Želite več informacij?

Izberite termin in vas pokličemo.

Menjava olja v menjalniku

Menjava olja v menjalniku za vozila Volkswagen, Audi, SEAT in Škoda!

Menjava olja v menjalniku

MENJAVA OLJA V MENJALNIKU

Menjava olja v menjalniku je zelo pomemben del servisa vozila z avtomatskim menjalnikom. Avtomatski menjalnik pogosto povezujemo z udobno in preprostejšo vožnjo, saj se tekom vožnje bolj posvečamo varnosti in vožnji na cesti. Da preprečite morebitne okvare menjalnika in svojemu menjalniku omogočite optimalno delovanje, je v avtomatiku potrebno menjati tudi olje v menjalniku. 

Za ponudbo ali rezervacijo termina se obrnite na naše sodelavce: 041 392 204 ali nam PIŠITE!

Rezervacija servisnega termina

Ugodna ponudba za servis

Kam na kvalitetno menjavo olja v menjalniku?

Pooblaščeni avtoservis

Zaupajte nam servis in menjavo olja vašega avtomatskega menjalniku. Zanj bomo s primerno napravo poskrbeli, ne glede na to, ali je DSG, CVT ali kateri drug tip avtomatskega menjalnika. Očistil bomo filter in zamenjali staro olje z novim.

V kolikor imate vprašanja glede menjave olja v menjalniku, servisnih intervalov ali bi se radi naročili na servis, se obrnite na vaš najbližji pooblaščeni servis: 

  • Servis Porsche Ljubljana (VW, Audi), tel.: 01 58 25 300
  • Servis Porsche Verovškova (VW, Audi, SEAT, Škoda): Tel.: 01 53 03 600
  • Servis Porsche Maribor ((VW, Audi, Škoda), tel.: 02 65 40 300
  • Servis Porsche Ptujska cesta (VW, Audi, Škoda), tel.: 02 45 02 660
  • Servis Porsche Koper (VW, Audi, Škoda), tel.: 05 61 16 500

Kdaj je potrebno menjati olje v menjalniku?

Menjava olja v menjalniku je točno določena s strani proizvajalca vašega vozila. Servisni intervali se lahko razlikujejo od avtomobila do avtomobila (načeloma je potrebna menjava olja v menjalniku na vsakih 60.000, 90.000 oz. 120.000 kilometrov). Največkrat se menjavo olja v menjalniku vključi v delo velikega servisa, ko se v vozilu menja tudi zobati jermen in črpalko hladilne tekočine. Servisni interval, lahko preverite tudi v servisni knjižici vašega vozila oz. nas lahko pokličete za več informacij.

Pozorni pa morate biti na znake okvare menjalnika – v kolikor med prestavljanjem čutite težje premikanje ročice, imate občutek, da se prestave zatikajo, da menjalnik sploh ne prestavlja ali pa da težje speljujete, se takoj naročite na servisni pregled, da se izognete večjim težavam in okvari.

Simptomi okvare avtomatskega menjalnika

Da se izognimo okvaram menjalnika, je potrebno menjati olje tudi v menjalniku. Prav to olje hladi menjalnik ter ga ščiti pred obrabo in morebitno korozijo. Dobro olje za menjalnik nudi pravo viskoznost ne glede na temperaturo motorja.

Same menjave olja v menjalniku pa vam ne priporočamo delati doma, saj je v procesu menjave olja potrebno imeti posebno napravo, ki staro olje do konca izčrpa iz vašega menjalnika in s tem prepreči nalaganje starih kovinskih delcev in mešanje z novim oljem. Pri nekaterih menjalnikih je menjava olja lahko tudi postopna, zato se je vedno potrebno posvetovati in pogovoriti s serviserjem. Nepravočasna menjava olja v menjalniku lahko posledično pripelje do krušenja manjših kovinskih delcev, ki pa nadalje potujejo v hladilni sistem.

Menjava olja v menjalniku - servis
Menjava olja v menjalniku - servis Avtor: VOLKSWAGEN

Kdaj je potrebno menjati olje v DSG menjalniku?

Menjava olja v menjalniku je točno določena s strani proizvajalca vašega vozila. Servisni intervali se lahko razlikujejo od avtomobila do avtomobila (načeloma je potrebna menjava olja v menjalniku na vsakih 60.000, 90.000 oz. 120.000 kilometrov). Največkrat se menjavo olja v menjalniku vključi v delo velikega servisa, ko se v vozilu menja tudi zobati jermen in črpalko hladilne tekočine. Servisni interval, lahko preverite tudi v servisni knjižici vašega vozila oz. nas lahko pokličete za več informacij.

 

Menjava olja v avtomatskem menjalniku cena?

Cena je odvisna glede na model vozila, stanje poškodbe menjalnika in drugih težav. Ceni pa sta dodana tudi delo menjave in material. Za natančnejše informacije in ugodno ponudbo se obrnite na vam najbližji pooblaščeni servis: Porsche Ljubljana, Porsche Verovškova, Porsche Maribor, Porsche Ptujska cesta, Porsche Koper.

Koliko litrov olja za menjalnik je potrebno doliti v avto?

Ob menjavi olja v menjalniku se menja celotno olje. To pomeni, da staro olje izčrpano do zadnje kapljice, nato pa se nalije novo olje za menjalnik. Povprečno se v menjalnik natoči 4-5 litrov olja – odvisno od modela.

Kako pogosto je potrebno menjati olje v menjalniku?

Avtomatiki so izpostavljeni različnim in predvsem drugačnim naporom kot ročni menjalniki. Servisni intervali za menjavo olja v menjalniku so po navadi na 60.000 ali celo 80.000 prevoženih kilometrov, lahko pa tudi na vsaka štiri leta. Za natančnejši odgovor glede servisnega intervala preglejte servisno knjižico vašega vozila.

Kje najdem podatke o servisnem intervalu menjave olja v menjalniku?

Servisni interval menjave olja v menjalniku je zapisan v servisni knjižici vašega vozila.

Menjava olja v menjalniku cena - koliko stane menjava olja v menjalniku?

Cena je odvisna od tipa avtomatskega menjalnika (DSG, CVT, itd.) in od morebitnih poškodb menjalnika.

Nikjer ne najdem na koliko časa je servisni interval?

V servisni knjižici ne najdete servisnega intervala za menjavo olja v menjalniku? Nekateri proizvajalci menjave olja ne predpišejo, čeprav je ta zelo priporočljiva za varno vožnjo in preprečevanje okvare menjalnika.

V tem primeru imate več možnosti – obrnite se direktno na proizvajalca menjalnika (npr. na uradnih spletnih straneh), lahko preverite servisne intervale pri vozilih, ki imajo isti tip avtomatskega menjalnika oziroma so od istega proizvajalca, lahko pa se obrnete na servis, ki vam bo svetoval glede na vaše vozilo in tip avtomatskega menjalnika.

Pokličite našo sodelavko na 041 392 204, če želite več informacij o servisu.

Ali lahko sam dolijem olje?

Menjave olja v menjalniku ne priporočamo izvajati doma, saj za menjavo potrebujete posebno napravo, prav tako pa je ob menjavi potrebno zamenjati celotno količino olja in ne le doliti manjkajoči del. 

Ali rabim več olja v menjalniku, če peljem prikolico?

Ob menjavi olja je vedno potrebno upoštevati bodoče in trenutne obremenitve vozila. Vožnja v klanec ali vožnja s prikolico za vozilo predstavljajo večje obremenitve, zato se temu ob menjavi in dolivanju olja tudi prilagodi. 

Avtomatski menjalnik mi cuka, kaj naj storim?

Ob kakršni koli koli okvari ali suma na okvaro prenehajte z vožnjo in pokličite asistenco ali obiščite najbližji servis

V kolikor gre za morebitno okvaro avtomatskega menjalnika, boste opazili naslednje znake: cukanje vozila, zatikanje prestav, težje speljevanje, odsotnost prestavljanja, hrup v menjalniku. V teh primeru se takoj obrnite na vaš servis, saj lahko te težave vodijo v hujše okvare tako menjalnika in posledično tudi vozila. 

Preberite si še

Iščete kvalitetne servisne storitve? V naših pooblaščenih servisih lahko opravite vse servisne storitve - od hitrega servisa, popravila poškodovanih vozil ter rednih malih in velikih servisev: 

Menjava olja v menjalniku - servis in kontakti

MENJAVO OLJA V AVTOMATSKEM MENJALNIKU LAHKO OPRAVITE V NAŠIH POOBLAŠČENIH SERVISNIH POSLOVALNICAH PORSCHE INTER AUTO: 

Pooblaščeni servis Volkswagen, Audi - Porsche Ljubljana
Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana

 

Pooblaščeni servis SEAT, Škoda, Volkswagen, Audi - Porsche Verovškova
Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana

 

Pooblaščeni servis Škoda, Audi, Volkswagen - Porsche Koper
Ankaranska cesta 10, 6000 Koper

Pooblaščeni servis Audi, Volkswagen, Škoda - Porsche Maribor
Šentiljska c. 128a, 2000 Maribor


 

Pooblaščeni servis Audi, VW, Škoda - Porsche Ptujska cesta
Ptujska cesta 150, 2000 Maribor