Menjava olja v menjalniku

Menjava olja v menjalniku

Kvalitetna menjava olja v menjalniku za vozila Volkswagen, Audi, SEAT in Škoda!

Avtor: Porsche Inter Auto

MENJAVA OLJA V MENJALNIKU

Menjava olja v menjalniku je zelo pomemben del servisa vozila z avtomatskim menjalnikom. Avtomatski menjalnik pogosto povezujemo z udobno in preprostejšo vožnjo, saj se tekom vožnje bolj posvečamo varnosti in vožnji na cesti. Da preprečite morebitne okvare menjalnika in svojemu menjalniku omogočite optimalno delovanje, je v avtomatiku potrebno menjati tudi olje v menjalniku. 

Za ponudbo ali rezervacijo termina se obrnite na go. Martino: 031 616 918

Kam na kvalitetno menjavo olja v menjalniku?

Zaupajte nam servis in menjavo olja vašega avtomatskega menjalniku. Zanj bomo s primerno napravo poskrbeli, ne glede na to, ali je DSG, CVT ali kateri drug tip avtomatskega menjalnika. Očistil bomo filter in zamenjali staro olje z novim. V kolikor imate vprašanja glede menjave olja v menjalniku, servisnih intervalov ali bi se radi naročili na servis, se obrnite na vaš najbližji pooblaščeni servis: 

  • Servis Porsche Ljubljana (VW, Audi), tel.: +386 1 58 25 300
  • Servis Porsche Verovškova (VW, Audi, SEAT, Škoda): Tel.: + 386 1 53 03 600
  • Servis Porsche Maribor ((VW, Audi, Škoda), tel.: +386 2 65 40 300
  • Servis Porsche Ptujska cesta (VW, Audi, Škoda), tel.: +386 2 45 02 660
  • Servis Porsche Koper (VW, Audi, Škoda), tel.: +386 5 61 16 500

Zakaj je potrebno menjati olje v menjalniku?

Da se izognimo okvaram menjalnika, je potrebno menjati olje tudi v menjalniku. Prav to olje hladi menjalnik ter ga ščiti pred obrabo in morebitno korozijo. Dobro olje za menjalnik nudi pravo viskoznost ne glede na temperaturo motorja.

Same menjave olja v menjalniku pa vam ne priporočamo delati doma, saj je v procesu menjave olja potrebno imeti posebno napravo, ki staro olje do konca izčrpa iz vašega menjalnika in s tem prepreči nalaganje starih kovinskih delcev in mešanje z novim oljem. Pri nekaterih menjalnikih je menjava olja lahko tudi postopna, zato se je vedno potrebno posvetovati in pogovoriti s serviserjem. Nepravočasna menjava olja v menjalniku lahko posledično pripelje do krušenja manjših kovinskih delcev, ki pa nadalje potujejo v hladilni sistem.

Simptomi okvare avtomatskega menjalnika

Menjava olja v menjalniku je načeloma potrebna na vsakih 60.000 kilometrov, vendar se takšen servisni interval razlikuje od avtomobila do avtomobila. Največkrat se menjavo olja v menjalniku vključi v delo velikega servisa, ko se v vozilu menja tudi zobati jermen in črpalko hladilne tekočine. Servisni interval, določen od proizvajalca, pa je zapisan v servisni knjižici vašega vozila.

Pozorni pa morate biti na znake okvare menjalnika – v kolikor med prestavljanjem čutite težje premikanje ročice, imate občutek, da se prestave zatikajo, da menjalnik sploh ne prestavlja ali pa da težje speljujete, se takoj naročite na servisni pregled, da se izognete večjim težavam in okvari.

Menjava olja v menjalniku - servis
Menjava olja v menjalniku - servis Avtor: VOLKSWAGEN

Kdaj je potrebno menjati olje v DSG menjalniku?

Z menjalnikom DSG oziroma katerim koli avtomatskim menjalnikom je priporočljiva menjava olja v menjalniku na 60.000 prevoženih kilometrov. Odvisno je tudi od vozila in načina vožnje – nekateri to storijo tudi kasneje ob velikemu servisu, lahko pa olje menjate tudi že prej, predvsem v primeru okvare ali suma na okvaro.

Menjava olja v avtomatskem menjalniku cena?

Cena je odvisna glede na model vozila, stanje poškodbe menjalnika in drugih težav. Ceni pa sta dodana tudi delo menjave in material. Za natančnejše informacije in ugodno ponudbo se obrnite na vam najbližji pooblaščeni servis: Porsche Ljubljana, Porsche Verovškova, Porsche Maribor, Porsche Ptujska cesta, Porsche Koper.

Koliko litrov olja za menjalnik je potrebno doliti v avto?

Ob menjavi olja v menjalniku se menja celotno olje. To pomeni, da staro olje izčrpano do zadnje kapljice, nato pa se nalije novo olje za menjalnik. Povprečno se v menjalnik natoči 4-5 litrov olja – odvisno od modela.

Kako pogosto je potrebno menjati olje v menjalniku?

Avtomatiki so izpostavljeni različnim in predvsem drugačnim naporom kot ročni menjalniki. Servisni intervali za menjavo olja v menjalniku so po navadi na 60.000 ali celo 80.000 prevoženih kilometrov, lahko pa tudi na vsaka štiri leta. Za natančnejši odgovor glede servisnega intervala preglejte servisno knjižico vašega vozila.

Kje najdem podatke o servisnem intervalu menjave olja v menjalniku?

Servisni interval menjave olja v menjalniku je zapisan v servisni knjižici vašega vozila.

Menjava olja v menjalniku cena - koliko stane menjava olja v menjalniku?

Cena je odvisna od tipa avtomatskega menjalnika (DSG, CVT, itd.) in od morebitnih poškodb menjalnika.

Nikjer ne najdem na koliko časa je servisni interval?

V servisni knjižici ne najdete servisnega intervala za menjavo olja v menjalniku? Nekateri proizvajalci menjave olja ne predpišejo, čeprav je ta zelo priporočljiva za varno vožnjo in preprečevanje okvare menjalnika.

V tem primeru imate več možnosti – obrnite se direktno na proizvajalca menjalnika (npr. na uradnih spletnih straneh), lahko preverite servisne intervale pri vozilih, ki imajo isti tip avtomatskega menjalnika oziroma so od istega proizvajalca, lahko pa se obrnete na servis, ki vam bo svetoval glede na vaše vozilo in tip avtomatskega menjalnika.

Pokličite našo sodelavko Martino na 031 616 918, če želite več informacij o servisu.

Ali lahko sam dolijem olje?

Menjave olja v menjalniku ne priporočamo izvajati doma, saj za menjavo potrebujete posebno napravo, prav tako pa je ob menjavi potrebno zamenjati celotno količino olja in ne le doliti manjkajoči del. 

Ali rabim več olja v menjalniku, če peljem prikolico?

Ob menjavi olja je vedno potrebno upoštevati bodoče in trenutne obremenitve vozila. Vožnja v klanec ali vožnja s prikolico za vozilo predstavljajo večje obremenitve, zato se temu ob menjavi in dolivanju olja tudi prilagodi. 

Avtomatski menjalnik mi cuka, kaj naj storim?

Ob kakršni koli koli okvari ali suma na okvaro prenehajte z vožnjo in pokličite asistenco ali obiščite najbližji servis

V kolikor gre za morebitno okvaro avtomatskega menjalnika, boste opazili naslednje znake: cukanje vozila, zatikanje prestav, težje speljevanje, odsotnost prestavljanja, hrup v menjalniku. V teh primeru se takoj obrnite na vaš servis, saj lahko te težave vodijo v hujše okvare tako menjalnika in posledično tudi vozila. 

Preberite si še

Iščete kvalitetne servisne storitve? V naših pooblaščenih servisih lahko opravite vse servisne storitve - od hitrega servisa, popravila poškodovanih vozil ter rednih malih in velikih servisev: 

Menjava olja v menjalniku - servis in kontakti

MENJAVO OLJA V AVTOMATSKEM MENJALNIKU LAHKO OPRAVITE V NAŠIH POOBLAŠČENIH SERVISNIH POSLOVALNICAH PORSCHE INTER AUTO: 

Pooblaščeni servis Volkswagen, Audi - Porsche Ljubljana
Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana

 

Pooblaščeni servis SEAT, Škoda, Volkswagen, Audi - Porsche Verovškova
Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

 

Pooblaščeni servis Škoda, Audi, Volkswagen - Porsche Koper
Ankaranska cesta 10, 6000 Koper

Pooblaščeni servis Audi, Volkswagen, Škoda - Porsche Maribor
Šentiljska c. 128a, 2000 Maribor


 

Pooblaščeni servis Audi, VW, Škoda - Porsche Ptujska cesta
Ptujska cesta 150, 2000 Maribor

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena ...

AUDI AKCIJSKA PONUDBA A1, A3, A4, A5, Q2, Q3 in Q5!

Veliki popusti za nova vozila Audi A1 akcija Audi A3 akcija ...

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.