov
Višina 1456 milimetrov
Širina 1800 milimetrov
Prtljažnik 380 litrov

6. Paketi opreme in cena

Najbolj privlačna izbira je SEAT Leon FR

V ponudbi nove generacije modela SEAT Leon lahko izbirate med štirimi različnimi paketi opreme – Reference, Style, Xcellence in FR. 

Že osnovni paket opreme SEAT Leon Reference zagotavlja veliko serijske opreme, kot so digitalni radio DAB, multimedijski sistem Media System+ z 8,25-palčnim zaslonom, 2 priključka USB-C, centralni sistem zaklepanja Keyless Go, električna parkirna zavora, klimatska naprava Climatronic, paket Safe & Driving S, LED-žarometa in LED-luči ter še mnogo več. SEAT Leon Style zagotavlja nadgradnjo s parkirnimi senzorji, aluminijastimi platišči, kromiranimi dodatki v notranjosti in sprednjima LED-meglenkama.

Si želite še udobnejše vožnje? Za vas je tu SEAT Leon Xcellence, ki vam postreže z Bluetooth vmesnikom, digitalnimi merilniki SEAT Digital Cockpit, večjim potovalnim računalnikom, parkirno krmilno asistenco Park Assist in 3-consko avtomatsko klimatsko napravo Climatronic.

Vsem pa priporočam, da izberete paket opreme FR, saj le ta izkoristi športni potencial Leona v celoti. Med serijsko opremo najdemo 17-palčna aluminijasta platišča Dynamic, ambientno osvetlitev LED Wraparound, možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, Light Assist, zunanji ogledali kozmično sive barve, komplet športnih odbijačev in zadnje luči čez celotno širino zadka coast-to-coast.

Za najbolj športne voznike pa je tu še SEAT Leon CUPRA 2020, ki bo na voljo proti koncu letošnjega leta.

SEAT Leon FR 2020
SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

7. Varnost

Kateri asistenčni sistemi so na voljo – na prvem mestu je varnost

SEAT Leon tudi v najnovejši generaciji zagotavlja veliko varnostne opreme in asistenčnih sistemov:

 • sistem za mrtvi kot
 • asistenca za vožnjo Travel Assist
 • sistem za pomoč pri zastojih Traffic Jam Assist
 • sistem za zaščito pešcev
 • asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist
 • asistenca za stranski promet zadaj Exit Assist
 • asistenca Light Assist
 • prepoznavanje prometnih znakov Traffic Sign Recognition
 • asistenca pred trkom Pre-Crash
 • pomoč v sili Emergency Assist
 • zaznavanje utrujenosti voznika
 • tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC)

8. Zaključek

Komu priporočam SEAT Leon?

SEAT Leon priporočam vsem, ki iščete avtomobil, s katerim boste na cesti izstopali, kljub temu pa si želite, da je vaše vozilo praktično in prostorno. Navdušeni boste nad športnejšimi potezami, digitalnim kombiniranim instrumentom, visoko stopnjo povezljivosti in še bolj učinkovitimi motorji.

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 eTSI z močjo 110 kW (150 KM) TEST – izstopali boste z najnovejšo tehnologijo in privlačno zunanjostjo.

Prednosti

 • Privlačna zunanjost 
 • Povsem digitalna zasnova notranjosti (SEAT Digital Cockpit)
 • Udobje in prostornost
 • Veliko več prostora za potnike na zadnjih sedežih
 • Serijski LED-žarometi
 • SEAT Connect: povezljivost s pametnimi napravami

 

Slabosti

 • Trše vzmetenje ne bo všeč vsakomur
 • SEAT Digital Cockpit zahteva nekaj privajanja
Novi SEAT Leon FR 1.5 TSI 2020 – dodatni tehnični podatki, zmogljivosti, masa
Vozilo in motor: SEAT Leon motor 1.5 TSI: 4 valjni, 4-taktni, vrstni turbobencinski motor s tehnologijo TSI, prostornina 1498 cm3, 110 kW (150 KM) pri 5.000–6.000 1/min, navor 250 Nm pri 1.500–3.500 1/min, pogon na sprednja kolesa, avtomatski menjalnik DSG.
Največja hitrost: SEAT Leon 1.5 TSI zmogljivosti: največja hitrost: 212 km/h, pospešek 0–100 km/h: 8,4 s, skupna tovarniška povprečna poraba goriva: 5,5–6,3 l/100 km, izpust CO2: 125–143 g/km.

Pokličite nas - nudimo vam izkušnjo vrhunske mobilnosti!

Porsche Verovškova

Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana