TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI (110 kW, 150 KM) – tehnološko in stilsko dovršen avto!

TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI (110 kW, 150 KM) – tehnološko in stilsko dovršen avto!

SEAT Leon FR 1.5 eTSI 2020 – s čim vas bo prepričal?

Avtor: Jan Gregorin

Ocena: SEAT Leon FR 1.5 eTSI z močjo 110 kW (150 KM) TEST – izstopali boste z najnovejšo tehnologijo in privlačno zunanjostjo.

Prednosti

 • Privlačna zunanjost 
 • Povsem digitalna zasnova notranjosti (SEAT Digital Cockpit)
 • Udobje in prostornost
 • Veliko več prostora za potnike na zadnjih sedežih
 • Serijski LED-žarometi
 • SEAT Connect: povezljivost s pametnimi napravami

 

  Slabosti

  • Trše vzmetenje ne bo všeč vsakomur
  • SEAT Digital Cockpit zahteva nekaj privajanja

  AVTO TEST: SEAT Leon FR 1.5 eTSI z močjo 110 kW (150 KM)

  Novi SEAT Leon: privlačen dizajn in več prostora.

  Sedaj že četrta generacija modela SEAT Leon nas je že ob svetovni premieri popolnoma navdušila s svojim privlačnim zunanjim videzom. Že zaradi tega sem se testne vožnje tako zelo veselil, želel pa sem preizkusiti tudi najbolj očitno spremembo, ki jo prinaša nova generacija – popolnoma digitalni kombinirani instrument, imenovan SEAT Digital Cockpit. Ob prvem pogledu na notranjost kljub zanimivi zasnovi nisem bil najbolj navdušen nad odsotnostjo vseh tipk za nastavljanje multimedijskega zaslona in klimatske naprave (slednja je sedaj celo 3-conska) ter upravljanjem preko zaslona multimedijskega sistema.

  Po dogovoru za testni termin sem komaj čakal dan, ko mi bodo pri Porsche Verovškova predali ključe novega Leona. Na dan prevzema sem že pred salonom zagledal novo generacijo modela SEAT Leon poželjivo rdeče barve s še privlačnejšo opremo za izvedbo FR. Takoj sem vedel, da se mi obeta nadvse zanimiv vikend. Hitro sem ugotovil, ali nova generacija predstavlja velik napredek v primerjavi s prejšnjo.

  Pregled testa SEAT Leon FR 1.5 eTSI:

  1. Prvi vtisi. SEAT Leon – kaj me je presenetilo najprej?
  2. Motor. Ali je 1.5 eTSI dovolj tudi za dinamične voznike?
  3. Vožnja. Ali bo SEAT Leon všeč zahtevnejšim voznikom?
  4. Zunanjost. Paket opreme FR mu močno pristoji
  5. Notranjost. Opazen je športni pridih
  6. Paketi opreme in cena. Kateri paket opreme je najprimernejši zame?
  7. Varnost. Kateri asistenčni sistemi so na voljo?
  8. ZAKLJUČEK. Komu ga priporočam?
  SEAT Leon FR 2020
  SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

  SEAT Verovškova – uradni trgovec, ki vam je na voljo za vsa vprašanja!

  Porsche Verovškova

  Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

  Zapeljite se z novim SEAT Leonom!

  1. Prvi vtis

  Novi SEAT Leon – nad čim sem bil navdušen najprej?

  Dizajn nove generacije Leona se močno razlikuje od prejšnje, vendar ostaja prepoznaven. Ima popolnoma spremenjen sprednji del, daljša medosna razdalja pa poskrbi, da Leon optično izgleda precej daljši. Prav tako ima nova generacija izrazitejša "ramena". Zadaj je tudi opazno drugačen, zahvaljujoč svetlobnemu pasu čez celotno širino zadka. Ko sem prvič odklenil avto, sem bil presenečen nad animacijo svetlobnega pasu.

  Po tem, ko sem bil očaran nad zapeljivostjo novih linij karoserije, sem spoznavanje z novo generacijo modela nadaljeval v notranjosti. Poleg vseh oznak FR, ki v notranjosti močno izstopajo, sem se prepustil še izkušnji digitalnega kombiniranega instrumenta. Kaj kmalu sem ugotovil, da je Leon nove generacije močno napredoval v sami kakovosti. Natančen 10-palčni zaslon multimedijskega sistema, velik zaslon digitalnih merilnikov, privlačni materiali in ambientna osvetlitev pomenijo, da bo Leonova notranjost marsikomu veliko bolj všeč kot prejšnja – zagotovo je tudi bolj športno naravnana kot prej. Po prvih občutkih sem bil prepričan, da novi SEAT Leon, sploh v izvedbi FR, nagovarja bolj dinamične voznike po srcu (vseeno vas bo prepričal tudi s praktičnostjo in prostornostjo). Naslednji del mojega testa je vseboval zbiranje vtisov s prve vožnje, saj sem želel ugotoviti, ali me bo novi SEAT Leon prepričal v vožnji. (1)

  2. Motor: novi motor 1.5 eTSI z močjo 110 kW oz. 150 KM

  Trenutno najmočnejša izbira

  Pri vožnji me je najbolj zanimalo, kako se bo v novi generaciji modela Leon obnesel izpopolnjen motor 1.5 eTSI, ki sem ga nekaj časa nazaj že preizkusil v prejšnji generaciji.

  Seveda je tudi sedaj na voljo izbor varčnih in zmogljivih motorjev skupine Volkswagen (bencinski TSI in dizelski TDI) – motorna paleta pokriva vse zahteve kupcev. Tisti, ki prevozijo večje število kilometrov, se odločijo za dizelske TDI-motorje, medtem ko tisti, ki na leto prevozijo manj kilometrov, raje posežejo po bencinskih TSI-motorjih.

  V Leonu, ki sem ga imel priložnost voziti, je bil vgrajen trenutno najzmogljivejši 1,5-litrski bencinski motor eTSI z močjo 110 kW oz. 150 KM in navorom 250 Nm. Motor je v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom DSG še bolj privlačna izbira in Leonu zagotavlja nadpovprečne zmogljivosti. Zahvaljujoč napredni turbinski tehnologiji moč zagotavlja vse od majhnega števila vrtljajev in med vožnjo deluje umirjeno. Več se zgodi pri večjem številu vrtljajev, ko motor pokaže ves svoj potencial. Po tovarniških podatkih naj bi SEAT Leon s tem motorjem do stotice pospešil v 8,4 sekunde, dosegel pa največjo hitrost 221 km/h. Oznaka eTSI predstavlja oznako za blagi hibrid!

  Kaj pa poraba goriva? Na testu sem imel povprečno porabo manj kot 7 litrov, tudi zahvaljujoč tehnologiji, ki v primeru manjših obremenitev motorja izključi dva valja in s tem prihrani gorivo. Ker sem se med vožnjo lahko pogosto posluževal te tehnologije (npr. pri enakomerni vožnji po avtocesti), sem ugotovil, da res pripomore k precej nižji porabi goriva. 

  Kot novost pri motorjih je z novo generacijo na voljo tudi blagi hibridni bencinski motor eTSI. Ta uporablja zmogljivejši motor TSI in 48-voltni električni motor, kar prispeva k večji učinkovitosti, zagonu in pospeševanju. Pričakuje se, da bo priključna hibridna različica na voljo pozneje in bo znana kot eHybrid. Za priključni hibrid je značilno, da je baterijo mogoče polniti na polnilni postaji.

  Preverite vozila SEAT Leon na zalogi:

  VSA ZALOGA
  SEAT Leon FR 2020
  SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

  SEAT Leon 2020 – bencinski TSI- in dizelski TDI-motorji, tehnični podatki

  Bencinski motorji kW/KM Paketi opreme
  SEAT Leon 1.0 TSI 66 kW, 90 KM Reference
  SEAT Leon 1.0 TSI 81 kW, 110 KM Reference, Style, Xcellence, FR
  SEAT Leon 1.5 TSI 96 kW, 130 KM Reference, Style, Xcellence, FR
  SEAT Leon 1.5 TSI 110 kW, 150 KM Reference, Style, Xcellence, FR
  Dizelski motorji    
  SEAT Leon 2.0 TDI 85 kW, 110 KM Reference, Style, Xcellence, FR
  SEAT Leon 2.0 TDI 110 kW, 150 KM Style, Xcellence, FR
  SEAT Leon FR - zadnje luči čez celotno širino
  SEAT Leon FR - zadnje luči čez celotno širino Avtor: Jan Gregorin

  3. Vožnja

  Ali se pelje bolje kot prejšnji?

  Ker vem, da odličen motor brez prav tako odličnega podvozja ni dovolj za dinamično vožnjo, sem se veselil trenutka, ko sem lahko med vožnjo podrobneje preizkusil novi SEAT Leon.

  Športno vzmetenje, ki je v paketu opreme FR serijsko, Leonu resnično pomaga zasijati na zavitih cestah. Iskreno povedano, izjemno sem bil navdušen nad tem, da novi SEAT Leon popolnoma umirjeno in z minimalnim nagibanjem karoserije zapelje v ovinek. Zaradi veliko oprijema sem lahko v ovinke pripeljal s presenetljivo hitrostjo (pri tem pomaga tudi sistem XDS). Navdušen sem bil tudi nad volanskim sklopom, ki zagotavlja veliko povratnih informacij s ceste, kar mi je zagotavljalo samozavest pri hitri vožnji (kadar je to seveda primerno). Težo krmiljenja in trdoto sem lahko prilagajal s pomočjo multimedijskega zaslona na dotik in voznih načinov SEAT Drive Profile (Eco, Comfort in Sport) – če želite krmiljenje z manj napora, na primer pri parkiranju. V kolikor pa si želite vozila z višjim položajem sedenja, pa lahko preverite ponudbo športnih terencev znamke SEAT: SEAT Arona, SEAT Ateca in največjega športnega terenca, imenovanega SEAT Tarraco.

  • SEAT Leon vas bo na cesti vsekakor prepričal, morda pa boste nekateri opazili, da je vzmetenje nekoliko trše pri paketu opreme FR.
  seat leon seat leon

  Zapeljite se z novim SEAT Leonom!

  SEAT Leon FR 2020
  SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

  SEAT Leon - bogata izbira vozil!

  Nova vozila
  Nova vozilaod 21.320,00 €
  Na zalogi5
  Rabljena vozila
  Rabljena vozilaod 5.550,00 €
  Na zalogi11
  Službena vozila
  Službena vozilaod 21.175,00 €
  Na zalogi9

  4. Zunanjost

  Če želite izstopati na cesti, je paket FR prava izbira za vas!

  Ali želite izstopati na cesti? Potem je SEAT Leon prava izbira za vas. Še toliko bolj, če boste izbrali paket opreme FR, s katerim je bilo opremljeno moje testno vozilo. Če je bil že prej eden izmed najprivlačnejših avtomobilov v svojem razredu, je v novi generaciji še veliko zapeljivejši. Paket opreme FR ponuja veliko dodatkov, a najbolj izrazita sta zagotovo sprednji in zadnji odbijač, večja aluminijasta platišča in drugi dodatki, kot so denimo dekorativni elementi in oznake FR v notranjosti. (2)

  SEAT Leon FR – zunanjost:

  • 17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
  • ambientna osvetlitev LED Wraparound
  • digitalni kombinirani instrument SEAT Digital Cockpit
  • privlačen komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti
  • možnost izbire voznega profila – SEAT Drive Profile
  • paket Safe&Driving, Light Assist
  • zunanji ogledali kozmično sive barve
  • zadek z neprekinjenim pasom luči coast-to-coast
  SEAT Leon FR - notranjost
  SEAT Leon FR - notranjost Avtor: Jan Gregorin

  5. Notranjost

  SEAT Leon 2020 – notranjost pred svojim časom

  Pri tej generaciji je veliko večji poudarek na digitalni tehnologiji, največja sprememba pa je digitalni kombinirani instrument SEAT Digital Cockpit z 10,25-palčnim zaslonom in pregledno grafiko. Velika novost je tudi ambientna osvetlitev, ki ponoči v notranjosti poskrbi za drugačen ambient, obenem pa nudi tudi vizualne namige – utripa pri zaviranju v sili ali opozori na vozilo, ki se mu približujemo.

  Čeprav sem bil sprva povsem neprepričan nad odsotnostjo tipk za uravnavanje temperature in ostalih nastavitev, sem se hitro privadil upravljanja preko drsne ploščice, a še vedno menim, da odprava tipk ni bila najbolj smiselna odločitev. Velikokrat je potrebno odvrniti pogled s ceste in želeno nastavitev najti v meniju multimedijskega sistema. Ta sprejema tudi glasovne ukaze!

  Sicer pa so materiali v notranjosti precej kakovostni, tudi izdelava je na zelo visoki ravni. Prostornina prljažnika ostaja 380 litrov, kar je v povprečju tega razreda avtomobilov.

  Kar zadeva sedeže, je enostavno najti udoben položaj z veliko prilagoditve in dobro bočno podporo v modelih FR. Leon ne trpi več zaradi stopalk, pri katerih se je zdelo, da so nekoliko preblizu pri višjih voznikih. K temu je deloma prispevalo tudi dejstvo, da je volan že zdaj dovolj daleč in je sedež mogoče pomakniti malo naprej.

  Napredna tehnologija: 

  • sodobna funkcionalnost 
  • brezžični polnilnik mobilnih naprav
  • 10-palčni zaslon s tehnologijo Full Link
  • sistem zaklepanja in zagona brez ključa KESSY
  • BeatsAudio,
  • parkirna krmilna asistenca Park Assist
  • vozni profili SEAT (SEAT Drive Profile)
  • digitalni radio DAB
  • ogrevanje mirujočega vozila
  SEAT Leon FR - armaturna plošča
  SEAT Leon FR - armaturna plošča Avtor: Jan Gregorin

  SEAT Leon dimenzije, mere, tehnični podatki

   

  Mere in dimenzije SEAT Leon
  Dolžina 4368 milimetrov
  Višina 1456 milimetrov
  Širina 1800 milimetrov
  Prtljažnik 380 litrov

  6. Paketi opreme in cena

  Najbolj privlačna izbira je SEAT Leon FR

  V ponudbi nove generacije modela SEAT Leon lahko izbirate med štirimi različnimi paketi opreme – Reference, Style, Xcellence in FR. 

  Že osnovni paket opreme SEAT Leon Reference zagotavlja veliko serijske opreme, kot so digitalni radio DAB, multimedijski sistem Media System+ z 8,25-palčnim zaslonom, 2 priključka USB-C, centralni sistem zaklepanja Keyless Go, električna parkirna zavora, klimatska naprava Climatronic, paket Safe & Driving S, LED-žarometa in LED-luči ter še mnogo več. SEAT Leon Style zagotavlja nadgradnjo s parkirnimi senzorji, aluminijastimi platišči, kromiranimi dodatki v notranjosti in sprednjima LED-meglenkama.

  Si želite še udobnejše vožnje? Za vas je tu SEAT Leon Xcellence, ki vam postreže z Bluetooth vmesnikom, digitalnimi merilniki SEAT Digital Cockpit, večjim potovalnim računalnikom, parkirno krmilno asistenco Park Assist in 3-consko avtomatsko klimatsko napravo Climatronic.

  Vsem pa priporočam, da izberete paket opreme FR, saj le ta izkoristi športni potencial Leona v celoti. Med serijsko opremo najdemo 17-palčna aluminijasta platišča Dynamic, ambientno osvetlitev LED Wraparound, možnost izbire voznega profila SEAT Drive Profile, Light Assist, zunanji ogledali kozmično sive barve, komplet športnih odbijačev in zadnje luči čez celotno širino zadka coast-to-coast.

  Za najbolj športne voznike pa je tu še SEAT Leon CUPRA 2020, ki bo na voljo proti koncu letošnjega leta.

  SEAT Leon FR 2020
  SEAT Leon FR 2020 Avtor: Jan Gregorin

  7. Varnost

  Kateri asistenčni sistemi so na voljo – na prvem mestu je varnost

  SEAT Leon tudi v najnovejši generaciji zagotavlja veliko varnostne opreme in asistenčnih sistemov:

  • sistem za mrtvi kot
  • asistenca za vožnjo Travel Assist
  • sistem za pomoč pri zastojih Traffic Jam Assist
  • sistem za zaščito pešcev
  • asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist
  • asistenca za stranski promet zadaj Exit Assist
  • asistenca Light Assist
  • prepoznavanje prometnih znakov Traffic Sign Recognition
  • asistenca pred trkom Pre-Crash
  • pomoč v sili Emergency Assist
  • zaznavanje utrujenosti voznika
  • tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC)

  8. Zaključek

  Komu priporočam SEAT Leon?

  SEAT Leon priporočam vsem, ki iščete avtomobil, s katerim boste na cesti izstopali, kljub temu pa si želite, da je vaše vozilo praktično in prostorno. Navdušeni boste nad športnejšimi potezami, digitalnim kombiniranim instrumentom, visoko stopnjo povezljivosti in še bolj učinkovitimi motorji.

  Ocena: SEAT Leon FR 1.5 eTSI z močjo 110 kW (150 KM) TEST – izstopali boste z najnovejšo tehnologijo in privlačno zunanjostjo.

  Prednosti

  • Privlačna zunanjost 
  • Povsem digitalna zasnova notranjosti (SEAT Digital Cockpit)
  • Udobje in prostornost
  • Veliko več prostora za potnike na zadnjih sedežih
  • Serijski LED-žarometi
  • SEAT Connect: povezljivost s pametnimi napravami

   

   Slabosti

   • Trše vzmetenje ne bo všeč vsakomur
   • SEAT Digital Cockpit zahteva nekaj privajanja
   Novi SEAT Leon FR 1.5 TSI 2020 – dodatni tehnični podatki, zmogljivosti, masa
   Vozilo in motor: SEAT Leon motor 1.5 TSI: 4 valjni, 4-taktni, vrstni turbobencinski motor s tehnologijo TSI, prostornina 1498 cm3, 110 kW (150 KM) pri 5.000–6.000 1/min, navor 250 Nm pri 1.500–3.500 1/min, pogon na sprednja kolesa, avtomatski menjalnik DSG.
   Največja hitrost: SEAT Leon 1.5 TSI zmogljivosti: največja hitrost: 212 km/h, pospešek 0–100 km/h: 8,4 s, skupna tovarniška povprečna poraba goriva: 5,5–6,3 l/100 km, izpust CO2: 125–143 g/km.

   Pokličite nas - nudimo vam izkušnjo vrhunske mobilnosti!

   Porsche Verovškova

   Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

   Podobni članki

   MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

   Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena ...

   Nova SEAT Ibiza & SEAT Arona, sedaj še bolj zapeljivi - že za 94 €/mesec!

   Izkoristite priložnost SEAT! Doživite popolnoma nova vozila SEAT. ...

   Porsche Verovškova je uradni trgovec za znamko CUPRA!

   Želim več informacij! Vpišite podatke in kontaktirali vas bomo. ...

   Želite več informacij?
   Izberite termin in vas pokličemo.

   Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

   Več o uporabi piškotkov

   Uporaba piškotkov na naši spletni strani

   Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


   Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

    

   1.    Kaj je piškotek? 

   Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

   Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


   2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


   2.1.    Piškotki brez privolitve

   Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
   Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

   Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


   2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

   Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

    

   V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

   •    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

   Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
   Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

   •    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

   Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
   Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

   •    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

   Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
   Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

    Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

   Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

   2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

   Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


   •    Opis piškotka:  Google AdSense

   Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
   Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
   Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
   Čas hrambe: neomejeno

   •    Opis piškotka: Sumo Cookies

   Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
   Čas hrambe: neomejeno

   •    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

   Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
   Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

   3.    Vtičniki za družbena omrežja 

   Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
   Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

   Youtube

   Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
   Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

   4.    Vaše nastavitve piškotkov 

   Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
   Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

   •    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
   •    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
   •    Google Chrome, glejte tukaj:
   (https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
   •    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.