TEST: Volkswagen e-Golf - doseg in kako poteka polnjenje?

TEST: Volkswagen e-Golf - doseg in kako poteka polnjenje?

Električni VW e-Golf: kakšni so prihranki, stroški, kolikšen je doseg in koliko Slovenije lahko prevozimo z enim polnjenjem!

Avtor: Jan Gregorin

Kupujete električni avto?

Vpišite podatke in kontaktirali vas bomo.

VW e-Golf: prvi električni avtomobil, ki je navdušil veliko voznikov!

Volkswagen e-Golf: Volkswagen je v zadnjih letih pokazal veliko napredka na področju mobilnosti prihodnosti in kupci se že sedaj lahko odločijo za novi Volkswagen ID.3, kmalu pa bo na ceste zapeljal tudi povsem novi električni športni terenec imenovan Volkswagen ID.4. 

Že do sedaj pa je imel Volkswagen v ponudbi segmenta električni avtomobili povsem električni Golf 7 imenovan e-Golf (za razliko od Golf GTE, ki je priključni hibrid). Volkswagen e-Golf ima v najboljši različici vgrajen elektromotor z močjo 136 konjskih moči oziroma 100 kilovatov, ki ga poganja litij-ionska baterija (vgrajena v tla vozila). 

Ključne značilnosti VW e-Golf:

 • novejši modeli imajo baterijo 35.8 kWh
 • moč motorja 100 kW in 136 KM 
 • doseg do 300 kilometrov (NEDC)
 • povprečna poraba 13.2 kWh/100km
 • popolnoma drugačna izkušnja vožnje
   

Preverite tudi ostale novosti:

Če želite več informacij o vozilu, nas prosimo pokličite na 051 288 567. Z veseljem vam bomo pomagali!

VW e-Golf
VW e-Golf Avtor: Jan Gregorin

VW e-Golf v primerjavi z običajnim

VW e-Golf in VW Golf 7

Poleg električnega pogonskega sklopa je Volkswagen e-Golf videti tako kot običajni Golf 7. Vendar je notranjost in zunanjost močno obogatena, tako, da boste vedno vedeli, da sedite v električnem avtomobilu.

Po čem se loči od običajnega?

 • modri poudarki in e-Golf oznake
 • Full LED žarometi, LED luči
 • digitalni merilniki, velik zaslon multimedijskega zaslona
 • futuristična 16 palčna platišča

Izkušnja v vožnji

Električna mobilnost prihodnosti

Zapeljite se na testno vožnjo. Najprej boste opazili, kako sproščena in udobna je lahko vožnja v tišini brez hrupa, ni več neprijetnega občutka med prestavljanjem, pospeški pa so enkratni, kot je značilno za Volkswagen! 

e-Golf prednosti:

 • nižji stroški
 • enkratni pospeški
 • vožnja brez emisij
 • tišina in udobje med vožnjo

 

VW e-Golf - kakšna je razlika v vožnji?

Med največjimi predsodki električnih avtomobilov zagotovo še vedno spada doseg le-teh. Večina ljudi namreč še vedno misli, da na voljo ni dovolj dosega. Cilj mojega testiranja z enim izmed najbolj priljubljenih električnih avtomobilov v Sloveniji je bil preizkus in test uporabe električnega avtomobila na vsakdanjih poteh -  popeljati se po Sloveniji in preizkusiti zanesljivosti polnilne infrastrukture za električna vozila, predvsem električne polnilnice, kjer obstaja možnost hitrega DC polnjenja. Izkušnja je bila nepozabna. 

Doseg električnega avtomobila je v prvi vrsti odvisen od mnogih dejavnikov. Načina vožnje in pogojev, v katerih ga vozite – podobno kot pri avtomobilu z bencinskim ali dizelskim motorjem. Mraz, dež, delujoča klima in ostale električne razvade, so zelo veliki porabniki energije. Na mojo vožnjo v poletnem oziroma zgodnjem jesenskem času zaradit ega ni bilo veliko vpliva. V zadnjih nekaj dneh sem v e-Golfu prevozil več kilometrov in medtem, ko mi je bila izkušnja s takim električnim avtomobilom všeč, sem ugotovil, da je za vsakdanjo vožnjo, infrastruktura povsem dovolj razvita (predvsem v prestolnici). 

V Ljubljani, kjer je trenutno na voljo že več kot 80 električnih polnilnic, nisem imel nobenih težav z iskanjem primerne - vse uporabljajo standardizirane priključke. Aplikacija kot je recimo MOON Charge, omogoča hiter in enostaven pregled vseh polnilnic, ki jih upravlja Petrol. Volkswagen e-Golf ima  prostor za priključek kar tam kot ima običajni za gorivo. Pred polnjenjem je potrebna le avtorizacija, potem pa lahko začnemo s priklopom in začetkom polnjenja.  Prav tako sem lahko polnil sem preko aplikacije lahko spremljal koliko se je napolnilna baterija električnega avtomobila. po končanem polnjeju je potrebno preko aplikacije zaustaviti polnjenje zaradi varnosti. (1)

Kje in kako lahko polnim VW e-Golf?

VW e-Golf čas polnjenja
VW e-Golf čas polnjenja Avtor: Porsche Inter Auto

VW e-Golf - čas polnjenja in načini polnjenja

Ste vedeli, da lahko električni avtomobil preprosto napolnete kar pri vas doma? Kot pri polnjenju telefona polnilni kabel vtaknete v električno vtičnico, priključek na drugem koncu kabla pa v polnilno vtičnico vozila. Z avtomobilskim ključem zaklenete avto in polnjenje se lahko začne. Tako lahko na primer zvečer vozilo priključite, da se baterija polni v času nižje nočne tarife in se zjutraj lahko odpeljete s polno baterijo!

 • Polnjenje na domači gospodinjski električni vtičnici (šuko): 17 ur
   


Z domačo polnilno postajo imate na voljo največjo polnilno moč za vozilo. Poleg tega je takšno polnjenje še posebej enostavno! Preverite našo bogato ponudo domačih električnih polnilnic. Hišne polnilne postaje MOON so obvezni del za zanesljivo in hitro polnjenje. Ker polnjenje preko gospodinjskih vtičnic zahteva kar nekaj časa, vam predstavljamo našo ponudbo hitrih električnih polnilnic, ki bodo poskrbele za vrhunsko izkušnjo elektromobilnosti. e-Golf podpira polnjenje do 7,2 kW v načinu AC. To pomeni, da četudi boste uporabili močnejše polnilne postaje (kot v  tem primeru 11 kW), boste še vedno lahko izkoristili le 7,2 kW moči. 

 • Polnjenje na domači polnilni postaji (11 kW): 5:20 ur
   


Električne polnilnice oziroma CCS javne polnilne postaje (CCS je kratica za Combined Charging System) lahko polnite z enosmernim tokom. Ker je pri polnjenju z enosmernim tokom mogoče doseči višje jakosti toka, se baterija napolni občutno hitreje. Ker gre pri tem sistemu za hitro polnjenje, lahko vozilo napolnete le do 80 % baterije zaradi varnosti celiv v bateriji. Prav tako je pomembno vedeti, da je hitrost polnjenja na hitrih polnilnih postajah odvisna tako od moči postaje kot od zmožnosti avtomobila. e-Golf na hitrih polnilnih postajah zmore polnjenje z močjo 40 kW. To pomeni, da četudi boste uporabili hitro polnilno postajo z močjo 75 kW, se bo polnil s 40 kW in obratno, na hitri polnilnici z močjo 30 kW se bo lahko polnil le z 30 kW, ne glede na to, da avto zmore 40 kW.
 

 • Polnjenje na hitri polnilni postaji DC (50 kW): 35 min

VW e-Golf - čas polnjenja

VW e-Golf Hitra polnilna postaja DC 40 kW Hitra polnilna postaja DC 25 kW Domača polnilna postaja 11 kW Domača gospodinjska vtičnica (šuko) 2,3 kW
Čas polnjenja  36 min 1:10 ur 5:20 ur 17 ur
VW e-Golf polnjenje na hitri polnilnici
VW e-Golf polnjenje na hitri polnilnici Avtor: Jan Gregorin

Koliko znaša VW e-Golf doseg?

Z dosegom do 300 kilometrov po standardu NEDC, Volkswagen e-Golf zagotavlja povsem dovolj dosega za vsakodnevne opravke. V mojem primeru vožnje z uporabo načina Eco sem uspel doseči pri vožnji v mestu in z nizkimi hitrostmi doseg do 240 kilometrov. Doseg električnega avtomobila je v prvi vrsti odvisen od mnogih dejavnikov. Načina vožnje in pogojev, v katerih ga vozite – podobno kot pri avtomobilu z bencinskim ali dizelskim motorjem. Mraz, dež, delujoča klima in ostale električne razvade, so zelo veliki porabniki energije, kar pomeni, da bi vsaj 220 kilometrov uspeli prevoziti tudi v primeru zgoraj opisanih vremenskih razmer. Pričakujte realni doseg med 200 in 220 kilometri, tudi z nekaj avtoceste.

Načini vožnje:

 • Normal - vožnja brez omejitev uporabe klimatske naprave, gretja...
 • Eco - zmanjša sposobnost klimatske naprave in gretja
 • Eco+ - popolnoma izključi klimatsko napravo in gretja in najbolj poveča doseg
VW e-Golf doseg - toliko lahko prevozite v teoriji!
VW e-Golf doseg - toliko lahko prevozite v teoriji! Avtor: Porsche Inter Auto

Hišne polnilne postaje

Hišne polnilne postaje so obvezni del za zanesljivo in hitro polnjenje. Električni avtomobili so igrali ključno vlogo v letu 2020, saj so se končno izkazali kot primerni za množično in vsakodnevno uporabo. Novi električni avtomobili postajajo tudi vse bolj praktični in cenejši. Ker polnjenje preko gospodinjskih vtičnic zahteva kar nekaj časa, vam predstavljamo našo ponudbo hitrih električnih polnilnic, ki bodo poskrbele za vrhunsko izkušnjo elektromobilnosti. 

Preverite hišne električne polnilnice:

VW e-Golf rekuperacija zavorne energije

Volkswagen e-Golf med vožnjo deluje zelo sproščujoče tako kot mnogi drugi električni avtomobili. Ima odlične pospešek in je zaradi navora, ki je na voljo enostaven za vožnjo. 345-kilogramska baterija sedi zelo nizko na tleh avtomobila, kar pomaga pri vodljivosti. 

S prestavno ročico lahko prilagajate stopnjo rekuperacije energije. V načinu D ročico pomikate levo ali desno za višjo ali nižjo stopnjo, kar občutite kot bolj ali manj močan samodejni pojemek (lahko ga tudi izključite). Najvišja/najmočnejša stopnja rekuperacije je na voljo v načinu, ko je prestavna ročica premaknjena ob oznako B. Rekuperacija zavorne energije vam omogoča, da prihranite električno energije oziroma jo nekoliko pridobite v primeru vožnje po hribu navzdol.

Preverite tudi:

VW e-Golf polnjenje na hitri polnilnici
VW e-Golf polnjenje na hitri polnilnici Avtor: Jan Gregorin

Razmišljate o nakupu VW e-Golf?

Volkswagen e-Golf je odličen avtomobil za vožnjo, je tih, vožnja pa je udobna in sproščujoča. Prepriča tudi pospeševanje v mestu in nizki stroški nasploh. S petimi vrati in petimi sedeži je tudi praktičen in zelo enostaven za vsakodnevno življenje. Moje mnenje je, da je električni e-Golf idealen avtomobil za vožnjo po mestu, samozavestno pa se znajde tudi na avtocesti. 

Doseg znaša popolnoma dovolj za vse podvige v mestu in v večjih mestih je vsekakor na voljo dovolj polnilnic. Ko pridemo na podeželje, pa se število polnilnic zmanjša, a vseeno jih je dovolj. V kolikor upoštevamo še, da je možno dobiti odlično ohranjen e-Golf z malo prevoženimi kilometri že zelo ugodno, je res izjemno smiselen nakup za večinoma mestne vožnje! (3)

Vir: Volkswagen.si

Preverite - primerjava električnih, dizelski in bencinski Golf

Razmišljate o nakupu električnega e-Golfa? Preverite primerjavo stroška goriva/elektrike na 100 kilometrov.
Vrsta vozila Strošek na 100 kilometrov Strošek na 10.000 kilometrov Cena elektrike/goriva
VW e-Golf 136 KM 1,32 €  (ob porabi 13,2 kWh) 13.200 € (ob porabi 13,2 kWh) 0,10 €/kWh
dizelski VW Golf 7 1.6 TDI 115 KM 4,2 € (ob porabi 4,2 l/100 km) 42.200 € (ob porabi 4,2 l/100 km) 1 €/l
bencinski VW Golf 7 1.0 TSI 110 KM 4,9 € (ob porabi 4.9l/100 km) 49.000 € (ob porabi 4.9l/100 km) 1 €/l
VW e-Golf zaloga
VW e-Golf zaloga Avtor: Porsche Inter Auto

Nakup rabljenega električnega avtomobila

Nakup rabljenega električnega vozila pri Porsche Inter Auto je edina pravilna izbira, saj smo uradni pooblaščeni serviserji električnih avtomobilov koncernskih znamk in lahko v celoti pregledamo stanje električnega pogonskega sklopa in baterije (tudi posamezne celice). Le tako boste lahko prepričani, da boste kupili res odlično ohranjen električni avtomobil. V naše poslovalnice prihaja veliko električnih vozil in zato popolnoma poznamo delovanje in možne okvare.

''Če se kupci pri nakupu rabljenega avtomobila z bencinskim ali dizelskim motorjem ukvarjajo predvsem z ugotavljanjem resničnega števila prevoženih kilometrov, preverjanjem zračnosti podvozja, iskanjem oljnih madežev v motornem prostoru in sledi nesreče na karoseriji, bo pri nakupu rabljenega električnega avtomobila ključni izziv ugotoviti, kakšno je stanje energetske shrambe. Število polnilnih ciklov je pri električnem avtu veliko bolj pomembno od števila prevoženih kilometrov", pravi AMZS. Vir: AMZS.si

Kaj o e-Golfu pravijo slovenski novinarji?

Volkswagen e-golf: kolikšen del Slovenije prevozimo za 10 evrov?

''Z volkswagen golfom smo za 10 evrov brez težav prevozili več kot 500 kilometrov in dokazali, da je Slovenija lahko že danes zrela tudi za električno vlogo prvega avtomobila v družini.'', Gregor Pavšič. Vir: Siol.net

Vozili smo Volkswagen e-Golf: električni Golf, ki je lahko opremljen s toplotno črpalko

"Uradni doseg je 300 kilometrov, v realnosti pa se bo ta gibal nekje med 200 in 220 kilometri. Kar je zadovoljiva razdalja.", Dušan Lukič. Vir: Avtomagazin.si

O vseh novostih vas bomo obveščali!

Porsche Koper

Ankaranska cesta 10, 6000 Koper

Porsche Ljubljana

Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana

Porsche Maribor

Šentiljska c. 128a, 2000 Maribor

Nudimo vam izkušnjo vrhunske mobilnosti!

Število ocen: 804
5
         
4. december 2019
Ivan P. , stranka Porsche Koper
Volkswagen Touran Traveller TDI/103 kW/140 KM/6-sto
         
Pohvala na dobro in hitro opravljena dela, kakor tudi na svetovanja. Osebje je prijazno in vedno pripravljeno svetovati najboljše rešitve. Ostanite takšni še dalje.
21. avgust 2019
Liljana M. , stranka Porsche Ljubljana
Volkswagen Touareg V6 3.0 TDI BlueMotion Technology
         
Hvala, ker se lahko popolnoma zanesem na vas.
14. avgust 2019
Nurija B. , stranka Porsche Ljubljana
Volkswagen Golf Plus Trendline TSI
         
Zadovoljen sem 1000%, zato pri vas servisiram svoje vozilo že 16 let. Odlično!
29. julij 2019
Stefan D. , stranka Porsche Verovškova
Volkswagen Passat CC 1.8 TSI/160 KM/6-stopenjski/4-
         
Kakor vedno, se k Porsche Verovškova vračam zaradi prijaznih in profesionalnih zaposlenih, ki zame in moje vozilo poskrbijo kakor, da gre za njihovo. Sigurno najboljši servis daleč naokoli.
8. julij 2019
Lidija I. , stranka Porsche Ljubljana
Volkswagen Golf Sportsvan Comfortline 1.6 TDI
         
Zelo dobro organiziran servis, storitve na visokem nivoju, vse je potekalo brez težav.

Podobni članki

MENJAVA OLJA - ugodna menjava olja Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Porsche!

Menjava olja akcija Menjava motornega olja Menjava olja cena ...

Volkswagen ID.4 2021 - vse kar morate vedeti!

ID.4 oprema ID.4 doseg ID.4 cenik in naročila ...

Menjava zavornih ploščic - 30% s Porsche Group Card!

Izkoristite akcijo Zagotovite si varnost na cesti. IZKORISTI AKCIJO ...

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov. Podjetju Porsche Inter Auto d.o.o  pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.


Na tej spletni strani se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se shrani naslednji sklop podatkov:

 

1.    Kaj je piškotek? 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani. 


2.    Nastavitve piškotkov na tej spletni strani 


2.1.    Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.
Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo.  

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.


2.2.    Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe. 

 

V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom: 

•    Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo

Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com)

Naloga: Storitve Webtrekk nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke 

•    Opis piškotka: Piwik.org (www.piwik.org)

Naloga: Storitve Piwik nam omogočajo zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe. Podatke uporabljamo za stalne izboljšave in optimizacijo spletnega mesta in naše ponudbe, da jo lažje prikrojimo vašim željam. Podatki se zbirajo anonimno in vsebujejo parametre, kot so na primer število obiskovalcev, število klikov in povprečen aktiven čas uporabe spletnega mesta, z izračunavanjem teh parametrov pa lahko še naprej izboljšujemo spletno stran. S pomočjo URL-jev posrednika statistično izračunavamo število uporabnikov, ki so na naše spletne strani preusmerjeni s spletnih strani partnerjev, ter tako pridobimo informacije, katere izmed naših marketinških kampanj so zbudile zanimanje pri uporabnikih za našo spletno stran.
Čas hrambe: do enega leta za sejo ali nekatere podatke

 Pri vašem obisku te spletne strani se piškotki trenutno shranjujejo. Če želite deaktivirati zgoraj navedene piškotke, kliknite tukaj. 

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

2.3.    Piškotki tretjih oseb s privolitvijo 

Na tej spletni strani so integrirane tudi vsebine tretjih ponudnikov. Ti lahko nastavljajo piškotke, ki jim javijo, da ste obiskali našo spletno stran. Za več informacij o uporabi teh piškotkov obiščite spletne strani teh tretjih ponudnikov. 


•    Opis piškotka:  Google AdSense

Naloga: Ta spletna stran uporablja Google AdSense, storitev za vključitev oglasov družbe Google Inc. (»Google«). Google AdSense uporablja t. i. piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočijo analizo uporabe spletne strani. Google AdSense uporablja tudi t.i. spletne signale (nevidne grafike). S temi spletnimi signali se lahko na teh spletnih straneh obdelajo informacije, npr. promet obiskovalcev. S tem Google omogoča, da so od konteksta odvisni oglasi tretjih oseb, ki temeljijo na iskalnih pojmih v spletnih iskalnikih ali ključnih pojmih vsebine spletne strani, postavljeni na naših spletnih ponudbah.
Informacije o uporabi te spletne strani, ki jih zberejo piškotki in spletni signali (vključno z vašim IP-naslovom), in predaja oglaševalskih formatov se prenesejo na strežnik Google v ZDA in tam shranijo. Te informacije lahko Google posreduje pogodbenemu partnerju družbe Google. Google vašega IP-naslova ne bo združil z drugimi podatki, ki ste jih shranili. Podrobne informacije glede izdelka Google AdSense lahko uporabnik pregleda tukaj: http://www.google.com/policies/technologies/ads.
Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; pri tem vas opozarjamo, da v tem primeru po potrebi ne boste mogli v celotnem obsegu uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Z uporabo te spletne strani se strinjate z obdelavo podatkov, ki jih je prek vas zbral Google, v prej opisanem načinu in za zgoraj naveden namen. Uporabnik lahko zavrne uporabo piškotkov Google AdSense: Za to mora uporabnik slediti naslednjim navodilom za deaktiviranje piškotkov Google: http://www.google.com/settings/ads/plugin?hl=de. 
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Sumo Cookies

Naloga: Ta spletna stan uporablja Sumo Coockies, storitev za upravljanje različnih procesov v uporabnikovem brskalniku. Piškotek upravlja naloge od zaznavanja, če ima uporabnik deaktiviran pop up za prikaz določenih vsebin.
Čas hrambe: neomejeno

•    Opis piškotka: Google Inc. (kode Adwords/konverzijske kode Google/remarketinške kode Google)

Naloga: Za promocijske kampanje s podjetjem Google so vzpostavljene tako imenovane remarketinške in konverzijske kode, ki omogočajo neposredno povezavo med ravnanjem strank in vpeljanimi promocijskimi kampanjami ter merjenje njihovega uspeha. 
Čas hrambe: 30 dni (vsi podatki so anonimni oz. anonimizirani)

3.    Vtičniki za družbena omrežja 

Porsche Austria GmbH & Co OG na spletni strani >www.webseite.at< uporablja tudi t.i. vtičnike za družbena omrežja (v nadaljevanju gumbe), kot so Facebook, Twitter in Google+. Pri vašem obisku na naši spletni strani so ti gumbi privzeto deaktivirani, to pomeni, da posameznemu družbenemu omrežju brez vašega posredovanja ne pošiljate nobenih podatkov. Preden lahko začnete uporabljati gumbe, jih morate s klikom aktivno aktivirati. Gumb ostane tako dolgo aktiven, dokler ga ponovno ne deaktivirate ali izbrišete vaših piškotkov. 
Po aktiviranju se vzpostavi neposredna povezava s strežnikom posameznega družbenega omrežja. Vsebina gumba se nato prenese iz družbenih omrežij neposredno na vaš brskalnik in iz tega vključi v spletno stran. Po aktiviranju gumba lahko posamezno družbeno omrežje že zbira podatke, neodvisno od tega, če vplivate na gumb. Če ste prijavljeni v družbeno omrežje, lahko to vaš obisk te spletne strani dodeli vašemu uporabniškemu računu. Družbeno omrežje ne more dodeliti obiska druge spletne strani, dokler tudi tam ne aktivirate posameznega gumba. Če ste član družbenega omrežja in ne želite, da ta pri vašem obisku naše spletne strani poveže zbrane podatke z vašimi shranjenimi podatki o članstvu, se morate pred aktiviranjem gumba odjaviti iz posameznega družbenega omrežja. Na obseg podatkov, ki jih družbena omrežja zbirajo z vašimi gumbi, nimamo nobenega vpliva. Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani posameznih družbenih omrežij ter o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti posameznih družbenih omrežij.

Youtube

Na naših spletnih straneh se uporabljajo vtičniki za družabno omrežje Youtube. Za to uporabljamo videoposnetke, ki so vključeni v kodo spletne strani. Pri tem gre za ponudbo ameriškega podjetja Google Inc. 
Več informacij o namenu in obsegu zbiranja podatkov ter o nadaljnji obdelavi in uporabi podatkov s strani podjetja Youtube ter tudi o svojih pravicah v zvezi s tem in možnostih nastavitev za varovanje svoje zasebnosti si preberite v politiki zasebnosti podjetja Google na spletni strani: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ 

4.    Vaše nastavitve piškotkov 

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni. 
Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•    Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/de-at/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies) Orodja – Internetne možnosti – Dodatno – pod točko Varnost odkljukajte in potrdite »Spletnim mestom, ki jih odprem v Internet Explorerju, pošlji zahtevo »Do Not Track« – potrdite. 
•    Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite. 
•    Google Chrome, glejte tukaj:
(https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite. 
•    Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/kb/ph21411) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.