VELIKI SERVIS - izkoristite ugodno akcijsko ceno

Veliki servis, menjava zobatega jermena: ugodni servis za vozila starejša od 4 let!

VELIKI SERVIS - izkoristite ugodno akcijsko ceno

Želite akcijsko ponudbo za servis?

Pripravimo vam akcijsko ponudbo.

Veliki servis - menjava zobatega jermena

VELIKI SERVIS - MENJAVA ZOBATEGA JERMENA ali tudi glavni servis je izjemno pomemben servis za vaše vozilo. Zobati jermen je spremljevalec vašega vozila, se nenehno sooča s hudim naporom in opravlja izjemno težko delo, saj se obrne več kot 1000-krat na minuto in je vedno zelo obremenjen. 

UGODNA PAKETNA CENA: veliki servis - menjava zobatega jermena (delo, material):

 • originalni zobati jermen, črpalka hladilne tekočine
 • zobati jermen komplet
 • vgradnja zobatega jermena in menjava črpalke hladilne tekočine
 • 2-letno jamstvo na opravljeno delo
 • 2-letno jamstvo na vgrajene originalne dele
 • Asistenca Porsche Slovenija
   

KONTAKT: za vse dodatne informacije pokličite 041 392 204, ali pa nam PIŠITE!

Veliki servis, Ljubljana, Maribor in Koper

VELIKI SERVIS - Ljubljana, Maribor in Koper: prednost opravljanja velikega servisa na pooblaščenem servisu je zagotovo dveletna garancija na delo in vgrajene dele. Originalni deli omogočajo natančno prileganje in so vrhunske kakovosti. Z opravljenim velikim servisom in daljšo življensko dobo vozila boste lahko varno in zanesljivo prevozili še veliko kilometrov. Ob servisu boste prejeli tudi asistenco mobilnosti, ki se podaljša z vsakim servisnim pregledom. 
 

Želite akcijsko ponudbo za servis?

Pripravimo vam akcijsko ponudbo.

Kje lahko opravim menjavo zobatega jermena?

Porsche Inter Auto poslovalnice za veliki servis in menjavo jermena Znamke vozil
Porsche Ljubljana VW, Audi
Porsche Verovškova VW, Audi, SEAT, Škoda
Porsche Koper VW, Audi, Škoda
Porsche Maribor VW, Audi, Škoda
Porsche Ptujska cesta  VW, Audi, Škoda

Veliki servis akcijska cena

VELIKI SERVIS CENA: za vozila starejša od štirih let smo pripravili akcijske Vedno vredno Varčevalne pakete. Le-ti so namenjeni vozilom, ki so starejša od štirih let in so zato cene še ugodnejše. V paketu je vključeno vse - komplet zobatega jermena in črpalke hladilne tekočine z vgradnjo in pripdajočo garnituro. 
 

Menjava zobatega jermena - znaki okvare

MENJAVA ZOBATEGA JERMENA: nujno je, da redno preverjate stanje vašega zobatega jermena! Da bi zmanjšali tveganje za okvaro jermena, priporočamo redne sevisne preglede. Pri številnih avtomobilih je pregled jermena del rednega servisnega pregleda. Po potrebi lahko strokovnjaki ponovno zategnejo jermen, lahko pa se na njem odkrijejo tudi razpoke. V takšnih primerih je potrebno predčasno zamenjati zobati jermen. Poškodovan jermen lahko povzroči večje poškodbe motorja.

Zobati jermen - najpogostejši znaki okvare?

 • Hrup
 • Obrabljena tkanina v rebru
 • Obraba zobnih bokov ali nalomljene površine ob vznožju zob in odrezani zobje
 • Zobje in tkanina se ločijo od strukture
 • Tekalne sledi na strani zob
 • Razpoke na hrbtni strani
 • Zobati jermen je raztrgan
 • Okvarjene sistemske komponente

Kdaj menjati zobati jermen?

KDAJ MENJATI ZOBATI JERMEN: natančne podatke o menjavi zobatega jermena najdete v servisni knjižici vašega avtomobila. Poleg veliko prevoženih kilometrov imajo pomembno vlogo pri obrabi tudi starost zobatega jermena, visoka temperaturna nihanja in starost vozila, ki pozimi vplivajo na življenjsko dobo zobatega jermena. Največkrat je potrebno veliki servis opraviti med 100 in 200 tisoč kilometri. V primeru neopravljene menjave zobatega jermena, lahko pride do velikih poškodb motorja.

Glavni servis - kaj moram vedeti?

GLAVNI SERVIS: zobati jermen v vašem vozilu opravi v motorju zelo veliko obratov - kot če bi več kot šestrkrat obkrožili zemljo. Ne odlašajte z glavnim servisom in preprečili boste možne scenarije in okvare, ki bi se lahko zgodile tudi vašemu vozilu, v kolikor glavnega servisa ne boste opravili. 

 • Strgan zobati jermen povzroči hude poškodbe motorja oz. celo njegovo popolno okvaro.
 • Več kot polovica okvar motorja pri starejših vozilih je posledica okvarjenega zobatega jermena.
 • Nekakovostni zobati jermeni lahko popustijo, kar vodi do zdrsa jermena z napenjalcev, posledica tega pa je poškodba motorja.

Menjava jermena - pogosta vprašanja

Veliki servis na koliko km?

Natančne podatke (veliki servis interval) najdete v servisni knjižici vašega avtomobila. Poleg veliko prevoženih kilometrov ima pomembno vlogo tudi starost zobatega jermena. Prav tako visoka temperaturna nihanja in starost vozila pozimi vplivajo na življenjsko dobo zobatega jermena. Največkrat je potrebno veliki servis opraviti med 100 in 200 tisoč kilometri.

Veliki servis veriga - potrebno opraviti?

Ko kupujete avtomobil, je dobro preveriti, ali ima motor zobati jermen ali verigo. Gre namreč za kar veliko razliko, kadar govorimo o zamenjavi. Menjava jermena je nujno potrebna, ko nastopi čas za menjavo, medtem ko naj bi bila veriga doživljenjska in je ni potrebno menjati, seveda, v kolikor ne pride do težav z delovanjem le-te. Torej veriga se ne more pretrgati, čeprav pa še zdaleč ni imuna na težave. Dobra stvar verige je, da hrup opozori, da je z verigo nekaj narobe, še preden pride do večjih težav. 

Zakaj je potrebno upoštevati intervale za veliki servis?

Poškodba jermena zaradi obrabe lahko povzroči resne okvare motorja. Jermen sčasoma izgubi napetost, lahko preskoči ali se celo raztrga, zato je pomembno, da se držite časovnih intervalov za veliki servis, ki so navedeni v servisni knjižici. Po menjavi zobatega jermena bo motor vašega vozila še naprej brezhibno deloval še tisoče kilometrov, zato le hitro obiščite avtoservis Porsche Inter Auto. 

Menjava zobatega jermena postopek - kakšen je?

Postopek menjave zobatega jermena najprej vključuje servisni pregled, kjer se določi vse potrebno za zamenjavo, potem pa strokovnjak opravi menjavo zobatega jermena, ki vključuje originalni zobati jermen, črpalko hladilne tekočine, in garnituro zobatega jermena. 

Kaj vse bo zamenjano ob menjavi zobatega jermena?

Običajno se ob menjavi zamenjajo tudi napenjalni in upogibni valji. Njihova naloga je, da vodijo jermen, da ga upognejo in da v času njegove življenjske dobe ohranjajo njegovo napetost. Ker jermen poganja tudi vodno črpalko, se ob velikem servisu zamenja tudi njo. 

Kdaj menjava jermena?

Natančne podatke o intervalu menjave najdete v servisni knjižici vašega avtomobila. Na življenjsko dobo zobatega jermena pa vplivajo tudi visoka temperaturna nihanja ter starost vozila in samega jermena. 

 

Težava strgan jermen - kakšni so simptomi, vzroki, posledice?

Zobati jermen je eden najpomembnejših delov avtomobila, ki pa ima klasični del obrabe in omejeno življenjsko dobo. Zobati jermen je potrebno redno pregledovati, največkrat se pregled opravi ob rednem servisu in v kolikor se odkrijejo težave z jermenom, je potrebno opraviti veliki servis. 

V kolikor imate slab ali obrabljen zobati jermen, se pojavijo naslednji simptomi:


    1. Grobo delovanje v prostem teku motorja
V kolikor zobje na zobatem jermenu kdaj odpadejo ali postanejo krhki, bo zobati jermen začel drseti z zobnikov.
 

    2. Pojavi se dim iz motorja
Če je zima in je zunaj zelo mrzlo, je morda težko ugotoviti, ali dim prihaja iz izpušne cevi ali so to samo neškodljive vodne pare. V kolikor vidite preveč dima, bi to utegnilo biti povezano z okvaro zobatega jermena. V kolikor je zobati jermen obrabljen, se bodo plini izpuščali, zrak pa se bo spustil ob neprimernem času. Rezultat bo veliko dima iz izpušnega sistema vašega vozila. 


    3. Znižanje tlaka olja
Zobati jermen vrti zobnike odmične gredi. V kolikor jermen ne deluje enakomerno, lahko preskoči in odtrga koščke odmične gredi. Del kosov lahko pade v posodo za olje vozila, zaradi česar se bo tlak olja čisto spustil na dno motorja. Posledica tega bo popolna okvara motorja. 


    4. Zlomljeni bati ali ventili
Najhujši znak, ki ga lahko opazite je, da je zobati jermen popolnoma razrezan ali pokvarjen. V tem primeru bo ročična gred samodejno vrtela in ne bo usklajena s premikom odmične gredi. Ko se to zgodi, bo bat prišel v stik z ventili, ko se bodo le-ti odprli. To pa bo lahko končalo upogibanje ventilov ali povzročilo poškodbo bata. Da preprečite nadaljnje poškodbe motorja, takoj ugasnite motor, ko zaznate ta znak. Le tako boste imeli možnost, da se izognete večjim poškodbam motorja. 

Kako dolgo zdrži zobati jermen?

Pri tem igra pomembno vlogo tudi starost jermena. Glede na proizvajalca je potrebno prvo menjavo opraviti po približno petih letih, toda najpozneje po desetih letih je na večini vozil menjava jermena nujno potrebna. Natančen čas menjave pa se seveda razlikuje od vozila do vozila. 

Med vožnjo se zlomi, strga zobati jermen – kaj naj storim?

V kolikor pride med vožnjo do okvare zobatega jermena, je potrebno vozilo takoj nemudoma ustaviti. Šele ko je vozilo v delavnici na servisu, je mogoče težavo najti in jo tudi odpraviti. 

Veliki servis - menjava jermena, svetovanje pri menjavi
Veliki servis - menjava jermena, svetovanje pri menjavi Avtor: Porsche Inter Auto

Kdaj je bil nazadnje opravljen veliki servis?

Predvsem pri nakupu rabljenega vozila, se je potrebno pozanimati o opravljenih menjavah jermena na vozilu. Datumi opravljenih velikih servisov so običajno navedeni v servisni knjižici, v kolikor je vozilo servisirano na pooblaščenih oz. uradnih servisih. Poleg tega lahko v vozilu najdete tudi nalepko o zadnji menjavi zobatega jermena. 

Vzroki za okvaro zobatega jermena

 • malomarno vzdrževanje vozila,
 • napake pri montaži jermena in napenjalcev,
 • poškodbe ležajev,
 • napačna napetost jermena,
 • umazanija ali olje na jermenu in 
 • napake v pogonu zobatega jermena.

VELIKI SERVIS, MENJAVA JERMENA Ljubljana - kontakt

Porsche Ljubljana

 •   Naslov: 1000 Ljubljana, Bravničarjeva ulica 5, Šiška
 •  Telefon: 041 392 204

 

 

VELIKI SERVIS, MENJAVA JERMENA Ljubljana - kontakt

Porsche Verovškova

 • Naslov: 1000 Ljubljana, Verovškova ulica 78, Šiška
 • Telefon:  041 392 204

 

 

VELIKI SERVIS, MENJAVA JERMENA Maribor - kontakt

Porsche Maribor

 • Naslov: 2000 Maribor, Šentiljska cesta 128a
 • Telefon:  041 392 204

 

 

VELIKI SERVIS, MENJAVA JERMENA Maribor - kontakt

Porsche Ptujska cesta

 • Naslov: 2000 Maribor, Ptujska cesta 150
 • Telefon:  041 392 204

 

 

VELIKI SERVIS, MENJAVA JERMENA Koper - kontakt

Porsche Koper

 • Naslov: 6000 Koper - Capodistria, Ankaranska cesta 10
 • Telefon: 041 392 204

 

 

5

Vsak dan se trudimo, da izpolnimo pričakovanja naših strank.

5
Leopold B. stranka Porsche Verovškova
Z vašimi uslugami smo zelo zadovoljni, za kar se vam lepo zahvaljujemo. Ostanite še naprej takšni kot ste.
5
Boris K. stranka Porsche Ptujska cesta
Kot vedno sem bil tudi tokrat zelo zadovoljen.
5
Stanislav G. stranka Porsche Verovškova
Že leta pri vas. Servis zmeraj profesionalno opravljen. Dragoceni nasveti Sandija Kavčiča. Izkušnja z asistenco ob prometni nezgodi prav tako odlična. Posredovanje zelo hitro. Ne samo ob rednih servisih, ampak tudi ob kratkih obiskih prijazno svetovanje ali posredovanje.
Poglej vsa mnenja